Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-03 10:40:58

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

NETIA - zmiana prędkości w trakcie trwania umowy?

Witam wszystkich.

Pół roku temu zakupiłem sobie internet 1 Mbps z Netii, mam też od nich telefon (pozostałość po Tele2 -  których wykupili), problem w tym że umowy zarówno na internet jak i telefon były podpisywane jeszcze w czasach kiedy nie było promocji łączących te dwie usługi, tak więc za jedno jak i drugie płacę oddzielnie i do tego drożej...

Przy podpisywaniu umowy na internet zostałem powiadomiony że po 6 miesiącach będę mógł ją zmienić, korzystając z dowolnej promocji - nawet takiej która przysługuje tylko nowym klientom, potem z kolei inna osoba poinformowała mnie że takiej możliwości nie ma, na necie czytam że jedni konsultanci twierdzą tak a inni inaczej. Mnie interesuje tylko jedno czy ktoś może próbował w Netii zmienić 1 Mbps na 2 Mbps, korzystając za razem z jakiejś promocji w której płaciło by się 1 zł przez np 6 pierwszych miesięcy. Obecnie za net płacę 59 zł miesięcznie - wg tego co jest na stronie Netii gdyby jakoś dało radę skorzystać z promocji:

-Albo 2 Mbps (nawet jeśli wiązało by się to z przedłużeniem/odnowieniem umowy)
-Albo 2 Mbps + telefon

To za podobne pieniądze miałbym te 2 Mbps...

Próbował ktoś podobnych (albo innych) trików z Netią i czy się to komuś udało (w końcu reklamują się że można zmienić umowę w trakcie jej trwania)?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam.

#2  2010-01-03 11:05:35

MarekO - Użytkownik

MarekO
Użytkownik

Re: NETIA - zmiana prędkości w trakcie trwania umowy?

"Przy podpisywaniu umowy na internet zostałem powiadomiony że po 6 miesiącach będę mógł ją zmienić" - lepiej poszukaj tego w umowie. do mnie ostatnio zadzwoniła pani z netii i powiedziała że w przypadku podpisania umowy (nowy abonent) będę mógł skorzystać z promocji zmiany parametrów dwa razy przy umowie na 24m-ce. najlepiej napisz do nich pismo o zmianę parametrów w ramach bieżącej umowy. jak się nie da to ci odpiszą że się nie da, albo zapytaj pisemnie o możliwości takiej zmiany. jak Ci odpowiedzą na piśmie, będzie to jednoznaczne i wiążące.
pozdr

Jeszcze tu wrócę ...

#3  2010-01-03 12:22:08

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Ok zadzwoniłem i wychodzi tak - mogę mieć 2 Mbps od ręki za 64 zł/miesiąc (czyli tak jakbym miał internet+telefon w Netii), zaś podpisanie umowy łączącej promocje internet+telefon ze wszystkimi profitami(tak jak bym był nowym klientem) będzie możliwe po upływie połowy umowy (czyli za pół roku - a wtedy może będzie jeszcze jakaś ciekawsza promocja :) ). Tak więc muszę przyznać że jestem dość pozytywnie zaskoczony myślałem że każą mi płacić 74 zł tyle ile za sam internet bez telefonu u nich, chociaż szkoda że nie chcą połączyć od razu internet+telefon, tak czy siak trochę się z postem pospieszyłem - sorry.

#4  2010-01-03 13:12:52

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=Huk]wtedy może będzie jeszcze jakaś ciekawsza promocja :)[/quote]
Może i tak, ale IMHO ta która jest w tej chwili i tak jest całkiem przyzwoita... Sam podpisałem już umowę, tyle że wchodzącą w życie dopiero gdzieś od końca lutego. Wybór u mnie marny, bo tylko to co leci na liniach tpsa, no to wziąłem Netię 8Mbit/s na 1Mbit/s. Po zsumowaniu całego okresu rozliczeniowego wychodzi 59.50zł miesięcznie przy umowie na dwa lata, bez telefonu, utrzymania łącza, czy czegoś innego w tym stylu.

Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-01-03 13:16:08)

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#5  2010-01-03 13:52:12

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Ja mam tak:
internet z Netii 1 MB
telefon z TP - abonament socjalny.
Telefon zostawiłem, bo mi służy tylko jako brama dla netu, a nikt nie daje tak niskiego abonamentu jak socjalny z TP.
Teraz internet. Też dostałem info, że mimo obowiązującej umowy, będę mógł korzystać z nowych atrakcyjniejszych promocji. Ponieważ za 1 MB internet dla Netii płacę 33 zł/m-c (umowa 3-letnia i stara promocja) - pytałem czy mogę wejść w internet 2 MB.
Niestety nie mogę... ale mogę wejść w 4 MB. Dziwne, ale niekorzystne finansowo.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]

#6  2010-01-03 17:51:36

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

[quote=Bodzio]Telefon zostawiłem, bo mi służy tylko jako brama dla netu, a nikt nie daje tak niskiego abonamentu jak socjalny z TP.[/quote]
Oficjalnie tego abonamentu już nie ma. Więc lepiej się go trzymaj :) bo tzw standardowy jest za 40zł a ten socjalny był(jest) po 20zł. Czy tak?

