Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zamierzam zainstalować na nowiutkim, czystym dysku twardym Windows 7 i Debiana obok siebie. Luźno naszkicowany układ partycji wygląda tak:
[quote="Podział partycji"]/dev/sda1 64 MiB ext2 podstawowa
/dev/sda4 100 GiB NTFS podstawowa
/dev/sda2 30 GiB JFS podstawowa
/dev/sda3 2 GiB swap logiczna
/dev/sda5 100 GiB ? logiczna[/quote]
[b]/dev/sda1[/b] jako [b]/boot[/b], [b]/dev/sda2[/b] jako [b]główna partycja z Windowsem[/b], [b]/dev/sda3[/b] to [b]/[/b], [b]/dev/sda4[/b] to z kolei [b]swap[/b], zaś [b]/dev/sda5[/b] ma przechowywać pliki osobiste w rodzaju zdjęć, filmów itd. Założeniem jest, aby [b]/dev/sda5[/b] był bezproblemowo i wygodnie dostępny z obu systemów. Problem polega w tym, że nie mam pojęcia jaki system plików byłby najwygodniejszy do takiego zastosowania. Zastanawiam się nad:
[b]NTFS[/b] - gwarantowałby bezproblemowy dostęp spod Windows i to jest jego wielka zaleta; ewentualny kłopot leży w jakości obsługi NTFS pod GNU/Linuksem: ostatnio korzystałem z ntfs-3g ~2 lata temu i nie mam na jego temat pozytywnych wspomnień - problemy z obsługą liter ze znakami diakrytycznymi w nazwach plików i folderów (pod Windows litery wyświetlały się jako krzaczki), problemy z zapisem plików, problemy z tworzeniem nowych folderów. Oczywiście, od tego czasu mogło się wiele zmienić.
[b]ext3[/b] - do partycji w ext3 miałbym dobry dostęp z poziomu Debiana, ale nie mam pojęcia co z Windowsem. Czytałem kiedyś artykuł o sterowniku do ext3 dla Windows, tyle że było to jeszcze w czasach świetności XP i mam wątpliwości czy będzie to bezproblemowo działało pod Siódemką.
Tak więc zarówno odnośnie NTFS, jak i ext3 mam wątpliwości.
Pewnie na forum znajdzie się troszkę osób, które używają Windows i GNU/Linuksa obok siebie i będą mogły mi coś doradzić, więc z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Bynakiewicz (2009-11-14 10:24:36)
[quote=Bynakiewicz]Oczywiście, od tego czasu mogło się wiele zmienić.[/quote]
No raczej, ostatnio przez pół roku miałem 3 partycje pod ntfs (bez windowsa :] i nie narzekałem. Dopiero jakiś tydzień temu, jak mi zaczął dysk chrobotać sformatowałem je na reiserfs/ext4.
Co do twego układu partycji - co z partycją domową? Może zamiast 30GB / zrobić 10G na / i 10-20G na /home
Stosowałem oba rozwiązania takie krótkie porównanie:
NTFS:
+Z najnowszymi ntfs-3g nie ma problemu z nazwami
+Działa całkiem szybko do normalnego użytku (włączyć film, otworzyć jakiś plik itp)
-Bardzo powolne działanie w niektórych dziedzinach - powody nieznane (np uruchamianie maszynki z VirtualBox'a z dyskiem na partycji ntfs (spod Linuksa rzecz jasna), sprawia że odczyt z partycji virtualnej jest wooooooooolny (XP potrafi włączać się parę minut)
-Nieczyste od montowanie utrudnia ponowne pod montowanie w trybie R/W (można pod montować z opcją force) - wymagane jest sprawdzenie partycji za pomocą chkdsk (spod Windos), inaczej mamy tylko montowanie RO (chyba że użyjemy force).
EXT3:
+Działa bezproblemowo zarówno pod Linuksem jak i Windosem (ster doWindos tutaj: http://www.fs-driver.org/) przy czym... MUSISZ stworzyć partycję z inodami o rozmiarze do 128 bajtów - niestety większość nowych instalatorów tworzy partycję z większymi inodami - a te nie są widoczne spod Windosa :/
+U mnie działał perfect niezależnie od tego co robiłem
-Nieczyste montowanie uniemożliwia ponowne pod montowanie - bardzo wkurzający "ficzer", w przeciwieństwie do ntfs-3g, nie ma opcji force, a partycja nie montuje się wcale.
