Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witkacy
chciałbym dowiedzieć się jakie są wasze opinie na temat Vectry jako dostawcy internetu
w środę 30.09 przeprowadzamy się z moją Panią do naszego mieszkanka we Wrocławiu i szukam ofert
interesuje mnie li i jedynie internet (bez telefonu i telewizji - mam komórkę, a za to nie mam telewizora i nie zamierzam mieć ;)
tak więc neostrada i netia odpadają, UPC w miejscu naszego mieszkanka nie oferuje usług
z moich poszukiwań pozostała tylko Vectra z ofertą 8Mb/12mies za 64.90PLN (chyba, że podsuniecie mi jakąś inną ofertę ISP)
co o sądzicie o Vectrze? jak tam awaryjność? czy stosunek cena/prędkość jest OK w tej ofercie?
jak to technicznie wygląda net przez kablówkę? bo do czynienia miałem jedynie z adslem (mam router linksys ale nie pamiętam modelu - moja mama go używa w netii aktualnie - czy będę mógł go podłączyć by mieć wireless?)
z góry dzięki za opinie
pozdrawiam
Jestem z Radomia. Łącze z Vectry użytkuję już ponad 4 lata (z krótką przerwą na neostradę, której żałuję). Zaczynałem od 512Kb/s w tej chwili mam 2Mb/s. U mnie chodzi bardzo dobrze, bez problemu można wykożystać jego przepustowość. Nie miałem z nimi większych problemów, przez cały ten okres było kilka awarii parogodzinnych. Na grupach dyskusyjnych Vectry zdarzają się jednak ludzie, którzy na nich bardzo narzekają. Jednak bardzo mało osób się tam wypowiada, więc ciężko powiedzieć jak duży odsetek ma problemy z ich łączami.
Tego routera IMHO nie użyjesz raczej jako wyjście na świat, gdyż jego wyjście na świat jest poprzez port WAN na którym jest modem ADSL i gniazdo RJ11, działął by dobrze jako AP.
[quote=Lacer]witkacy
(mam router linksys ale nie pamiętam modelu - moja mama go używa w netii aktualnie - czy będę mógł go podłączyć by mieć wireless?)[/quote]
Sprawdź dokładnie jaki masz model tego linksysa. Jeśli to typowy router pod sieci dsl to w kablówce będzie on bezużyteczny, tak jak to napisał kayo.
[quote=ba10]Sprawdź dokładnie jaki masz model tego linksysa. Jeśli to typowy router pod sieci dsl to w kablówce będzie on bezużyteczny, tak jak to napisał kayo.[/quote]
wydaje mi się, że mam [url=http://www.vobis.pl/oferta/sieci/punkty_dostepu/883137_linksys_wag354g_adsl2.aspx]linksys WAG354G[/url], ale nie jestem pewien, bo nie mam go przy sobie - kayo mówił, że jeśli to jest ten, to będzie mógł służyć jako AP
tego routera nie użyjesz do vectry.
Potrzebujesz modemu który na wyjściu WAN będzie miał łączę RJ45, czyli takie same jak na pozostałych portach. do niego podłączysz modem który dostaniesz od vectry.
Ja mam 2Mb w Wałbrzychu i nie mam powodów do narzekania
[quote=Lacer]witkacy
chciałbym dowiedzieć się jakie są wasze opinie na temat Vectry jako dostawcy internetu[/quote]
Z Vectrą niestety jest tak, że musisz pytać konkretnie ludzi z danego miejsca zamieszkania. W jednych miastach jest w miarę ok (pewnie tam gdzie maja adminów na stałe), w innych można szału dostać. Mają chyba też ofertę próbną więc dobrze by było z tego skorzystać.
PS. Chwila poszukiwań po necie i według opini we Wrocławiu Vectra to raczej ISP, którego należy omijać.
Ostatnio edytowany przez yantar (2009-09-29 19:18:23)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00223 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.253.195' WHERE u.id=1 |
0.00093 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.253.195', 1732512098) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732511798 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=129222 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15096 ORDER BY posted |
0.00035 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15096 AND t.moved_to IS NULL |
0.00046 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00267 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15096 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15096 |
Total query time: 0.00876 s |