Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jestem tu nowy, więc przede wszystkim chciałbym się z Wam przywitać. Czołem!
Mam nadzieję, że post umieściłem w odpowiednim dziale, w przeciwnym wypadku proszę adminów o przeniesienie.
Kilka dni temu zaktualizowałem komputer z Debianem 5.0 na 6.0 (apt-get dist-upgrade, wersja stabilna). Wszystko działa poza dwiema rzeczami:
1. Iceweasel jest bardzo niestabilny. Mam wrażenie że ma to związek z JavaScript, po jej wyłączeniu jest bowiem lepiej. Uruchomienie programu z konsoli niewiele daje, wywala go z komunikatem "Nieprawidłowa operacja"
2. DVD przestało się automatycznie montować. Może to zabawne ale na swojej maszynie montuje wszystko z poziomu konsoli. Tak się przyzwyczaiłem i tak lubię. Żona MUSI mieć montowanie automatyczne - wkłada dvd/cd i na ekranie powinna od razu pokazać się jej ikonka dysku (używa XFce).
Przyznaję, że nie miałem wiele czasu, aby jej kompem dłużej się pobawić, ale może ktoś z Was ma jakiś pomysł co jest nie tak.
ad 1. spróbuj na nowym userze. Być może coś tam się pomieliło w lokalnych ustawieniach. Jak nie pomoże zaktualizuj jave, skoro uważasz, że to problem. I co to oznacza 'jest niestabilny'?
To oznacza, że jest, a chwilę potem go nie ma. Program się zamyka (kolokwialnie: wywala go). Na nowego usera już wpadłem - stworzyłem nowego, niestety problem pozostał.
Który pakiet odpowiada za obsługę javascript? Nie java, tylko javascript.
Ostatnio edytowany przez piobia78 (2012-11-22 10:01:32)
[deb]openjdk-6-jre[/deb]?
Pokaż czy ten system masz całkowicie zaktualizowany:
aptitude search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Astable))'
Co do Iceweasela, to polecam aktualizację przynajmniej do wersji dostępnej w backportach dla Squeeze. Jeśli to nic nie da, to uruchom go z konsoli i sprawdź czy wypluje jakieś błędy gdy się wywali.
Co do montowania w Xfce: sprawdź czy w ogóle masz całe Xfce:
aptitude -r install xfce4 xfce4-goodies
Jeśli tak, to daj wynik:
ck-list-sessions
[b]EDIT:[/b] I również sprawdź czy na nowym użytkowniku występuje ten sam problem.
[quote=P@blo][deb]openjdk-6-jre[/deb]?[/quote]
Dzięki, nie było. Zainstalowałem. Niestety nie pomogło.
Komunikat jaki widzę w konsoli po wywaleniu iceweasel to "Błędna instrukcja", a nie "Nieprawidłowa operacja". Pomyłka
Pokaż czy ten system masz całkowicie zaktualizowany:[/quote]
Otrzymuję następujący komunikat:Kod:
i gcc-4.2-base - The GNU Compiler Collection (base package) i gcj-4.3-base - The GNU Compiler Collection (gcj base package) i gij-4.3 - The GNU Java bytecode interpreter i icedove-locale-pl - Polish language package for Icedove (transitional pa i java-gcj-compat - Java runtime environment using GIJ i java-gcj-compat-headless - Java runtime environment using GIJ (headless version i A libcap1 - support for getting/setting POSIX.1e capabilities i A libgcj9-0 - Java runtime library for use with gcj i A libgcj9-0-awt - AWT peer runtime libraries for use with gcj i A libgcj9-jar - Java runtime library for use with gcj (jar files) i A libvolume-id0 - libvolume_id shared library i A linux-image-2.6.26-2-686 - Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 i msttcorefonts - transitional dummy package i printconf - automatically configures USB and parallel printers w i python-foomatic - Python interface to the Foomatic printer database i skype - SkypePo próbie instalacji apt-get install ... mam napisane, że wszystkie pakiety są już w najnoweszej wersji.