Co lepsze? Szczerze nie wiem.
Słyszałem że na Windos można użyć Cooperative Linux (www.colinux.org/) do pod montowanie dowolnego systemu plików obsługiwanego przez Linuksa – nie jest to najszybsze rozwiązanie, ale podobno najbezpieczniejsze).
Postaw ntfs i nie będzie problemów - linux nie ma już problemów z tą partycją.
Z innej beczki - dlaczego aż 2 GB na swap ?? - szkoda miejsca. Jak masz szybki system i dużo ramu, swap jest całkowicie zbędny
-Nieczyste od montowanie utrudnia ponowne pod montowanie w trybie R/W (można pod montować z opcją force) - wymagane jest sprawdzenie partycji za pomocą chkdsk (spod Windos), inaczej mamy tylko montowanie RO (chyba że użyjemy force).[/quote]
Już nie trzeba od jakiegoś czasu, sterownik w kernelu naprawia to automatycznie.-Bardzo powolne działanie w niektórych dziedzinach - powody nieznane (np uruchamianie maszynki z VirtualBox'a z dyskiem na partycji ntfs (spod Linuksa rzecz jasna), sprawia że odczyt z partycji virtualnej jest wooooooooolny (XP potrafi włączać się parę minut)[/quote]
U mnie działało normalnie, może partycja była pofragmentowana?
Windows 8.1Offline
swap sie przydaje na hibernacje wlasnie te 2GB jak znalazł
Na hibernacje wystarczy 1G, przy dwóch ten drugi gigabajt nie zostanie nigdy wykorzystany.
Ja zawsze wspólną partycję robię na ntfs. korzystałem z różnych sterowników ext2/3 dla win i każdy z nich robił problemy po kolejnej łatce dla windows. jeśli chcesz tam trzymać archiwa audio/video i inne to wystarczy, obrazy vhd też przejdzie. jedyny problem, a właściwie niedogodność jaką napotkałem z ntfs-3g polegała na tym że był powolny. na procku celeron 1,4M przy zapisie dużego pliku przez ntfs-3g potrafił zajechać 80% procka. więc rozpakowanie paczki rar o rozmiarze 4-5GB było kłopotliwe. więcej czasu procesora zajmował zapis niż rozpakowanie pliku.
[quote=raven18]Na hibernacje wystarczy 1G, przy dwóch ten drugi gigabajt nie zostanie nigdy wykorzystany.[/quote]
W zależności ile masz RAMu. Nie możesz mieć mniejszego swapa od ramu albo ile system Tobie zajmuje przed tym jak chcesz hibernować.
[quote=bns][quote=raven18]Na hibernacje wystarczy 1G, przy dwóch ten drugi gigabajt nie zostanie nigdy wykorzystany.[/quote]
W zależności ile masz RAMu. Nie możesz mieć mniejszego swapa od ramu albo ile system Tobie zajmuje przed tym jak chcesz hibernować.[/quote]
PAGE_FILE A Plik do hibernacji to są dwie osobne sprawy. Ale masz troszkę racji bo wielkość pliku zależy od sprzętu i konfiguracji systemu (wydaje mi się że tyle samo co RAMu jest w komputerze, ale nigdy nad tym się nie zastanawiałem :) ).
A co do systemów plików przypomina mi się taki tekst: "Linux i Windows na jednym dysku mieszkali i go partycję sobie pozabierały", chodzi o to że jakieś kilka lat temu na jednym dysku maiłem windows i linux i pięknego dnia oba systemy popsuły sobie nawzajem partycję (ext2, i FAT32).
Teraz mam dwa systemy na dwóch różnych dyskach i jako wymiany zrobiłem sobie FAT32(ograninczeie do 2GB, na jeden plik) i na razie wszystko(od 1,5 roku) jest dobrze.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-11-15 12:32:54)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.169.14' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.169.14', 1732621186) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732620886 |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=133297 |
0.00094 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15480 ORDER BY posted |
0.00084 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15480 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15480 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15480 |
Total query time: 0.0064 s |