Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak, znaczy zaakceptuj. :) Tylko to -s na końcu usuń, bo to tryb symulacji.
Poszło, zainstalowało się wszystko bez problemowo:).
Trochę tych niestandardowych pakietów pewnie tam jeszcze siedzi, ale najwyraźniej już nie przeszkadzają mocno. Dodaj sobie sekcje contrib i non-free głównego repozytorium, odśwież listę pakietów, puść aktualizację (np. [tt]aptitude full-upgrade[/tt]) i zobacz co wtedy na tej liście zostanie.
Co do problemu z pierwszego posta:
[quote=seav]
ERROR:dbus.connection:Exception in handler for D-Bus signal: Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/pymodules/python2.6/dbus/connection.py", line 214, in maybe_handle_message self._handler(*args, **kwargs) File "/usr/share/wicd/gtk/gui.py", line 253, in handle_connection_results error(self.window, language[results], block=False) KeyError: dbus.String(u'bad_pass')
[/quote]
Nadal to występuje czy też przy okazji się rozwiązało?
Zrobiłem update, po drodze uporałem się jeszcze z kluczem publicznym którego mi brakowało :).
Po
aptitude full-upgrade
przewinał się w logu taki mały błąd :
Running depmod. Running update-initramfs. update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64 W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3_tso5.bin for module tg3 W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3_tso.bin for module tg3 W: Possible missing firmware /lib/firmware/tigon/tg3.bin for module tg3
myślę że nie będzie on aż tak istotny. Chociaż..
Zaraz zobacze co jest grane z Wicd`em.
Pakiet [deb]firmware-linux-nonfree[/deb] doinstaluj odnośnie brakującego firmware.
@firmware-linux-nonfree - done.
Problem jest z Wicd`em. Coś się z nim złego stało :
sudo apt-get install wicd
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe wicd jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Więc teorecztycznie jest zainstalowany, ale:
wicd-client -n
bash: wicd-client: nie znaleziono polecenia
uruchamiając daemona wicd`a :
/etc/init.d/wicd start
też nic nie wyskakuje.
Masz pakiet [deb]wicd-gtk[/deb]?
[quote=dominbik][quote=Jacekalex]Wpa-gui działa praktycznie zawsze, i jest integralną częścią wpa-supplicanta.
To najpewniejszy program do połączeń wifi, jaki znam.[/quote]
[b]ale działa chyba tylko przy szyfrowaniu WPA/WPA2...[/b]
program sam w sobie rzeczywiście genialny. dziwi mnie dlaczego nie dadzą go przy instalacji netinstall Debiana. Podczas instalacji Archa bez problemu sobie to konfiguruje i jadę całą instalację przez wlan0 na WPA2. Przy Debianie muszę targać laptopa i podłączać kablem przez eth0 do routera ;/
netcfg nie używam, ale słyszłem coś na wiki Archa o nim[/quote]
Nie chyba ale na pewno obrabia wszystkie połączenia wifi, nie tylko WPA*.
Natomiast nie obrabia PPPOE, czy połączeń GSM, co jest podobno wielką zaletą Network-Managera (w przypadku, gdy jakimś cudem zadziała prawidłowo).
Pozdrawiam
;-)
[quote=ArnVaker]Masz pakiet [deb]wicd-gtk[/deb]?[/quote]
Tak mam :
aptitude search wicd-gtk
i wicd-gtk - wired and wireless network manager - GTK+ client
W nim właśnie powinien być wicd-client, przeinstaluj:
aptitude reinstall wicd~i
i zobacz jeszcze raz.
Okno Wicd`a pokazuje się i bardzo szybko znika :
wicd-client -n
Has notifications support True Loading... Connecting to daemon... Connected. /usr/share/wicd/gtk/gui.py:152: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile) Traceback (most recent call last): File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1034, in <module> main(sys.argv) File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 91, in wrapper return func(*args, **kwargs) File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1000, in main the_gui = gui.appGui(standalone=True) File "/usr/share/wicd/gtk/gui.py", line 180, in __init__ label_instruct.set_label(language['select_a_network']) KeyError: 'select_a_network'
Wydaje mi się że wicd jest po prostu nie skonfigurowany.
======
EDIT :
To nie konfiguracja Wicd`a, /etc/network/interfaces jest nie tknięty
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 17:40:52)
/usr/share/wicd/gtk/gui.py:152: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile)
To jest przyczyna błędu, i nie chodzi tu o konfigurację Wicd tylko error na linii gtk - python - wicd.
Penwnie za jakiś czas zostanie poprawiony.
Jeśli masz w systemie oprocz gtk także QT4 - (jest potrzebne m.in do Skype, czy Kaffeine), to spróbuj zainstalować wicd-qt.