xfce4 xfce4-goodies - również w najnowszej wersji
ck-list-sessions:Kod:
Session1: unix-user = '1000' realname = '(null)' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2012-11-22T11:22:42.974649Z' login-session-id = '' Session2: unix-user = '0' realname = 'root' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/pts/1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2012-11-22T11:26:36.831839Z' login-session-id = ''
[quote=piobia78]Komunikat jaki widzę w konsoli po wywaleniu iceweasel to "Błędna instrukcja", a nie "Nieprawidłowa operacja". Pomyłka[/quote]
A faktycznie pisałeś w pierwszym poście, przeoczyłem – sorry. Zobacz w takim razie jeszcze w dmesg, no i nadal polecam aktualizację.
[quote=piobia78]Po próbie instalacji apt-get install ... mam napisane, że wszystkie pakiety są już w najnoweszej wersji.[/quote]
Ta lista co wyskoczyła, to są pakiety które masz zainstalowane spoza repozytorium stabilnej wersji Debiana. Poza Skypem którego pewnie używasz możesz usunąć tamte pakiety. Daj potem jeszcze:
aptitude purge ~c
Z ck-list-sessions wynika, że sesja jest aktywna czyli w porządku. Masz zainstalowany pakiet thunar-volman i w opcjach Thunara ustawione automatyczne montowanie?
edycja → preferencje → zaawansowane → włączenie → konfiguruje → itd.[/quote]
[b]EDIT:[/b]Do automontowania via [deb]thunar[/deb] potrzeba [deb]thunar-volman[/deb], [deb]udisks[/deb], [deb]gvfs[/deb], [deb]policykit-1[/deb], aktywną sesję [deb]consolekit[/deb] oraz odpalonego w tle daemona thunara. Bez daemona w tle będzie działać tylko „automontowanie” na kliknięcie.[/quote]
Zgadza się powyższe u Ciebie?
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]Offline
Iceweasel wykłada się np. przy wejściu na skrzynkę mail.tlen.pl. Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie. Zaznaczam, że niestabilność występuje u wszystkich użytkowników. Uruchamiając go z konta root mam w konsoli komunikat:
Błąd GConf: Failed to contact configuration server; the most common cause is a missing or misconfigured D-Bus session bus daemon. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details - 1: Nie można uzyskać połączenia z sesją: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)
Thunar jest ustawiony zgodnie z tym co napisałeś. Niestety automatycznego montowania brak. W jaki sposób sprawdzić aktywność demona thunara? Po odpaleniu thunara z konsoli widzę komunikat:
Thunar: Failed to connect to the D-BUS session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Czy coś Wam to mówi?
Na zakończenie pytanie, które zadaję z lekkim wstydem. Kiedyś interesowałem się mocno Debianem, teraz po prostu go używam i wiele rzeczy wylatuje z pamięci. Pytanie: mam ustawionego nowego użytkownika komputera. W jaki sposób udostępnić mu drukarkę? Oglądałem plik /etc/group ale nie widzę tam grupy związanej z drukarkami.
[quote=piobia78]Iceweasel wykłada się np. przy wejściu na skrzynkę mail.tlen.pl. Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie. Zaznaczam, że niestabilność występuje u wszystkich użytkowników. Uruchamiając go z konta root mam w konsoli komunikat:
Błąd GConf: Failed to contact configuration server; the most common cause is a missing or misconfigured D-Bus session bus daemon. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details - 1: Nie można uzyskać połączenia z sesją: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)
Thunar jest ustawiony zgodnie z tym co napisałeś. Niestety automatycznego montowania brak. W jaki sposób sprawdzić aktywność demona thunara? Po odpaleniu thunara z konsoli widzę komunikat:
Thunar: Failed to connect to the D-BUS session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Czy coś Wam to mówi?[/quote]
Generalnie ewidentnie jedno jest powiązane z drugim (przez dbus, tak sądzę). Czytałem co nieco na temat twojego problemu z iceweaselem i generalnie piszą, że upgrade pomaga i takie rozwiązanie polecam.
