Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam pewien problem z DNS'em. Już mam trochę dosyć durnoty sprzedawców domen...
Kupiłem sobie domenę w subdomenie org.pl w serwisie UT.pl.
Po klasycznym skonfigurowaniu serwera BIND chciałem sobie podpiąć domenę do tego serwera. No i tak klasycznie wpisałem w panelu konfiguracji domeny wpisałem ns1.domena.org.pl i ns2.domena.org.pl no i zonk, bo nie działa. No ale pomyślałem, że to nie miało prawa zadziałać, bo przecież nigdzie nie podałem adresu ip tego komputera. Niestety panowie z pomocy technicznej napisali, że oni tego nie robią i żebym zwrócił się do operatora domeny. Widziałem wcześniej panel konkurencyjnej firmy w której można była spokojnie wpisywać wpisy do serwera DNS.
Takie pytanie: Co kurcze mam teraz zrobić, bo już nie mam siły dalej ze wszystkim walczyć...
A i takie drugie pytanie, czy ten drugi operator bezpośrednio wpisuje te wpisy u operatora, bo tak mi się wydaje, że tak to działa, ale jak bym się mylił to mógłby ktoś trochę wytłumaczył jak działa serwer dns na poziomie głównego operatora.
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez pablo (2010-05-09 20:05:03)
Primo: org.pl to nie subdomena tylko polska domena funkcjonalna. Po drugie nie rozumiem kim jest ten drugi operator? Wydaje mi się że skoro zamówiłeś ją w ut.pl jest tylko ut.pl i NASK. Aby móc dodać ns1. i ns2 operator musi dodać rekordy glue. To takie zabezpieczenie przed przejęciem domeny. Sądzę, ze UT.pl ma możliwość zrobienia tego i nie musisz się prosić o pomoc NASKu, tylko wykręca się i pewnie najlepiej chciałoby aby DNS i hosting wziąć u nich.
Moja rada: poproś o kod auth-info umożliwiający transfer domeny i przenieś ją do innego operatora nie robiącego problemów, np. Home.pl albo OVH. Masz do tego pełne prawo nawet w pierwszym roku o ile nie korzystałeś z super promocji za 0,01 zł i w regulaminie nie jest napisane inaczej. Przy okazji porównaj tez ceny przedłużenia na kolejny rok u innych operatorów.
Sytuacja jest następująca:)
23:28:48 jeśli Pana serwer DNS obecnie nie posiada żadnej nazwy(domeny) proszę przesłać maila na adres biuro@ut.pl z prośbą o dodanie hostów w danej domenie 23:29:08 wówczas utworzymy dla Pana hosty w postaci ns1.nazwadomeny.pl, ns2.nazwadomeny.pl 23:29:08 czy w czymś jeszcze mogę pomóc ?
Czyli musisz podać swoje nazwy i adresy IP im odpowiadające :) może powołać się na rozmowę na czacie. Muszą ustawić Tobie NS a później dalej Ty to robisz.
Mają kiepski interfejs :P popieram @krzys.tk pomyśl o innym usługodawcy ja mam kilka w home i sobie chwalę ich usługi.
Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-05-07 23:33:49)
No masz rację, że org.pl do domena funkcjonalna :) Tzn właśnie był taki problem, że na tym czacie na ut.pl powiedzieli mi wczoraj, że nie ma możliwości takiego dodania adresów i powinienem skontaktować się z operatorem domeny, co mnie bardzo zmyliło i nie wiedziałem co dalej zrobić. Ale dzięki za odpowiedź, zobaczę co z tego wszystkiego wyjdzie ;)
Pozdrawiam,
1. od strony technicznej org.pl jest poddomena pl
2. rekordy glue nie tyle sluza utrudnianiu przejecia domeny co technicznej mozliwosci dowiedzenia sie kogo odpytac o Twoja domene ... bez nich idac od korzenia drzewa DNS nie byloby mozliwosci ustalenia gdzie jest NS obslugujacy dana domene (jezeli NS sa w niej ...)
@pablo napisz co z tego wyjdzie bo jestem sam ciekaw :) a po drugie mam tez na rok u nich domenę i na pewno będę musiał tak samo zrobić :)
Jeszcze jedna uwaga nie przyjęło mi IP ale przyjęło mi inne nazwy zatem jak masz serwer który obsługuje inne domeny to możesz podać go a jego skonfigurować do tej domeny.
Podpnę się: mając zarejestrowaną domenę, czy to, że jest ona tam, a nie gdzie indziej utrzymywana, warunkuje wysokość opłaty rocznej, za jej utrzymywanie na serwerach DNS? Bo zastanawiałem się, po co było w ogóle Free DNS na SGH, jeśli miał to utrzymywać czyjąś domenę, to teoretycznie robiło to za free. Jeśli tak, to jest taka opcja jej przeniesienia na inny serwer (technicznie)?
Wykupując nazwę domeny płacisz za wpis w NASK. Przedłużenie na następny rok to przedłużenie wpisu w NASK. W firmie której wykupujesz albo oni dają Tobie możliwość samemu pełnego konfigurowania DNS, lub wydelegowania na inny serwer DNS. Koszt utrzymania to koszt utrzymania serwera. I koszt zależny jest od właściciela serwera.
A koszty rejestracji lub przedłużenia domeny w NASK zależne jest od ilości domen (z tego co mi wiadomo im więcej domen rejestrujesz tym mniej się płaci).
Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-05-09 07:23:50)
[quote=djjanek]Wykupując nazwę domeny płacisz za wpis w NASK. Przedłużenie na następny rok to przedłużenie wpisu w NASK. W firmie której wykupujesz albo oni dają Tobie możliwość samemu pełnego konfigurowania DNS, lub wydelegowania na inny serwer DNS. Koszt utrzymania to koszt utrzymania serwera. I koszt zależny jest od właściciela serwera.
A koszty rejestracji lub przedłużenia domeny w NASK zależne jest od ilości domen (z tego co mi wiadomo im więcej domen rejestrujesz tym mniej się płaci).[/quote]
Akurat dostęp do serwera mam [i]chyba[/i] pełny, bo nie wnikałem zbytnio (żeby nie reklamować: linuxpl.com). Tzn. obsługa wpisów DNS. Czyli zapewne kwoty, circa 50zł za każdy kolejny rok są normą na rynku polskim?
Akurat na linuxpl.com nie ma problemu z własnymi domenami. Wystarczy w panelu domeny wpisać dns'y podane na ich stronie, a w panelu administratora na serwerze dodać nową domenę i można normalnie korzystać ;)
Dzisiaj panowie z UT.pl odpisali mi na moją prośbę i tak jak pisaliście przypisali oni wskazane adresy IP do wskazanych przeze mnie serwerów DNS. Sprawa została rozwiązana. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.107.181' WHERE u.id=1 |
0.00078 | UPDATE punbb_online SET logged=1732424488 WHERE ident='18.191.107.181' |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732424188 |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='91.90.44.23' |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=147432 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16786 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16786 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16786 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16786 |
Total query time: 0.00636 s |