Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-22 17:20:23

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Przycinanie się dźwięku przy kopiowaniu plików

Parę tygodni temu z niewiadomych przyczyn zaczął się przycinać dźwięk podczas wykonywania różnych operacji na komputerze. Ze wstępnych ustaleń udało mi się wywnioskować, że problem się pojawia w dwóch przypadkach, przy sporym obciążeniu procesora, co jest jeszcze zrozumiałe, zwłaszcza gdy myszka freezuje. Jednak w tym przypadku procesor miał ledwo 60% obciążenia,a myszka płynnie się poruszała po ekranie. W drugim przypadku problem pojawiał się gdy dysk zaczął wykonywać operacje, głownie zapisu plików, rzadziej odczytu. Jednak czasem dźwięk potrafił się zawiesić na 2-3s przy wydaniu polecenia aptitude update (samego polecenia).

Sytuacja wystąpiła nagle przy używaniu debiana testing, aktualizowanego co 2-3 dni. Myślałem, że to przejściowe i że w końcu sytuacja wróci do normy. Nic z tych rzeczy. Dni mijały a dźwięk jak się przycinał, tak się przycinał dalej. Sprawdzałem temp. procesora 21-35 stopni. Posiadam dwa dyski jeden starszy 80GB, drugi nowszy 1500GB (obydwa WDC), sytuacja dotyczy obu dysków. Bez względu na to czy kopiowanie pliku odbywa się w obrębie jednej partycji, czy między dyskami. Szyfrowanie partycji czy rodzaj partycji (ntfs, ext3) nie mają też żadnego wpływu na zachowanie się dźwięku. Jedyną różnicą jest prędkość zapisu danych. Jako, że problem był bardzo dotkliwy najbardziej podczas kopiowania danych (dźwięku nie dało się praktycznie słuchać), to pomyślałem, że problem może tkwić w dysku. Przejrzałem raporty smart. Oba dyski są sprawne, nie mają bad bloków czy błędów zapisu/odczytu. Jeden dysk (nowszy) ma przepracowane 3,600h, drugi (starszy) 50,000h. Są dobrze traktowane i przez całe ich życie nie miałem z nimi żadnego problemu. Temp. przy obciążeniu oscyluje w granicach 28-33 stopni.

W obliczu tak niewygodnego położenia jakim jest brak dźwięku, postanowiłem zaktualizować debiana z testing do sida. Wydawało mi się, że wina tkwi w oprogramowaniu, a nie bezpośrednio w sprzęcie. Jednak po aktualizacji problem dalej występował.

W kwestii programowej pomyślałem, że winnym może być odtwarzacz, jednak niezależnie od tego czy to amarok, smplayer czy vlc, dźwięk się przycina przy nich wszystkich (przy kopiowaniu plików w tle), niezależnie od tego czy jest to plik audio czy audio/video. Wobec czego pomyślałem, że winny może być serwer dźwięku -pulseaudio. Wyłączyłem go i przepuściłem dźwięk przez alsę - nic to nie zmieniło. Zaktualizowałem pulseaudio pierw do wersji z experimental (później również do wersji ze squeeze), czyszcząc uprzednio pliki konfiguracyjne w katalogu /home, resetując po każdej akcji komputer (instalacja, deinstalacja pulseaudio). Same pakiety były wyrzucane z opcją purge. Jednak niezależnie od tego, którą wersję pulseaudio posiadałem aktualnie i czy to było pulseaudio czy alsa, dźwięk się dalej przycinał.

Postanowiłem również zrobić test RAMu (za pomocą płytki live z debianem) - zakończony bez błędów.

W obliczu bezużyteczności systemu, może nie całkowitej ale w dzisiejszych czasach komputer, który nie odtwarza poprawnie dźwięku jest niezbyt przydatny, przynajmniej w zastosowaniu domowym. By odrzucić całkowicie winę sprzętu, odpaliłem live-cd (debian 5.0.5). Zamontowałem swoje partycje, doinstalowałem amaroka i włączyłem muzykę. Zacząłem kopiować pliki - problem zniknął.