#7  2010-01-03 18:06:13

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=Bodzio]Telefon zostawiłem, bo mi służy tylko jako brama dla netu[/quote]
Właśnie najlepsze w tej obecnej promocji Netii jest to, że telefon nie jest już konieczny żeby wziąć internet. Bierzesz sam internet 8Mbit/s za 59.50zł miesięcznie albo 16Mbit/s za 89,50zł miesięcznie i to jest wszystko. Nie ma żadnych dodatkowych kosztów z tym związanych.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#8  2010-01-03 18:06:34

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ArnVaker:

Te 8 Mbps to wg cennika Netii jest tylko na ich własnych liniach - więc stąd ta super cena, ja tyle płacę obecnie za 1 Mbps na łączu TP :( .

@Bodzio:

No niestety jak promocja jest jakaś starsza to często tak właśnie robią - np u jednego znajomego TP przez pewien okres ciągnęła (przedłużała?) bardzo niekorzystną umowę na Neo-256 Kbps - on wziął to za czasów jak kosztowało 60/70 coś zł - potem ta umowa była non stop (przez kilka lat) przedłużana przez TP mimo że w nowych promocjach 1 Mbps był za te pieniądze... do tego twierdzili że nie może on skorzystać z promocji bo umowa była zawarta przed jakąś tam klauzulą i przez to żeby skorzystać z promocji musi najpierw zrezygnować z Neo a potem założyć jeszcze raz... - paranoja (znajomy bał się że jak zrezygnuje to potem usłyszy "nie ma warunków technicznych").

Zresztą ja miałem podobna przygodę jak chciałem podnieść net z 512 do 1024 Kbps w TP (nie zauważyłem wcześniej, że jedyne czym się te usługi różniły to okres płatności za 1 zł który dla 1 Mbps był o połowę krótszy), oczywiście usłyszałem że "nie ma takiej możliwości - chyba że chcę płacić więcej", wtedy przeniosłem się do Netii i... o dziwo nagle TP zaczęła wydzwaniać żebym wziął sobie Neo 1024 Kbps - noż qrde mać jak ich nie chcieć zamordować pytam się Was??

Niestety w Polsce bardzo kuleje system zatrzymywania stałych klientów nowymi usługami/bonusami - zamiast tego woli się często "świeżą krew" mimo że zadowolony klient może się przywiązać do firmy na lata - np gdyby TP wtedy kiedy pytałem dała mi podnieść prędkość, to być może do dziś miałbym Neo a nie Netię... cóż ich strata :)

#9  2010-01-03 18:14:02

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=Huk]Te 8 Mbps to wg cennika Netii jest tylko na ich własnych liniach[/quote]
No właśnie nie, ja sam wziąłem u nich 8Mbit/s na linii tpsa, na której w tej chwili mam nerwostratę... Kable Netii w ogóle do mnie nie dochodzą. Ta oferta jest chyba w ramach uwolnionych linii LLU, czy coś w ten deseń, choć pewnie też nie wszędzie jest taka możliwość.

#10  2010-01-03 18:24:18

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

zdaje się, że nadal obowiązuje opłata za dzierżawę linii jeśli rezygnujesz z telefonu. Linia należy do TP i nic tego nie zmieni - chyba że coś nie wiem. U mnie w Gorlicach nie ma infrastruktury Netii.
Co do utrzymywania starych klientów to identyczną sytuację miałem w Plusie, dlatego od dwóch lat jestem w Playu

#11  2010-01-03 18:35:10

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ArnVaker:

A no chyba że tak, jak jesteś na pętli lokalnej Netii to w sumie jest możliwe - tyle że takich miejsc w kraju jest bardzo mało no i Bodzio ma chyba racje - TP raczej przyśle ci rachunek za "utrzymanie łącza" bo jednak jest to ich kabel, a raczej wątpię żeby Netia tak wynegocjowała umowy z TP żeby w ramach tych 59 zł płaciła za kabel... no chyba że UKE coś TP nakazało - ale jak tak to proszę żeby mnie ktoś oświecił...

