Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2012-04-05 15:51:09

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Problem z Wifi.

Tak, znaczy zaakceptuj. :) Tylko to -s na końcu usuń, bo to tryb symulacji.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#27  2012-04-05 16:02:45

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

Poszło, zainstalowało się wszystko bez problemowo:).

#28  2012-04-05 16:08:10

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Trochę tych niestandardowych pakietów pewnie tam jeszcze siedzi, ale najwyraźniej już nie przeszkadzają mocno. Dodaj sobie sekcje contrib i non-free głównego repozytorium, odśwież listę pakietów, puść aktualizację (np. [tt]aptitude full-upgrade[/tt]) i zobacz co wtedy na tej liście zostanie.

Co do problemu z pierwszego posta:
[quote=seav]

Kod:

ERROR:dbus.connection:Exception in handler for D-Bus signal:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/dbus/connection.py", line 214, in maybe_handle_message
    self._handler(*args, **kwargs)
  File "/usr/share/wicd/gtk/gui.py", line 253, in handle_connection_results
    error(self.window, language[results], block=False)
KeyError: dbus.String(u'bad_pass')

[/quote]
Nadal to występuje czy też przy okazji się rozwiązało?

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#29  2012-04-05 16:34:24

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

Zrobiłem update, po drodze uporałem się jeszcze z kluczem publicznym którego mi brakowało :).

Po

Kod:

aptitude full-upgrade

przewinał się w logu taki mały błąd :

Kod:

Running depmod.
Running update-initramfs.
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3_tso5.bin for module tg3
W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3_tso.bin for module tg3
W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3.bin for module tg3

myślę że nie będzie on aż tak istotny. Chociaż..

Zaraz zobacze co jest grane z Wicd`em.

#30  2012-04-05 16:38:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Pakiet [deb]firmware-linux-nonfree[/deb] doinstaluj odnośnie brakującego firmware.

#31  2012-04-05 16:56:22

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

@firmware-linux-nonfree - done.

Problem jest z Wicd`em. Coś się z nim złego stało :

Kod:

sudo apt-get install wicd

Kod:

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
wicd jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.

Więc teorecztycznie jest zainstalowany, ale:

Kod:

wicd-client -n

Kod:

bash: wicd-client: nie znaleziono polecenia

uruchamiając daemona wicd`a :

Kod:

/etc/init.d/wicd start

też nic nie wyskakuje.

#32  2012-04-05 16:59:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Masz pakiet [deb]wicd-gtk[/deb]?

#33  2012-04-05 17:11:11

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=dominbik][quote=Jacekalex]Wpa-gui działa praktycznie zawsze, i jest integralną częścią wpa-supplicanta.

To najpewniejszy program do połączeń wifi, jaki znam.[/quote]
[b]ale działa chyba tylko przy szyfrowaniu WPA/WPA2...[/b]

program sam w sobie rzeczywiście genialny. dziwi mnie dlaczego nie dadzą go przy instalacji netinstall Debiana. Podczas instalacji Archa bez problemu sobie to konfiguruje i jadę całą instalację przez wlan0 na WPA2. Przy Debianie muszę targać laptopa i podłączać kablem przez eth0 do routera ;/

netcfg nie używam, ale słyszłem coś na wiki Archa o nim[/quote]
Nie chyba ale na pewno obrabia wszystkie połączenia wifi, nie tylko WPA*.
Natomiast nie obrabia PPPOE, czy połączeń GSM, co jest podobno wielką zaletą Network-Managera (w przypadku, gdy jakimś cudem zadziała prawidłowo).

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#34  2012-04-05 17:15:44

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

[quote=ArnVaker]Masz pakiet [deb]wicd-gtk[/deb]?[/quote]
Tak mam :

Kod:

aptitude search wicd-gtk

Kod:

i   wicd-gtk                                                                    - wired and wireless network manager - GTK+ client

#35  2012-04-05 17:18:19

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

W nim właśnie powinien być wicd-client, przeinstaluj:

Kod:

aptitude reinstall wicd~i

i zobacz jeszcze raz.

