Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=marg1]... raz na 1,5 roku idzie przeinstalować :)[/quote]
właśnie NIE - naprawiać, naprawiać, naprawiać...awiać ...ać
:)
moim zdaniem win98 bez firewalla do netu na pół godzinki i można się potem bawić tym, co z niego zostało.
no i jeszcze po warezach polatac , zeby bylo zabawniej, a najlepiej po wszystkim w domenach .ru :P
hmmm.... generalnie ja nie umiem naprawiać windowsa, używałem do tego programów (antyvirusy):) a jak go miałem to tak często go formatowałem bo to było najlepsze wyjście z opresji. Linux jest bardziej "elastyczny" user może sam dowolnie starać się go naprawić. NTFS - hmmmmm?
Need
The
Fucking
System
[quote=Bodzio][quote=marg1]... raz na 1,5 roku idzie przeinstalować :)[/quote]
:)[/quote]
Ja w ogóle nie wiem, jak naprawić windows, nie wiem czy cokolwiek można na ten temat znaleźć - mam na myśli grzebanie w cmd w podobnym stylu jak w linuksie - jedynie czego jest masa to jakieś lepsze lub gorsze rty na temat edycji rejestru i nie wiem, co poza tym.
A do wyjątków krytycznych podobno jest jakaś wielka książka gdzie one wszystkie są opisane.
Ale jak coś wysiądzie to chyba nigdzie nie ma opisu jak cokolwiek naprawić. Przynajmniej ja nie znalazłem. Nie znalazłem żadnych forów, które by tego tyczyły. Wszystkie te portale, które są traktują jedynie o nowych wersjach oprogramowania, ale nic od kuchni.
Może słabo szukam :)
To jest wina użytkowników - cokolwiek się nie stanie: format C:, może dlatego źródeł tego typu jest niewiele.
Moja księgowa ma pierwszego XP jaki wyszedł. Wersja prof, boxowa. Ma go już 5 albo 6 lat (jak się komuś chce to niech sprawdzi jak długo jest XP). Nigdy nie był reinstalowany, ma oczywiście antywirusa, jest podpięty do netu. Aaaa - nie ma na nim poczty, no i księgowa nie jest Tą blondynką o której pisałem - choć razem siedzą w jednym pokoju.
Mnie jak windows padł po 1,5 roku to było jakoś tak że po uruchomieniu na następny dzień - przestał reagować na cokolwiek - nie dało się uruchomić żadnej aplikacji, w ogóle mnie przestał słuchać. Nie było tam żadnego wirusa - uruchomił się tylko system, działał, ale odmawiał współpracy. Koniec, format. Jakoś tak obiektywnie to się stało.
Mówię o XP prof. Innych, nowszych ani starszych nie uważam :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-19 18:42:12)
Bodzio - weź pobluzgaj troche na windowsa, ^^ bo to aż nienaturalne
Ja moge powiedzieć tylko że windows jest przyjazny dla zwykłych userów
[quote=blinki]Ja moge powiedzieć tylko że windows jest przyjazny dla zwykłych userów[/quote]
Z tym również nie mogę się zgodzić. Instalacje programów, kodeki, sterowniki, wirusy, płatne programy co chwilę jakieś, reklamy...
Dla mnie - patrząc naprawdę obiektywnie - bardziej przyjazny jest np. ubuntu.
Dla mnie windows jest... jest... hmmm.. niebieski?:)
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-11-19 19:12:57)
System ma dzialac i byc bezawaryjny... co do zajec przy kompi to programowanie i rozwiazywanie problemow i walka z postawionymi sobie wyzwaniami :]
Co do windowsa to system jest promocyjny z lekka wiesza sie psuje i co jakis czas trzeba robic reinstal. I najgorsze nie mozesz w prosty przyjemn sposob przeniesc konfiguracji z porpzedniego systemu (tak jak konfigi z domowego w linuxie).
Owszem system jest any kolorowy "nex next default..." itp. ale oglupia ludzi i potem taka pani kazia lub inna biega z glupimi pytaniami a jak to zrobic o tu mam czerwona kropke co to jest... albo jak skopiowac/znalesc ten plik
[quote=marg1][quote=Bodzio][quote=marg1]... raz na 1,5 roku idzie przeinstalować :)[/quote]
:)[/quote]
Ja w ogóle nie wiem, jak naprawić windows, nie wiem czy cokolwiek można na ten temat znaleźć - mam na myśli grzebanie w cmd w podobnym stylu jak w linuksie - jedynie czego jest masa to jakieś lepsze lub gorsze rty na temat edycji rejestru i nie wiem, co poza tym.
A do wyjątków krytycznych podobno jest jakaś wielka książka gdzie one wszystkie są opisane.
Ale jak coś wysiądzie to chyba nigdzie nie ma opisu jak cokolwiek naprawić. Przynajmniej ja nie znalazłem. Nie znalazłem żadnych forów, które by tego tyczyły. Wszystkie te portale, które są traktują jedynie o nowych wersjach oprogramowania, ale nic od kuchni.