Stwierdziłem, że obecnie nie umiem rozwiązać tego problemu i testing oraz sid nie są mi za bardzo pomocne, dlatego też postanowiłem zrobić downgrade sida do squeeze. I jak można było oczekiwać problem z przycinaniem się dźwięku zniknął. Jednak sporo aplikacji zaczęło wyrzucać błąd "naruszenie ochrony pamięci", czego wynikiem był wipe systemu i ponowna instalacja squeeze z płytki debian-6.0.2.1-i386-businesscard.iso.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co może być przyczyną przycinania się dźwięku?

#2  2011-09-22 17:36:39

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Przycinanie się dźwięku przy kopiowaniu plików

Najczęściej jądro.

Na starym kompie jak miałem jądro zen to też miałem takie zjawisko.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#3  2011-09-22 18:49:34

morfik
Serwis

Faktycznie coś jest nie tak z jądrem 3.0.0-1-686-pae. Spróbuje jeszcze zainstalować inne jądra i upewnić się czy to faktycznie jest wina tego kernela, choć wszystko na to wskazuje. Jeżeli okaż się, że tak, spróbuję zainstalować czysty testing ze starszym jajkiem. Wyniki działań dodam jutro.

#4  2011-09-22 19:39:39

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

a sprawdź [b]3.0.0-1-486[/b]

[b]Zmiany w jądrach serii x86[/b]
[url]http://dug.net.pl/news/263/[/url]

Debian “buster” Xfce

#5  2011-09-22 19:49:32

morfik
Serwis

Właśnie je zainstalowałem, jednak, mój procesor - pentium D, posiada dwa rdzenie (procesory) i do tego jest 64 bitowy. Jednak mam tylko 1GB RAMu, co powoduje, że praca na 64 bitowym systemie jest bardzo niekomfortowa. Dlatego też mam system 32 bitowy i gdy zainstaluje kernela 486, conky wyrzuca mi taki błąd:

Conky: obj->data.i 2 info.cpu_count 1
Conky: attempting to use more CPUs than you have![/quote]
Dlatego też nie dam rady używać kerneli 486 i muszę jechać na 686.

#6  2011-09-22 20:21:02

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

[b]grml[/b] na jajko ciekawe dla ciebie

w 686-pae jest

CONFIG_HIGHMEM64G=y[/quote]
a w
[b]linux-image-3.0-grml[/b]

CONFIG_HIGHMEM4G=y[/quote]
zobacz ten kernel
dodaj to repozytorim

Kod:

deb http://deb.grml.org/ grml-testing main

Debian “buster” Xfce

#7  2011-09-23 13:20:51

morfik
Serwis

Jestem aktualnie na testingu. I faktycznie winny był kernel, który obecnie w tej gałęzi posiada numer 3.0.0-1-686-pae (wersja pakietu 3.0.0-3). Dodałem repozytorium, o którym wspomniał arturek, jednak podczas kompilacji modułu dla sterowników nvidii, instalator wyrzuca poniższy komunikat:

Kod:

ERROR: If you are using a Linux 2.4 kernel, please make sure
         you either have configured kernel sources matching your
         kernel or the correct set of kernel headers installed
         on your system.

If you are using a Linux 2.6 kernel, please make sure
         you have configured kernel sources matching your kernel
         installed on your system. If you specified a separate
         output directory using either the "KBUILD_OUTPUT" or
         the "O" KBUILD parameter, make sure to specify this
         directory with the SYSOUT environment variable or with
         the equivalent nvidia-installer command line option.

Depending on where and how the kernel sources (or the
         kernel headers) were installed, you may need to specify
         their location with the SYSSRC environment variable or
         the equivalent nvidia-installer command line option.

Mam zainstalowane

Kod:

dpkg -l | grep grml
ii  linux-headers-3.0-grml               3.0.0grml.00                      Header files related to Linux kernel, specifically,
ii  linux-image-3.0-grml                 3.0.0grml.00                      Linux kernel binary image for version 3.0-grml
ii  linux-source-3.0-grml                3.0.0grml.00                      Linux kernel source for version 3.0-grml

Nie mam pojęcia jak zainstalować sterowniki nvidii (NVIDIA-Linux-x86-275.28.run) na tym jądrze.