#36  2012-04-05 17:28:31

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

Okno Wicd`a pokazuje się i bardzo szybko znika :

Kod:

wicd-client -n

Kod:

Has notifications support True
Loading...
Connecting to daemon...
Connected.
/usr/share/wicd/gtk/gui.py:152: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed
  self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile)
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1034, in <module>
    main(sys.argv)
  File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 91, in wrapper
    return func(*args, **kwargs)
  File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1000, in main
    the_gui = gui.appGui(standalone=True)
  File "/usr/share/wicd/gtk/gui.py", line 180, in __init__
    label_instruct.set_label(language['select_a_network'])
KeyError: 'select_a_network'

Wydaje mi się że wicd jest po prostu nie skonfigurowany.
======
EDIT :
To nie konfiguracja Wicd`a, /etc/network/interfaces jest nie tknięty

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 17:40:52)

#37  2012-04-05 18:20:59

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

/usr/share/wicd/gtk/gui.py:152: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed
  self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile)

To jest przyczyna błędu, i nie chodzi tu o konfigurację Wicd tylko error na linii gtk - python -   wicd.

Penwnie za jakiś czas zostanie poprawiony.

Jeśli masz w systemie oprocz gtk także QT4 - (jest potrzebne m.in do Skype, czy Kaffeine), to spróbuj zainstalować wicd-qt.
Jeśli nie będzie wyymagał >200MB paczek z QT, to warto spróbować,

#38  2012-04-05 18:43:39

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wątpię żeby chodziło tu o błąd, który generalnie występuje w Debianie i za jakiś czas zostanie poprawiony, to mało prawdopodobne w stable. Raczej coś z Twoim systemem jest namieszane nadal… I z użytkownika i z nowego użytkownika i z roota to samo? Wcześniej kompilowałeś wicd ręcznie i instalowałeś przez [tt]make install[/tt]? Usunąłeś potem wszystko? Kompilowałeś też coś innego? Masz jeszcze jakieś pakiety spoza repozytorium stable Debiana?

#39  2012-04-05 19:29:40

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

Więc tak, jak nie mialem internetu, sciągnałem wersję z : https://launchpad.net/wicd/+download paczkę tar.gz, wersję stable, na pendrive. Z pena na lapka, rozpakowałem wykonfigurowałem i zainstalowałem wg. instrukcji czyli :

Kod:

python setup.py configure
python setup.py install

Po czym zamieszałem się strasznie z hasłami od netii i od routera więc postanowiłem poradzić się kolegów na forum. Wymyśliłem że, instalacja przez apt`a będzie bardziej owocna i przyniesie mi pare dodatkowych pakietów które może w jakiś sposób naprawią problem który powstał. (1 post)

Więc usunąłem instalacje przez

Kod:

./uninstall.sh //uninstall znajduje się w paczce tar.gz

odinstalowałem, pamiętam że wywałił mi jakiś błąd ale wtedy go zignorowałem (mea culpa) i tak oto wywala dalej Wicd`a.

to wszystko co pamiętam

================
wynik polecenia :

Kod:

aptitude search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Astable))'

Kod:

i   awoken-icon-theme               - AwOken icon theme                         
i   conky                           - highly configurable system monitor (transi
i A conky-std                       - highly configurable system monitor (defaul
i A gnome-exe-thumbnailer           - Wine .exe and other executable thumbnailer
i   google-chrome-stable            - The web browser from Google               
i   gtk2-engines-equinox            - Equinox theme engine for GTK+ 2.x         
i A libavcodec52                    - Library to encode decode multimedia stream
i A libavformat52                   - ffmpeg file format library.               
i A libavutil50                     - Avutil shared libraries - runtime files.  
i A libdrm-intel1                   - Userspace interface to intel-specific kern
i A libdrm-radeon1                  - Userspace interface to radeon-specific ker
i A libdrm2                         - Userspace interface to kernel DRM services
i A libdxflib-2.2.0.0               - Library for reading and writing DXF files 
i A libfaac0                        - an AAC audio encoder - library files      
i A libfparser-4.3                  - Library to evaluate strings as mathematica
i A libmp3lame0                     - MP3 encoding library                      
i A libpostproc51                   - Postproc shared libraries.                
i   librecad                        - Computer-aided design (CAD) system        
i A librecad-data                   - Computer-aided design (CAD) system -- shar
i A libswscale0                     - ffmpeg video scaling library.             
i A libtinfo5                       - shared low-level terminfo library for term
i A libva-x11-1                     - Video Acceleration (VA) API for Linux -- X
i A libva1                          - Video Acceleration (VA) API for Linux -- r
i A libvpx0                         - VP8 video codec (shared library)          
i A libx264-118                     - x264 video coding library                 
i A libxvidcore4                    - Open source MPEG-4 video codec (library)  
i A multiarch-support               - Transitional package to ensure multiarch c
i   openfoam210                     - OpenFOAM                                  
i   paraviewopenfoam3120            - Paraview visualisation application        
i   skype                           - Skype                                     
i A ttf-symbol-replacement-wine1.3  - Free font with the same metrics as Symbol 
iB  wine1.3                         - Microsoft Windows Compatibility Layer (Bin
i A wine1.3-gecko                   - Microsoft Windows Compatibility Layer (Web
i A winetricks                      - Microsoft Windows Compatibility Layer (win

Dalej mam Gnome-network-manager z racji że nie działa mi Wicd. Może on i Wicd się tak gryzą jak to opisał JacekAlex :)

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 19:59:40)

#40  2012-04-05 20:17:41

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

Dalej mam Gnome-network-manager z racji że nie działa mi Wicd. Może on i Wicd się tak gryzą jak to opisał JacekAlex :)

[url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19314&p=1]Może on i Wicd...?[/url] :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-05 20:25:37)

#41  2012-04-05 20:52:53

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wątpię żeby któryś z tamtych pakietów powodował problem, ale gdybyś nie miał co robić, to możesz je pousuwać i sprawdzić. ;) Próbowałeś z roota i nowego użytkownika? Ciekawe co to za błąd był przy usuwaniu tego pierwszego wicd…

#42  2012-04-05 20:52:59

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

No masakra chce odinstalować network-managera i nie moge, caly czas jest w systemie.
Próbowałem :

Kod:

aptitude purge network-manager

Kod:

aptitude purge ~c

Kod:

aptitude remove networkmanager

i dalej polecenie:

Kod:

aptitude search netork-manager

wyrzuca mi :

Kod:

p   network-manager                 - network management framework (daemon and u
p   network-manager-dbg             - network management framework (debugging sy
p   network-manager-dev             - network management framework (development 
p   network-manager-gnome           - network management framework (GNOME fronte
p   network-manager-kde             - transitional package for plasma-widget-net
p   network-manager-openconnect     - AnyConnect plugin for Network Manager     
p   network-manager-openvpn         - network management framework (OpenVPN plug
p   network-manager-openvpn-gnome   - network management framework (OpenVPN plug
p   network-manager-pptp            - network management framework (PPTP plugin 
p   network-manager-pptp-gnome      - network management framework (PPTP plugin 
p   network-manager-strongswan      - network management framework (strongSwan p
p   network-manager-vpnc            - network management framework (VPNC plugin 
p   network-manager-vpnc-gnome      - network management framework (VPNC plugin

[quote=ArnVaker]Wątpię żeby któryś z tamtych pakietów powodował problem, ale gdybyś nie miał co robić, to możesz je pousuwać i sprawdzić. ;) Próbowałeś z roota i nowego użytkownika? Ciekawe co to za błąd był przy usuwaniu tego pierwszego wicd…[/quote]
Myślisz że w którymś logu moze być to zapisane ?:P

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 20:54:06)

#43  2012-04-05 20:53:54

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

p    -    the package and all its configuration files were removed, or the package was never installed.[/quote]
;)

#44  2012-04-05 20:54:38

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

[quote=ArnVaker]

p    -    the package and all its configuration files were removed, or the package was never installed.[/quote]
;)[/quote]
I failed so hard... .

