Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Network Manager, ponieważ:
- obsługuje połączenia PPP (modemy telefoniczne, w tym bezprzewodowe) oraz VPN
- raz skonfigurowane połączenie możesz udostępniać innym użytkownikom lub uczynić połączeniami systemowymi
- jest standardem w obu „dużych” środowiskach graficznych, co oznacza także większe zainteresowanie programistów (i bardziej dynamiczny/stabilny rozwój)
WICD:
- ma dobrze i przejrzyście działający interface konsolowy
- zapomniane hasło jest w normalny sposób przechowywane w pliku konfiguracyjnym gdzie mogę je normalnie zobaczyć
- klient WICD jest zarówno GTK'owy jak i QT'owy więc w zależności od środowiska wygląda tak jak trzeba (NM też)
- jak dla mnie stabilniej działa (a przynajmniej ja nigdy z nim nie miałem problemów i klientom przychodzącym do mnie do pracy na serwis z komputerami z Ubuntu że "cos mi WiFi nie łączy" zawsze wymieniałem NM na WICD i było "po problemie")
- nie ma magii z jakimiś dziwnymi rzeczami że się w milionie miejsc podaje swoje hasło żeby jakąś sztuczkę zrobic żeby połączenie zadziałało jak człowiek wybiera połączenie WiFi (ta ciepło wyrażona opinia jest skierowana to jakichś dziwnych rozwiązań z Ubuntu które się "samo mi się zrobiło" robiły ludziom)
(reszta czego nie ma została przez poprzednika wymieniona jako plusy NM :P)
NM i Wicd - każdy może być dobry, o ile działa prawidłowo.
Wspólna wada: każdy ma aktywnego, działającego w tel demona, i programy-aplety działające w trybie cli lub środowisku graficznym.
Jeżeli coś działa w takim demonie źle, to zamiast sieci jest tydzień kombinowania, co z tym fantem zrobić.
Szanse na o, że prawidłowo zadziała Wicd - 90%, NM - 60%.
Szanse "wysypania się" sieci po aktualizacji Wicd - 10%, NM - 30%.
Programy niezawodne, które działają zawsze, a w przypadku błędu aktualizacje z poprawkami są najszybsze:
vwdial - do połączeń 3G, UMTS i innych komórkowych.
wpa_gui/wpa_cli - graficzny/cli konfigurator do wpa_supplicanta - demona obsługującego połączenia wifi szyfrowane z użyciem WPA*.
wpa_supplicant i wpa_gui - to najbardziej niezawodna metoda do wszystkich połączeń wifi.
Do tego oczywiście /etc/network/interfaces i cały folder /etc/network/* - tam jest cała konfiguracja sieci typowo Debianowa.
Pozdrawiam
;-)
NM.
- Nie przypominam sobie bym miał z nim kiedykolwiek problem (pomijając jedną kwestię OpenVPN w której faktycznie dał dupy, gdyż nie obsługiwał takiej pary algorytm - rozmiar klucza jak ta pod którą serwer był skonfigurowany.
- Pięknie tworzy automatyczny hotspot.
- Obsługuje bezproblemowo PPP (play online na modemie huaweya wyklikany z kreatora działał od razu, podpięty w trybie modemu SE K550i automatycznie stworzył sobie nowe połączenie)
- Jest standardem dla KDE i GNOME, więc patrz wyżej.
- Ma IMHO zdrowszy interfejs.
Co nie zmienia faktu że wpa_passphrase i wpa_supplicant to zawsze najlepsze wyjście (bo a nuż X'y zdechną, brak konsolowego narzędzia do NM, a net trzeba uruchomić) i musowo trzeba je znać ;)
Mi kilka razy NM nie widział moich sieci. Po jego usunięciu były już widoczne. Było to jednak już dosyć dawno.
Z Wicd nigdy nie miałem problemów.
Używam wpagui bo służy tylko do wygodnego "wyklinania" sobie konfiguracji wpa_supplicanta i z zasady nie ma się co w nim buntować.
[quote=Graffi]- ma dobrze i przejrzyście działający interface konsolowy[/quote]
NM także.