Jeśli nie będzie wyymagał >200MB paczek z QT, to warto spróbować,
Wątpię żeby chodziło tu o błąd, który generalnie występuje w Debianie i za jakiś czas zostanie poprawiony, to mało prawdopodobne w stable. Raczej coś z Twoim systemem jest namieszane nadal… I z użytkownika i z nowego użytkownika i z roota to samo? Wcześniej kompilowałeś wicd ręcznie i instalowałeś przez [tt]make install[/tt]? Usunąłeś potem wszystko? Kompilowałeś też coś innego? Masz jeszcze jakieś pakiety spoza repozytorium stable Debiana?
Więc tak, jak nie mialem internetu, sciągnałem wersję z : https://launchpad.net/wicd/+download paczkę tar.gz, wersję stable, na pendrive. Z pena na lapka, rozpakowałem wykonfigurowałem i zainstalowałem wg. instrukcji czyli :
python setup.py configure python setup.py install
Po czym zamieszałem się strasznie z hasłami od netii i od routera więc postanowiłem poradzić się kolegów na forum. Wymyśliłem że, instalacja przez apt`a będzie bardziej owocna i przyniesie mi pare dodatkowych pakietów które może w jakiś sposób naprawią problem który powstał. (1 post)
Więc usunąłem instalacje przez
./uninstall.sh //uninstall znajduje się w paczce tar.gz
odinstalowałem, pamiętam że wywałił mi jakiś błąd ale wtedy go zignorowałem (mea culpa) i tak oto wywala dalej Wicd`a.
to wszystko co pamiętam
================
wynik polecenia :
aptitude search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Astable))'
i awoken-icon-theme - AwOken icon theme i conky - highly configurable system monitor (transi i A conky-std - highly configurable system monitor (defaul i A gnome-exe-thumbnailer - Wine .exe and other executable thumbnailer i google-chrome-stable - The web browser from Google i gtk2-engines-equinox - Equinox theme engine for GTK+ 2.x i A libavcodec52 - Library to encode decode multimedia stream i A libavformat52 - ffmpeg file format library. i A libavutil50 - Avutil shared libraries - runtime files. i A libdrm-intel1 - Userspace interface to intel-specific kern i A libdrm-radeon1 - Userspace interface to radeon-specific ker i A libdrm2 - Userspace interface to kernel DRM services i A libdxflib-2.2.0.0 - Library for reading and writing DXF files i A libfaac0 - an AAC audio encoder - library files i A libfparser-4.3 - Library to evaluate strings as mathematica i A libmp3lame0 - MP3 encoding library i A libpostproc51 - Postproc shared libraries. i librecad - Computer-aided design (CAD) system i A librecad-data - Computer-aided design (CAD) system -- shar i A libswscale0 - ffmpeg video scaling library. i A libtinfo5 - shared low-level terminfo library for term i A libva-x11-1 - Video Acceleration (VA) API for Linux -- X i A libva1 - Video Acceleration (VA) API for Linux -- r i A libvpx0 - VP8 video codec (shared library) i A libx264-118 - x264 video coding library i A libxvidcore4 - Open source MPEG-4 video codec (library) i A multiarch-support - Transitional package to ensure multiarch c i openfoam210 - OpenFOAM i paraviewopenfoam3120 - Paraview visualisation application i skype - Skype i A ttf-symbol-replacement-wine1.3 - Free font with the same metrics as Symbol iB wine1.3 - Microsoft Windows Compatibility Layer (Bin i A wine1.3-gecko - Microsoft Windows Compatibility Layer (Web i A winetricks - Microsoft Windows Compatibility Layer (win
Dalej mam Gnome-network-manager z racji że nie działa mi Wicd. Może on i Wicd się tak gryzą jak to opisał JacekAlex :)
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 19:59:40)
Dalej mam Gnome-network-manager z racji że nie działa mi Wicd. Może on i Wicd się tak gryzą jak to opisał JacekAlex :)
[url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19314&p=1]Może on i Wicd...?[/url] :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-05 20:25:37)
Wątpię żeby któryś z tamtych pakietów powodował problem, ale gdybyś nie miał co robić, to możesz je pousuwać i sprawdzić. ;) Próbowałeś z roota i nowego użytkownika? Ciekawe co to za błąd był przy usuwaniu tego pierwszego wicd…
No masakra chce odinstalować network-managera i nie moge, caly czas jest w systemie.