Może słabo szukam :)
To jest wina użytkowników - cokolwiek się nie stanie: format C:, może dlatego źródeł tego typu jest niewiele.[/quote]
Zdziwił byś się ile jest źródeł informacji. Czasami więcej możesz znaleźć _profesjonalnej_ literatury do Windowsa niż do Linuksa. Dokumentacji też jest dużo i dobrej (msdna itp)
Ja tam lubię naprawiać Windowsa, bo czasami nie wiadomo o co chodzi, niby powinno działać a tak nie jest ;) Więcej się trzeba wysilać niż w Linuksie ;)
[quote=bns]Więcej się trzeba wysilać niż w Linuksie ;)[/quote]
jak to fajnie brzmi ^^
ale z tym nie wiadomo o co chodzi ale już działa to jest paradoks :P instalujesz sterowniki do sieci 3 razy te same i za 4 razem działa ^^
No ja mam debiana z zalorzeniem ze ma dzialac.
Ale na codzien, ogladam filmy/seriale, udzielam sie na roznych forach no i tutaj ( chociaz od tygodnia nikt nie pytal sie o sprzet, nie liczac oszczednego serwera), zasuwam do laski, czytam co w sprzecie piszczy, no i studiuje.
Pamiętam słowa starego admina: na moje pytanie, może bym coś poprawił w systemie (system produkcyjny i kluczowy - UNIX nie wingroza), powiedział: nie ruszaj gówna bo będzie śmierdziało, czyli przekładając na polski, nie ruszaj jak działa...
Zawsze można poprawiać bezpieczeństwo systemu(to zadanie nigdy się nie kończy)
[quote=bns]Ja tam lubię naprawiać Windowsa, bo czasami nie wiadomo o co chodzi, niby powinno działać a tak nie jest ;)[/quote]
Przecież w linuksie jest doładnie tak samo - patrz [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=134205#p134205]"najdłuższy temat świata o kernelu w dziale instalacja i podstawowa konfiguracja"[/url]:P
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-21 12:27:10)
[quote=tgR]kupa prawda :) acpi juz naprawili ?[/quote]
Nawet nie zauważyłem/szybko zapomniałem, że coś było z nim nie tak ;)
A co do Windowsa, to sam używałem go przez jakiś czas i nie miałem z nim żadnych problemów...
OK, a czego właściwie szukam? Nie widzę żadnych zmian po podłączeniu pendrive'a itd.
Tu się muszę nie zgodzić, z tym co nie do końca rozumiem. ale pendrive mi strasznie wolno zapisuje pod linuxem, jak zaczyna kopiować kolejne pliki to mi to kopiowanie staje na kilkanaście minut, potem szybko przyśpiesza - przynajmniej tak to widać w powiadomieniach KDE - i znowu myśli pół godziny na początku kolejnego pliku. Nie wiem, czym to jest spowodowane. Pod windowsem mam zapis z na tym penie 5 MB/s pendrive to Sandisk Cruzer Micro. System plików na Pendrivie jaki mam to NTFS. Może to dlatego?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-21 13:33:38)
Co robię jak mi system działa? To co każdy, psuję go.
Konkretnie eksperymentuję by działał jeszcze lepiej, tj. aktualizacja bibliotek, włączanie w nich i w jądrze jakiś niezalecanych opcji - by potestować czy nie będzie lepiej działać.
W przyszłości jak system będzie działał (jeszcze) to będzie się brać za pisanie nowych programów co to psuć ten system będą :)
Podsumowując: gdy system działa każdy czeka do czasu aż się zepsuje by móc go naprawić :)
[quote=marg1]pendrive mi strasznie wolno zapisuje pod linuxem, jak zaczyna kopiować kolejne pliki to mi to kopiowanie staje na kilkanaście minut[/quote]
A mi jak zwykle nie chce nie działać... Normalnie zapisuje na pendrive'a 15/20MB/s, czyli zgodnie z jego specyfikacją (w papierach ma 18MB/s zapis).
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-21 13:53:55)
[quote=ArnVaker][quote=marg1]pendrive mi strasznie wolno zapisuje pod linuxem, jak zaczyna kopiować kolejne pliki to mi to kopiowanie staje na kilkanaście minut[/quote]
A mi jak zwykle nie chce nie działać... Normalnie zapisuje na pendrive'a 15/20MB/s, czyli zgodnie z jego specyfikacją (w papierach ma 18MB/s zapis).[/quote]
Na HDD pod NTFS też trochę wolniej kopiuje niż na linuksowych systemach, no ale z tym penem bez przesady, żeby 16 GB filmów kopiowało się 8h a w windzie 40 min:/ Małe pliki kopiują sie dobrze, chociaż też jest mały zawias na początku, nie wiem, czy on je wpierw jakoś skanuje czy kopiuje do jakiegoś folderu podręcznego i dopiero na pendrive, ale koszmarnie wolno/
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-21 15:12:51)
[quote=marg1]Na HDD pod NTFS też trochę wolniej kopiuje niż na linuksowych systemach, no ale z tym penem bez przesady, żeby 16 GB filmów kopiowało się 8h a w windzie 40 min:/ Małe pliki kopiują sie dobrze, chociaż też jest mały zawias na początku, nie wiem, czy on je wpierw jakoś skanuje czy kopiuje do jakiegoś folderu podręcznego i dopiero na pendrive, ale koszmarnie wolno/[/quote]
Najgorsze jest to że procek niemiłosiernie przy tej operacji się meczy (a może tylko ja mam tak ;p)
Chyba rozmyliśmy.. ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.108.99' WHERE u.id=1 |
0.00099 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.108.99', 1732339649) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732339349 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=134266 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=15531 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=15531 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00308 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=15531 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=15531 |
Total query time: 0.00808 s |