Chociaż NM nie ma interfejsu w ncurses, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
[quote=Graffi]- zapomniane hasło jest w normalny sposób przechowywane w pliku konfiguracyjnym gdzie mogę je normalnie zobaczyć[/quote]
Przechowywanie haseł w zwykłym tekście to wada, a nie zaleta.
[quote=Graffi]- jak dla mnie stabilniej działa (a przynajmniej ja nigdy z nim nie miałem problemów i klientom przychodzącym do mnie do pracy na serwis z komputerami z Ubuntu że "cos mi WiFi nie łączy" zawsze wymieniałem NM na WICD i było "po problemie")[/quote]
Jedyny problem z NM miałem 4 lata temu i prawdopodobnie był to problem z paczką na Ubuntu — NM na Mincie z mniej więcej tego samego okresu działał jak marzenie.
W każdym razie NM ma już za sobą młodzieńczy okres burzy i naporu — teraz jest to dojrzałe i stabilne oprogramowanie.
[quote=Graffi]- nie ma magii z jakimiś dziwnymi rzeczami że się w milionie miejsc podaje swoje hasło żeby jakąś sztuczkę zrobic żeby połączenie zadziałało jak człowiek wybiera połączenie WiFi (ta ciepło wyrażona opinia jest skierowana to jakichś dziwnych rozwiązań z Ubuntu które się "samo mi się zrobiło" robiły ludziom)[/quote]
Zupełnie nie mam pojęcia, do czego się odwołujesz. W NM hasło podaje się raz.
Jak klient serwisu komputerowego mówi „samo mi się zrobiło”, to ma na myśli „ja to zrobiłem, ale się nie przyznam”.
wicd z pewnością ma cechy, które mogą, w porównaniu z NM, zostać uznane za zalety. Ale jak chcemy je porównywać, to skupiajmy się na tym, co je różni i starajmy się przy tym być możliwie obiektywni.
[quote=Minio]Chociaż NM nie ma interfejsu w ncurses, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.[/quote]
Chyba coś ma, pakiet dla sida zawiera nmcli.
Jeszcze oprócz tych dwóch jest [deb]connman[/deb]
[quote=mati75][quote=Minio]Chociaż NM nie ma interfejsu w ncurses, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.[/quote]
Chyba coś ma, pakiet dla sida zawiera nmcli.[/quote]
nmcli jest programem działającym w trybie wsadowym. Nie wykorzystuje on ncurses.
U mnie WICD działa źle. Ponieważ gdy mam wpięty kabel do Ethernet to nie chce się połączyć z siecią bezprzewodową. Co innego jak wypnę kabel z portu to nie raz połączy. Przed połączeniem bezprzewodowym wyłączam sieciówkę przewodowa "down"
W moim przypadku lepiej działa NM, wicd "gubił" połączenie.
Z tego co pamiętam, z Wicd więcej RAMU zżerał.
Ogólnie wydaje się, że NM obsługuje (czasem :D) nowsze technologie, 3G, 2G, Hotspoty itd.
Gorzej jak coś nie działa pod NM, to już zabawa :P
Osobiście wydaje mi się, że Wicd wykorzystuje systemowe (konsolowe) programy do połączeń z internetem, a NM własne. Nigdy nie umiałem odpalić w konsoli internetu z pomocą NM (tzn. jak zainstalujesz NM to w czystej konsoli nie masz neta [np. Recovery Mode])
Fervi
nm zaczął mi świrować właśnie i zmieniłem chama przed chwilą na wicd, który też się mnie psuł swojego czasu dlatego nie oceniam pochopnie, ale muszę stwierdzić, że jak na razie duży+ za prawie 100% zasięgu, gdzie nm miał max 75%...mniej spadków jest i stabilniej trzyma sygnał..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-07 01:32:28)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00019 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00205 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.192.64' WHERE u.id=1 |
0.00137 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.192.64', 1732847812) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732847512 |
0.00105 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=212897 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22135 ORDER BY posted |
0.00143 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22135 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00390 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22135 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00108 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22135 |
Total query time: 0.01179 s |