A żeby bylo śmieszniej.. to dalej mi się świeci ikonka network-managera z gnome i dalej właśnie w taki sposob się łączę teraz.

I dalej mam ten sam problem z Wicd`em.

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 20:58:36)

#45  2012-04-05 21:05:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=seav]A żeby bylo śmieszniej.. to dalej mi się świeci ikonka network-managera z gnome i dalej właśnie w taki sposob się łączę teraz.[/quote]
Hmm, może to wicd jest? :D Restartowałeś system?

#46  2012-04-05 21:17:17

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

restartowałem i dalej to jest to samo aww

Ale czekaj, to coś co mi się pokazje jest jakies... inne. Nie ma tylu opcji co tamten.

=================
EDIT

Wicd wymaga wpasupplicant ?

znalazłem to w systemie i chcialem wywalić... a to zonk :

Kod:

Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:        
  wpasupplicant 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 848 kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  wpagui: Wymaga: wpasupplicant (>= 0.6.2-1) but it is not going to be installed.
  wicd-daemon: Wymaga: wpasupplicant but it is not going to be installed.
otwarte: 1; zamknięte: 0; odroczone: 0; konflikty: 0                          oNastępujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:
1)     wicd                           
2)     wicd-daemon                    
3)     wicd-gtk                       
4)     wpagui                         

Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 21:21:52)

#47  2012-04-05 21:22:46

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Wymaga.

Tak na marginesie to ja bym sobie połączenie w /etc/network/interfaces  skonfigurował.

Kod:

auto lo
iface lo inet loopback

autp wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wireless-essid Nazwa_siecii
    wireless-mode managed
    wireless-key tajny_klucz

Przy szyfrowaniu WEP musi działać.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#48  2012-04-05 21:38:06

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

Dobra teraz coś jest nie OK i sam to widziałem :P.

Jak zamykałem lapka wywaliło mi 3x FAILED na koniec i tyle samo na początek jak system wstawał. Nie zdarzylem przeczytac przy którym.

w /var/run jest jeszcze katalog avahi-daemon

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 21:39:54)

#49  2012-04-05 21:56:41

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Czy wiesz, do czego służy avahi-daemon?
Sznurek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Avahi_%28program%29
To następne cudo, które potrafi namieszać z siecią, jesli nie jest Ci potrzebny, to wywal go w diabły.

Generalnie, zarówno Avahi, jak i demony zarządzające siecią - NM i Wicd, można właczać pod warunkiem, że sieć bez nich wstaje i działa bez problemu.
Jeśli natomiast masz kłopot z siecią, i włączysz takie diabelstwo, to już masz nie jeden problem, a dwa, trzy lub cztery.

I nie wiem, co się stało z Wicd, pamiętam, jak miałem ubuntu - to w wersji 8.04 i w Debianie Lenny instalacja Wicd powodowała usunięcie network-Managera, wtedy ktoś rozumiał, że te dwa programy nie mogą się znaleźć równocześnie w jednym systemie.

A obecnie można jeden doinstalować do drugiego, i rozpieprzyć sobie sieć w drobny mak.

Wpa-Supplicant odpowiada szyfrowanie WPA/WPA2 w połączeniach wifi, praktycznie każdy program do zarządzania siecią wifi wymaga wpa-supplicanta.

A tu conieco o możliwościach NM:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=148367

Pozdro
;-)

#50  2012-04-05 22:14:02

seav - Użytkownik

seav
Użytkownik

@JacekAlex, z tego co widziałem razem z avahi poleci gnome przynajmniej tyle przedstawiam mi apt...

2) To o czym mowiłem ze coś jest nie tak to : ifup ifdown i portmap oraz NFS, przy upie i downie systemu.
Portmap straaaasznie muli na downie systemu.

======

Już nie wiem o co tutaj chodzi,odinstalowałem NM a mimo to mam internet z kabla.. dlaczego? Wicd pokazuje mi się na chwile i znika. zainstalowałem nawet Twojego wpasupplicanta, wpagui który nie widział sieci.

coś namieszałem, teraz musze to odmieszać

Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 22:42:42)

Stopka forum