#12  2010-01-03 18:44:38

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=Huk]tyle że takich miejsc w kraju jest bardzo mało[/quote]
A to nie wiedziałem, myślałem że to już taki standard. Widać mam szczęście :)

[quote=Huk]no i Bodzio ma chyba racje - TP raczej przyśle ci rachunek za "utrzymanie łącza" bo jednak jest to ich kabel, a raczej wątpię żeby Netia tak wynegocjowała umowy z TP żeby w ramach tych 59 zł płaciła za kabel...[/quote]
Szczegółowe Warunki Promocji „Hipnotyzująca promocja – LLU” => http://www.netia.pl/files/dom/uslugi/swp_promo/0112_09/swp_-_hipnotyzujaca_promocja_-_llu.pdf

Część VI, punkt 3:

Dla wariantu Usługi Internetowej 8M, w przypadku braku aktywnej usługi
Linia telefoniczna, świadczonej przez Telekomunikację Polską SA
lub innego operatora na bazie dostępu do sieci telekomunikacyjnej
TP SA, Abonent nie będzie obciążony dodatkową opłatą za utrzymanie
łącza w wysokości 30 zł brutto miesięcznie.[/quote]

#13  2010-01-03 18:53:19

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Ok zwracam honor :) - swoją drogą to naprawdę zarąbiście... szkoda że do mnie LLU dojdzie za 100 lat :(

#14  2010-01-03 19:44:12

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ja też :)

#15  2010-01-03 20:00:39

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Hehe, powinni Was zatrudnić do jakiejś reklamy Netii :)

Oferta tak korzystna, że Bodzio i Huk wprost nie mogli w to uwierzyć... :)[/quote]

#16  2010-01-03 21:26:28

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Hej całkiem niezłe hasło reklamowe ;p

Ale tak na serio - ciężko jest wierzyć że za 8 Mbps da się w tym kraju płacić tak rozsądne pieniądze - widać Netia naprawdę podchodzi do tego poważnie, nawet oferta na łączu TP - mimo że sporo droższa i trochę wolniejsza (6 Mbps max puki co) jest godna uwagi, jeżeli weźmiemy internet+telefon to za te 6 Mbps wychodzi razem(z telefonem) średnio 101(w tym sam net około 67 zł) zł miesięcznie... no a ja płacę dzisiaj za 1 Mbps+telefon... 103 miesięcznie :( oj już nie mogę się doczekać tego co będzie za 6 miesięcy :)

#17  2010-02-07 01:48:35

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Właśnie spojrzałem na nową ofertę (obowiązującą do końca roku) i... poczułem ulgę, że już dawno podpisałem umowę.

To co ja podpisałem za 60zł miesięcznie w nowej ofercie wychodzi 84zł miesięcznie - krok wstecz :(

#18  2010-02-07 09:57:22

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

:( mało tego - z oferty na linii TP poznikały prędkości powyżej 2Mbps... porażka na całego :(

#19  2010-03-12 16:37:23

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Trochę stary wątek ale mały update mam:

Generalnie coraz bardziej zaczynam mieć wrażenie że  w Netii pracują ludzie którzy nie umieją liczyć...

Obecnie za 59 zł (tyle płacę za 1 Mbps) Netia oferuje 2 Mbps - chciałem zmienić za te same pieniądze - nic z tego, mogę sobie wziąć 2 Mbps za 64 zł lub 6 Mbps za ileś tam zł - tyle ile kosztowało to w dniu podpisania umowy. Za to Netia postanowiła mi połączyć konto telefoniczne i internetowe i od następnego miesiąca rachunek z 1 Mbps ma spaść do 49 zł... noż do cholery - skoro nowi klienci płacą za 2 Mb 59 zł to czemu Netia woli mi obniżyć cenę za 1 Mb niż podnieść prędkość?? Normalnie paranoja - wszyscy na tym tylko tracą - Netia bo dostaną ode mnie ponad 100 zł mniej w ogólnym rozliczeniu, a ja bo na 2 Mb poczekam jeszcze pewnie z rok :/

Normalnie 0 myślenia :(

#20  2010-03-12 21:38:41

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=Huk]Generalnie coraz bardziej zaczynam mieć wrażenie że  w Netii pracują ludzie którzy nie umieją liczyć...[/quote]
Hehe, też odnoszę takie wrażenie — już od dwóch tygodni przełączają mi neta :) Ehh, nie chce mi się o tym pisać nawet...

PS [b]Huk[/b], nie dalej jak w tym wątku chwaliliśmy Netię jaka to ona jest zajebista, to teraz mamy :D

Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-12 21:40:59)

#21  2010-03-12 21:46:31

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

[quote=ArnVaker]PS [b]Huk[/b], nie dalej jak w tym wątku chwaliliśmy Netię jaka to ona jest zajebista, to teraz mamy :D[/quote]
no właśnie :D

#22  2010-03-12 22:42:47

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Heh, chyba coś wykrakaliśmy bo naprawdę - z porządnej oferty na łączu TP zrobił się niezły shit :( mam tylko nadzieję że za pół roku znowu wrócą normalne promocje - bo to co jest obecnie to jakieś nieporozumienie.