[quote=piobia78]Na zakończenie pytanie, które zadaję z lekkim wstydem. Kiedyś interesowałem się mocno Debianem, teraz po prostu go używam i wiele rzeczy wylatuje z pamięci. Pytanie: mam ustawionego nowego użytkownika komputera. W jaki sposób udostępnić mu drukarkę? Oglądałem plik /etc/group ale nie widzę tam grupy związanej z drukarkami.[/quote]
[deb]cups[/deb]? Zależy z czego korzystasz do drukarek. Jeżeli masz hp to [deb]hplip-cups[/deb]?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-11-23 20:25:08)
[quote=P@blo]Generalnie ewidentnie jedno jest powiązane z drugim (przez dbus, tak sądzę).[/quote]
Mam podobne wrażenie. Usiądę nad tym w przyszłym tygodniu.
[quote=P@blo]Czytałem co nieco na temat twojego problemu z iceweaselem i generalnie piszą, że upgrade pomaga i takie rozwiązanie polecam.[/quote]
Zmieniłem Iceweasela na Chromium. Działa :)
[quote=P@blo][deb]cups[/deb]? Zależy z czego korzystasz do drukarek.[/quote]
W którym miejscu? Przeglądałem panel cups (localhost:631) i nie widzę okna z ustawieniami dostępu do drukarki.
[quote=P@blo]Jeżeli masz hp to [deb]hplip-cups[/deb]?[/quote]
Nie, drukarka do Samsung.
Ja za bardzo nie rozumiem pytania.
Specjalnie sprawdziłem bo musiałem sobie coś wydrukować.
Utworzyłem nowego użytkownika w systemie.
Zalogowałem się na jego konto i bez żadnego problemu wydrukowałem.
adam@debian:~$ groups adam cdrom audio dip video plugdev netdev
W takim razie jaśniej: mam dwie drukarki - wcześniej hp, teraz samsung.HP nie usuwałem z systemu, bo może kiedyś będzie potrzebna. Na nowym koncie po otwarciu Libre Office mam widoczną wyłącznie drukarkę HP, samsunga nie widzę. Jutro sprawdze co widze w cupsie na nowym koncie.
Najlepiej usuń tę drukarkę i dodaj jeszcze raz jako root.
Powinna być dla wszystkich userów dostępna.
[quote=ilin]Najlepiej usuń tę drukarkę i dodaj jeszcze raz jako root.
Powinna być dla wszystkich userów dostępna.[/quote]
Wszystko buntowało się we mnie przeciw tej metodzie. Usunąć, aby działało? Jak w Windowsie? ;P
Nie wiem, jak mogłem to przeoczyć - w panelu CUPS, po wyborze rozwijanej listy administracji drukarką jak byk stoi opcja określenia użytkowników posiadających uprawnienia do drukarki. Problem rozwiązany.
Jeśli ktoś ma pomysł na automatyczne montowanie CD/DVD.
przeszukałem google, przeintalowałem dbus i nic. Jak nie montował, tak nie montuje.
Z innej beczki. W sieci pracują dwa kompy, oba na Debianie. Ani jeden, ani drugi nie łączy się z youtube. Połączenie przez router z firewallem. Wpinam w sieć laptopa z WinXP i youtube jest :). Jakiś pomysł?
Co do montowania pokaż
dpkg -l | grep gvfs
Co do youtube co zwraca pingowanie.
ping -c 4 www.youtube.com ping -c 4 173.194.70.190
?