W każdym razie jest repozytorium z backportami do squeeze:

Kod:

deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main contrib non-free

w którym zajduje się linux-image-2.6.39-bpo.2-686-pae. Sterowniki nvidii na tej wersji jądra instalują się bezproblemowo, a sam kernel działa dobrze.

Wiem, że tego typu problemy z dźwiękiem występowały już na wcześniejszej wersji kernela 3 dostępnego w repozytorium debiana, dlatego też nie skojarzyłem, że może to być jego wina.

#8  2011-09-23 17:35:41

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Trochę mnie to dziwi bo mam

Kod:

root@debian:/home/ilin# uname -a
Linux debian 3.0.0-1-686-pae #1 SMP Sat Aug 27 16:41:03 UTC 2011 i686 GNU/Linux

Może to sprawia problem

[url]http://dug.net.pl/tekst/152/autogroup_w_dystrybucyjnych_jadrach_debiana/[/url]

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.

#9  2011-09-23 17:50:35

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

mnie tez to dziwi
a autogroup to już jest od 2.6.38 i domyślnie wyłączony
to chyba jeszcze coś innego

Ostatnio edytowany przez arturek (2011-09-23 18:01:59)

Debian “buster” Xfce

#10  2011-09-23 18:44:21

morfik
Serwis

Nie pomaga. Za to ciekawostka. Przy pustym SWAPie nie ma żadnych problemów z dźwiękiem. gdy odpalę parę programów tak by SWAP się zaczął wypełniać, wtedy dźwięk zaczyna szaleć. Uspokoił się gdy dysk przestał pracować a SWAP zapełnił się do 80 MB. Gdy coś kopiuje w takim stanie (przy obecności danych w SWAPie) wtedy dźwięk staje się nieobliczalny :]

Wyłączyłem SWAPa na moment (wcześniej wgrałem tam 250mb) przez "swapoff -a". Podczas opróżniania dźwięk zachowywał się normalnie. Postanowiłem zapełnić RAM i zobaczyć jaką dźwięk przyjmie strategię. Doszło w sumie do 880 MiB z 0,99GiB - dźwięk bez zarzutu. Zacząłem kopiować pliki - dalej wszystko w porządku.

Wychodzi na to, że wmieszana jest w tą sytuacje przestrzeń wymiany.

#11  2011-09-23 19:23:56

ilin - Palacz

ilin
Palacz

No tak.
Ja na tym jądrze nie mam wcale swap`a

#12  2011-09-23 19:51:48

morfik
Serwis

Tylko pytanie, czemu to jajko nie chce dobrze ze SWAPem współpracować? Na tym kernelu z backportów, to i przy 600MB w SWAPie dźwięk działa bez zarzutu, czasem się przytnie ale to zrozumiałe.

#13  2011-09-23 20:31:43

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

Dobra ostatnia propozycja sprawdzenia innego kernela

[b] linux-image-3.0.0-4.dmz.2-liquorix-686[/b]

Kod:

deb http://liquorix.net/debian sid main

ma mniej opcji włączonych w konfiguracji związanych ze swapem
właczone

CONFIG_HIGHMEM4G=y[/quote]
i sterowniki nvidii powinny ci się zbudować

Ostatnio edytowany przez arturek (2011-09-23 20:49:09)

Debian “buster” Xfce

#14  2011-09-23 21:46:12

morfik
Serwis

Faktycznie była poprawa, przynajmniej do momentu zresetowania środowiska graficznego. Dobrze radził sobie z 400-500MB w SWAPie, jednak się zawiesił na 30-40s - nie było słychać ani dźwięku ani żadnej akcji nie można było przeprowadzić, a myszka utkwiła nieruchomo w jednym punkcie na ekranie. Chciałem już twardo resetować ale było słychać, że system wraca do życia. W każdym razie pozamykałem aplikacje, zresetowałem gnome (ctrl+alt+backspace) i po zalogowaniu się podczas kopiowania danych kernel zawiódł. Zrobiła się dokładnie taka sama sytuacja jak w przypadku poprzednika z repozytorium debiana. Zostało 67MB w swapie po zresetowaniu środowiska graficznego. Gdy tylko wyłączyłem SWAP, wszystko wróciło do normy.

Stopka forum