Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-05-07 22:43:52

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

[solved] DNS - z czym to się je?

Witam

Mam pewien problem z DNS'em. Już mam trochę dosyć durnoty sprzedawców domen...
Kupiłem sobie domenę w subdomenie org.pl w serwisie UT.pl.
Po klasycznym skonfigurowaniu serwera BIND chciałem sobie podpiąć domenę do tego serwera. No i tak klasycznie wpisałem w panelu konfiguracji domeny wpisałem ns1.domena.org.pl i ns2.domena.org.pl no i zonk, bo nie działa. No ale pomyślałem, że to nie miało prawa zadziałać, bo przecież nigdzie nie podałem adresu ip tego komputera. Niestety panowie z pomocy technicznej napisali, że oni tego nie robią i żebym zwrócił się do operatora domeny. Widziałem wcześniej panel konkurencyjnej firmy w której można była spokojnie wpisywać wpisy do serwera DNS.

Takie pytanie: Co kurcze mam teraz zrobić, bo już nie mam siły dalej ze wszystkim walczyć...
A i takie drugie pytanie, czy ten drugi operator bezpośrednio wpisuje te wpisy u operatora, bo tak mi się wydaje, że tak to działa, ale jak bym się mylił to mógłby ktoś trochę wytłumaczył jak działa serwer dns na poziomie głównego operatora.

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowany przez pablo (2010-05-09 20:05:03)

Pusto :)

#2  2010-05-07 23:07:28

krzys.tk - Użytkownik

krzys.tk
Użytkownik

Re: [solved] DNS - z czym to się je?

Primo: org.pl to nie subdomena tylko polska domena funkcjonalna. Po drugie nie rozumiem kim jest ten drugi operator? Wydaje mi się że skoro zamówiłeś ją w ut.pl jest tylko ut.pl i NASK. Aby móc dodać ns1. i ns2 operator musi dodać rekordy glue. To takie zabezpieczenie przed przejęciem domeny. Sądzę, ze UT.pl ma możliwość zrobienia tego i nie musisz się prosić o pomoc NASKu, tylko wykręca się i pewnie najlepiej chciałoby aby DNS i hosting wziąć u nich.

Moja rada: poproś o kod auth-info umożliwiający transfer domeny i przenieś ją do innego operatora nie robiącego problemów, np. Home.pl albo OVH. Masz do tego pełne prawo nawet w pierwszym roku o ile nie korzystałeś z super promocji za 0,01 zł i w regulaminie nie jest napisane inaczej. Przy okazji porównaj tez ceny przedłużenia na kolejny rok u innych operatorów.

#3  2010-05-07 23:32:59

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Sytuacja jest następująca:)

Kod:

23:28:48    jeśli Pana serwer DNS obecnie nie posiada żadnej nazwy(domeny) proszę przesłać maila na adres biuro@ut.pl z prośbą o dodanie hostów w danej domenie
23:29:08    wówczas utworzymy dla Pana hosty w postaci ns1.nazwadomeny.pl, ns2.nazwadomeny.pl
23:29:08    czy w czymś jeszcze mogę pomóc ?

Czyli musisz podać swoje nazwy i adresy IP im odpowiadające :) może powołać się na rozmowę na czacie. Muszą ustawić Tobie NS a później dalej Ty to robisz.

Mają kiepski interfejs :P popieram @krzys.tk pomyśl o innym usługodawcy ja mam kilka w home  i sobie chwalę ich usługi.

Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-05-07 23:33:49)

#4  2010-05-08 07:50:34

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

No masz rację, że org.pl do domena funkcjonalna :) Tzn właśnie był taki problem, że na tym czacie na ut.pl powiedzieli mi wczoraj, że nie ma możliwości takiego dodania adresów i powinienem skontaktować się z operatorem domeny, co mnie bardzo zmyliło i nie wiedziałem co dalej zrobić. Ale dzięki za odpowiedź, zobaczę co z tego wszystkiego wyjdzie ;)

Pozdrawiam,

#5  2010-05-08 12:24:39

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

1. od strony technicznej org.pl jest poddomena pl
2. rekordy glue nie tyle sluza utrudnianiu przejecia domeny co technicznej mozliwosci dowiedzenia sie kogo odpytac o Twoja domene ... bez nich idac od korzenia drzewa DNS nie byloby mozliwosci ustalenia gdzie jest NS obslugujacy dana domene (jezeli NS sa w niej ...)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2010-05-08 20:01:24

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

@pablo napisz co z tego wyjdzie bo jestem sam ciekaw :) a po drugie mam tez na rok u nich domenę  i na pewno będę musiał tak samo zrobić :)

Jeszcze jedna uwaga nie przyjęło mi IP ale przyjęło mi inne nazwy zatem jak masz serwer który obsługuje inne domeny to możesz podać go a jego skonfigurować do tej domeny.

#7  2010-05-09 06:30:03

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Podpnę się: mając zarejestrowaną domenę, czy to, że jest ona tam, a nie gdzie indziej utrzymywana, warunkuje wysokość opłaty rocznej, za jej utrzymywanie na serwerach DNS? Bo zastanawiałem się, po co było w ogóle Free DNS na SGH, jeśli miał to utrzymywać czyjąś domenę, to teoretycznie robiło to za free. Jeśli tak, to jest taka opcja jej przeniesienia na inny serwer (technicznie)?

#8  2010-05-09 07:22:26

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Wykupując nazwę domeny płacisz za wpis w NASK. Przedłużenie na następny rok to przedłużenie wpisu w NASK. W firmie której wykupujesz albo oni dają Tobie możliwość samemu pełnego konfigurowania DNS, lub wydelegowania na inny serwer DNS. Koszt utrzymania to koszt utrzymania serwera. I koszt zależny jest od właściciela serwera.

A koszty rejestracji lub przedłużenia domeny w NASK zależne jest od ilości domen (z tego co mi wiadomo im więcej domen rejestrujesz tym mniej się płaci).

Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-05-09 07:23:50)

#9  2010-05-09 08:40:20

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

[quote=djjanek]Wykupując nazwę domeny płacisz za wpis w NASK. Przedłużenie na następny rok to przedłużenie wpisu w NASK. W firmie której wykupujesz albo oni dają Tobie możliwość samemu pełnego konfigurowania DNS, lub wydelegowania na inny serwer DNS. Koszt utrzymania to koszt utrzymania serwera. I koszt zależny jest od właściciela serwera.

A koszty rejestracji lub przedłużenia domeny w NASK zależne jest od ilości domen (z tego co mi wiadomo im więcej domen rejestrujesz tym mniej się płaci).[/quote]
Akurat dostęp do serwera mam [i]chyba[/i] pełny, bo nie wnikałem zbytnio (żeby nie reklamować: linuxpl.com). Tzn. obsługa wpisów DNS. Czyli zapewne kwoty, circa 50zł za każdy kolejny rok są normą na rynku polskim?

#10  2010-05-09 09:46:02

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Akurat na linuxpl.com nie ma problemu z własnymi domenami. Wystarczy w panelu domeny wpisać dns'y podane na ich stronie, a w panelu administratora na serwerze dodać nową domenę i można normalnie korzystać ;)

#11  2010-05-09 20:04:50

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Dzisiaj panowie z UT.pl odpisali mi na moją prośbę i tak jak pisaliście przypisali oni wskazane adresy IP do wskazanych przeze mnie serwerów DNS. Sprawa została rozwiązana. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Stopka forum