Odinstaluj iceweasela i zainstaluj to
http://debian.linux.pl/entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-innych-galęziach
[quote=ilin]Co do montowania pokaż
dpkg -l | grep gvfs
[/quote]
ii gvfs 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - server ii gvfs-backends 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - backends
[quote=ilin]Co do youtube co zwraca pingowanie.
ping -c 4 www.youtube.com ping -c 4 173.194.70.190
?[/quote]
Ale numer.... Jak to wyjaśnić:
64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=1 ttl=59 time=16.0 ms 64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=2 ttl=59 time=15.3 ms 64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=3 ttl=59 time=15.9 ms 64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=4 ttl=59 time=27.8 ms --- youtube-ui.l.google.com ping statistics --- 4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3003ms rtt min/avg/max/mdev = 15.374/18.818/27.829/5.211 ms
[b]Yampress[/b] - dziękuję powalczę. Żona nie umie przestawić się na Chromium. Tylko zajmie to chwilkę - komputer znajduje się u niej w pracy, jestem raz raz na kilka dni.
Ja mam
root@debian:/home/adam# dpkg -l | grep gvfs ii gvfs:i386 1.12.3-2 i386 userspace virtual filesystem - GIO module ii gvfs-backends 1.12.3-2 i386 userspace virtual filesystem - backends ii gvfs-common 1.12.3-2 all userspace virtual filesystem - common data files ii gvfs-daemons 1.12.3-2 i386 userspace virtual filesystem - servers ii gvfs-fuse 1.12.3-2 i386 userspace virtual filesystem - fuse server ii gvfs-libs:i386 1.12.3-2 i386 userspace virtual filesystem - private libraries
Co do pingów to obciąłeś polecenie i nie wiemy co pingowałeś.
[quote=ilin]Co do pingów to obciąłeś polecenie i nie wiemy co pingowałeś.[/quote]
Pingowałem youtube.com:
ping -c 4 www.youtube.com
W jaki sposób gvfs łączy się z automatycznym montowaniem CD/DVD?
[quote=piobia78]Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie.[/quote]
Nowszy Iceweasel jest w backportach dla stable oraz [url]mozilla.debian.net[/url] dla stable, nie musisz nic z testinga instalować.
gvfs do automontowania z thunara jest potrzebny, różnice w nazwach pakietów wynikają pewnie z tego, że w Wheezym gvfs został podzielony na kilka mniejszych pakietów. Co do błędu związanego z dbusem przy odpalaniu thunara z konsoli, który przytoczyłeś w poście 8: to jest ze zwykłego użytkownika czy z roota? Sprawdź czy dbus przekręca się ładnie:
/etc/init.d/dbus restart
I jeszcze jedno: nie masz zainstalowanych jakichś innych programów związanych z automontowaniem, ewentualnie HAL-a itp.?
Gvfs montuje tak.
Nie mam xfce4 ale fluxboxa i thunara jako menadzera plików.
[url=http://ompldr.org/vZ252aQ][img]http://ompldr.org/tZ252aQ[/img][/url]
Co do youtube spróbuj zmienic dnsy bo cos przekierowuje,
Np na [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS]opendnsy[/url] albo [url=http://www.dobreprogramy.pl/Google-uruchamia-serwery-DNS,Aktualnosc,15608.html]dnsy google[/url]
Zaktualizowałem Iceweasel-a na aktualnego w stable. Wciąż jest niestabilny - logowanie do poczty tlen.pl wystarczy do wywalenia aplikacji. Czyli pozostaję wciąż przy Chromium. Odnośnie tego ostatniego - wyświetla bez problemu youtube.com. Czyli problem też tkwi w Iceweasel?
Z automontowaniem dalej walczę, za jakiś czas odniosę się do ostatnich Waszych sygestii (kiedy tylko dotrę do pracy żony).
Co do iceweasela to radziłbym przetestować na czystym konfigu.
Ale nie zrobiłeś tego co proponował Yampress?
Ja od dawna używam najnowszego firefoxa.
Tylko nie mam tak profesjonalnie zrobione: w katalogu /opt...
Siedzi sobie rozpakowany w domowym.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00127 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.145.17' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.145.17', 1732642634) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732642334 |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=215600 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22343 ORDER BY posted |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22343 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00502 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22343 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00119 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22343 |
Total query time: 0.01038 s |