Myślę że gdybym udał się do jakiegoś salonu Netii i porozmawiał twarzą w twarz z przedstawicielem to te 2 Mb udało by się załatwić za te 59 zł - niestety w Częstochowie takiego nie znalazłem - a to największe "miasto" do którego mam dostęp. Niestety osoby siedzące na infolini to najpewniej firma zewnętrzna wynajęta przez Netię, z takimi nic się nie wynegocjuje bo po prostu nie mają do tego uprawnień...

No nic - szkoda nerwów, jak by coś się zmieniło dam znać.

#23  2010-03-13 07:42:18

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Mały epizod z Netią: podpisana została umowa na telefon i internet. Przychodzi pora zmiany na nowe operator z TPSA. Dość szybko wyłączyli nam telefon i neta od TPSA, a że były święta, tak szybko neta i telefonu w Netii nie mieliśmy. Po tygodniu od zmiany (i po świętach), pierwszy telefon, co się dzieje, że dalej nie działa? Tydzień później, że z tytułu brak możliwości świadczeń usług telefinformatycznych, umowa o internet, zostaje anulowana (brak technicznego wsparcia dla internetu od Netii, o czym musieliśmy się dowiedzieć po zawiązaniu umowy) to było do przewidzenia...

Ale nie do przeiwdzenia, był korowód z powrotem do TPSA (zależało nam na dostępie do internetu pod jakąkolwiek postacią, nawet ISDN czy zwykły Analog 56kbps i dość długi czas tak było). Pierwszy miesiąć to procedura wypowiedzienia umowy o telefonu. Drugi miesiąc to jego faktyczna realizacja. Trzeci miesiąc - ot tak, by mieć kwartał w Netii zapewniony. Dopiero po 3 miesiącach, mieliśmy kilka pism, że umowa została rozwiązana. Zaczynamy szturm na TPSA...

Chcemy podpisać nową umowę z “nowym operatorem". Nie możemy. Powód: stary jeszcze nie odblokował linii. Wracamy do szturmu z Netią z prośbą o przesłanie nam i nowemu operatorowi odpowiednich dokumentów, że blokada zostaje zniesiona (to było ważne, by numer przez dłuższy czas nie był wolny - póki była blokada u któregokolwiek z operatorów, to jeszcze były szanse na to, że numeru nie stracimy. A skąd obawa o to, że numer stracimy? - Mała wioska, mała pula numerów - a populacja ludzi i domów rośnie).

Po mniej więcej 2 miesiącach, podobnie kilka pism, że umowa została rozwiązana, zgody o przeniesienie itd. Ale Netia nadal nie wykonała zniesienia blokady...

7 miesiąc - szturm i na TPSA i na Netię. Na Netię wyglądał tak, że kilkanaście razy z numeru zablokowanego, wykonywane było połączenie na automat Netii. Po kilku minutach, zawsze się włączał operator jakiś... W słuchawce z naszej strony cisza.. Za któryms tam razem (po ładnych paru godzinach takiego ciągłego wybierania numeru), siadam już na serio do telefonu. Operator w sekundę odebrał, po wyborze z menu głosowe - połącz z operator... Rozmowa była krótka. Tydzień później można było w TPSA podpisać umowę. Parę dni później był telefon i net....

I to tak od świąt Wielkanocnych, aż do września.. :)

#24  2010-03-13 08:04:16

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

@ Huk - idź do salonu Play'a - oni mają uprawnienia Netii

#25  2010-03-13 20:19:51

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Pod koniec roku rozważałem Netię 6Mb/s. Szukałem opinii ludzi jak się Netia u nich sprawuje. Nie było tego dużo ale z dwojga złego zostałem przy droższej neo i mniejszym przepuście.
Obraz Netii z opinii wyłonił się taki:
Jak masz łącze na kablu Netii, to spora szansa, że wsio będzie ok. Przełaczanie telefony/neta od TPsy to dodatkowe siwe włosy na głowie (najpierw sprawdź sam czy twoje łącze uciągnie 6mb/s). Jak masz łącze dzierżawione przez Netię od TP-sy to módl się żeby nie było awarii.
Obsługa klienta Netii leży na całego (kompletny bajzel). Dodatkowo propozycje zmian umów itp. praktycznie nie do załatwienia.
A w postach powyżej dodatkowe potwierdzenie. (God bless TPSa? ;d)

Stopka forum