Próbowałem :
aptitude purge network-manager
aptitude purge ~c
aptitude remove networkmanager
i dalej polecenie:
aptitude search netork-manager
wyrzuca mi :
p network-manager - network management framework (daemon and u p network-manager-dbg - network management framework (debugging sy p network-manager-dev - network management framework (development p network-manager-gnome - network management framework (GNOME fronte p network-manager-kde - transitional package for plasma-widget-net p network-manager-openconnect - AnyConnect plugin for Network Manager p network-manager-openvpn - network management framework (OpenVPN plug p network-manager-openvpn-gnome - network management framework (OpenVPN plug p network-manager-pptp - network management framework (PPTP plugin p network-manager-pptp-gnome - network management framework (PPTP plugin p network-manager-strongswan - network management framework (strongSwan p p network-manager-vpnc - network management framework (VPNC plugin p network-manager-vpnc-gnome - network management framework (VPNC plugin
[quote=ArnVaker]Wątpię żeby któryś z tamtych pakietów powodował problem, ale gdybyś nie miał co robić, to możesz je pousuwać i sprawdzić. ;) Próbowałeś z roota i nowego użytkownika? Ciekawe co to za błąd był przy usuwaniu tego pierwszego wicd…[/quote]
Myślisz że w którymś logu moze być to zapisane ?:P
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 20:54:06)
p - the package and all its configuration files were removed, or the package was never installed.[/quote]
;)
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
[quote=ArnVaker]
p - the package and all its configuration files were removed, or the package was never installed.[/quote]
;)[/quote]
I failed so hard... .
A żeby bylo śmieszniej.. to dalej mi się świeci ikonka network-managera z gnome i dalej właśnie w taki sposob się łączę teraz.
I dalej mam ten sam problem z Wicd`em.Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 20:58:36)
[quote=seav]A żeby bylo śmieszniej.. to dalej mi się świeci ikonka network-managera z gnome i dalej właśnie w taki sposob się łączę teraz.[/quote]
Hmm, może to wicd jest? :D Restartowałeś system?
restartowałem i dalej to jest to samo aww
Ale czekaj, to coś co mi się pokazje jest jakies... inne. Nie ma tylu opcji co tamten.
=================
EDIT
Wicd wymaga wpasupplicant ?
znalazłem to w systemie i chcialem wywalić... a to zonk :
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: wpasupplicant 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 848 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: wpagui: Wymaga: wpasupplicant (>= 0.6.2-1) but it is not going to be installed. wicd-daemon: Wymaga: wpasupplicant but it is not going to be installed. otwarte: 1; zamknięte: 0; odroczone: 0; konflikty: 0 oNastępujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) wicd 2) wicd-daemon 3) wicd-gtk 4) wpagui Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 21:21:52)
Wymaga.
Tak na marginesie to ja bym sobie połączenie w /etc/network/interfaces skonfigurował.
auto lo iface lo inet loopback autp wlan0 iface wlan0 inet dhcp wireless-essid Nazwa_siecii wireless-mode managed wireless-key tajny_klucz
Przy szyfrowaniu WEP musi działać.
Dobra teraz coś jest nie OK i sam to widziałem :P.
Jak zamykałem lapka wywaliło mi 3x FAILED na koniec i tyle samo na początek jak system wstawał. Nie zdarzylem przeczytac przy którym.
w /var/run jest jeszcze katalog avahi-daemon
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 21:39:54)
Czy wiesz, do czego służy avahi-daemon?
Sznurek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Avahi_%28program%29
To następne cudo, które potrafi namieszać z siecią, jesli nie jest Ci potrzebny, to wywal go w diabły.
Generalnie, zarówno Avahi, jak i demony zarządzające siecią - NM i Wicd, można właczać pod warunkiem, że sieć bez nich wstaje i działa bez problemu.
Jeśli natomiast masz kłopot z siecią, i włączysz takie diabelstwo, to już masz nie jeden problem, a dwa, trzy lub cztery.
I nie wiem, co się stało z Wicd, pamiętam, jak miałem ubuntu - to w wersji 8.04 i w Debianie Lenny instalacja Wicd powodowała usunięcie network-Managera, wtedy ktoś rozumiał, że te dwa programy nie mogą się znaleźć równocześnie w jednym systemie.
A obecnie można jeden doinstalować do drugiego, i rozpieprzyć sobie sieć w drobny mak.
Wpa-Supplicant odpowiada szyfrowanie WPA/WPA2 w połączeniach wifi, praktycznie każdy program do zarządzania siecią wifi wymaga wpa-supplicanta.
A tu conieco o możliwościach NM:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=148367
Pozdro
;-)
@JacekAlex, z tego co widziałem razem z avahi poleci gnome przynajmniej tyle przedstawiam mi apt...
2) To o czym mowiłem ze coś jest nie tak to : ifup ifdown i portmap oraz NFS, przy upie i downie systemu.
Portmap straaaasznie muli na downie systemu.
======
Już nie wiem o co tutaj chodzi,odinstalowałem NM a mimo to mam internet z kabla.. dlaczego? Wicd pokazuje mi się na chwile i znika. zainstalowałem nawet Twojego wpasupplicanta, wpagui który nie widział sieci.
coś namieszałem, teraz musze to odmieszać
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 22:42:42)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.38.5' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.38.5', 1732833627) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732833327 |
0.00083 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=199349 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=21021 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=21021 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00284 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=21021 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=21021 |
Total query time: 0.00755 s |