Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-11-22 09:45:51

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

niestabilny iceweasel

Jestem tu nowy, więc przede wszystkim chciałbym się z Wam przywitać. Czołem!

Mam nadzieję, że post umieściłem w odpowiednim dziale, w przeciwnym wypadku proszę adminów o przeniesienie.

Kilka dni temu zaktualizowałem komputer z Debianem 5.0 na 6.0 (apt-get dist-upgrade, wersja stabilna). Wszystko działa poza dwiema rzeczami:
1. Iceweasel jest bardzo niestabilny. Mam wrażenie że ma to związek z JavaScript, po jej wyłączeniu jest bowiem lepiej. Uruchomienie programu z konsoli niewiele daje, wywala go z komunikatem "Nieprawidłowa operacja"
2. DVD przestało się automatycznie montować. Może to zabawne ale na swojej maszynie montuje wszystko z poziomu konsoli. Tak się przyzwyczaiłem i tak lubię. Żona MUSI mieć montowanie automatyczne - wkłada dvd/cd i na ekranie powinna od razu pokazać się jej ikonka dysku (używa XFce).

Przyznaję, że nie miałem wiele czasu, aby jej kompem dłużej się pobawić, ale może ktoś z Was ma jakiś pomysł co jest nie tak.

#2  2012-11-22 09:58:08

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Re: niestabilny iceweasel

ad 1. spróbuj na nowym userze. Być może coś tam się pomieliło w lokalnych ustawieniach. Jak nie pomoże zaktualizuj jave, skoro uważasz, że to problem. I co to oznacza 'jest niestabilny'?

[tt]ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |[/tt]

#3  2012-11-22 10:00:37

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

To oznacza, że jest, a chwilę potem go nie ma. Program się zamyka (kolokwialnie: wywala go). Na nowego usera już wpadłem - stworzyłem nowego, niestety problem pozostał.

Który pakiet odpowiada za obsługę javascript? Nie java, tylko javascript.

Ostatnio edytowany przez piobia78 (2012-11-22 10:01:32)

#4  2012-11-22 10:03:59

P@blo
Nadworny matematyk

[deb]openjdk-6-jre[/deb]?

[tt]ThinkPadX220i

#5  2012-11-22 11:12:16

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Pokaż czy ten system masz całkowicie zaktualizowany:

Kod:

aptitude search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Astable))'

Co do Iceweasela, to polecam aktualizację przynajmniej do wersji dostępnej w backportach dla Squeeze. Jeśli to nic nie da, to uruchom go z konsoli i sprawdź czy wypluje jakieś błędy gdy się wywali.

Co do montowania w Xfce: sprawdź czy w ogóle masz całe Xfce:

Kod:

aptitude -r install xfce4 xfce4-goodies

Jeśli tak, to daj wynik:

Kod:

ck-list-sessions

[b]EDIT:[/b] I również sprawdź czy na nowym użytkowniku występuje ten sam problem.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#6  2012-11-22 12:29:08

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

[quote=P@blo][deb]openjdk-6-jre[/deb]?[/quote]
Dzięki, nie było. Zainstalowałem. Niestety nie pomogło.

Komunikat jaki widzę w konsoli po wywaleniu iceweasel to "Błędna instrukcja", a nie "Nieprawidłowa operacja". Pomyłka

Pokaż czy ten system masz całkowicie zaktualizowany:[/quote]
Otrzymuję następujący komunikat:

Kod:

i   gcc-4.2-base                              - The GNU Compiler Collection (base package)          
i   gcj-4.3-base                              - The GNU Compiler Collection (gcj base package)      
i   gij-4.3                                   - The GNU Java bytecode interpreter                   
i   icedove-locale-pl                         - Polish language package for Icedove (transitional pa
i   java-gcj-compat                           - Java runtime environment using GIJ                  
i   java-gcj-compat-headless                  - Java runtime environment using GIJ (headless version
i A libcap1                                   - support for getting/setting POSIX.1e capabilities   
i A libgcj9-0                                 - Java runtime library for use with gcj               
i A libgcj9-0-awt                             - AWT peer runtime libraries for use with gcj         
i A libgcj9-jar                               - Java runtime library for use with gcj (jar files)   
i A libvolume-id0                             - libvolume_id shared library                         
i A linux-image-2.6.26-2-686                  - Linux 2.6.26 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4      
i   msttcorefonts                             - transitional dummy package                          
i   printconf                                 - automatically configures USB and parallel printers w
i   python-foomatic                           - Python interface to the Foomatic printer database   
i   skype                                     - Skype

Po próbie instalacji apt-get install ... mam napisane, że wszystkie pakiety są już w najnoweszej wersji.

xfce4 xfce4-goodies - również w najnowszej wersji

ck-list-sessions:

Kod:

Session1:
    unix-user = '1000'
    realname = '(null)'
    seat = 'Seat1'
    session-type = ''
    active = TRUE
    x11-display = ':0'
    x11-display-device = '/dev/tty7'
    display-device = ''
    remote-host-name = ''
    is-local = TRUE
    on-since = '2012-11-22T11:22:42.974649Z'
    login-session-id = ''
Session2:
    unix-user = '0'
    realname = 'root'
    seat = 'Seat1'
    session-type = ''
    active = FALSE
    x11-display = ''
    x11-display-device = ''
    display-device = '/dev/pts/1'
    remote-host-name = ''
    is-local = TRUE
    on-since = '2012-11-22T11:26:36.831839Z'
    login-session-id = ''

#7  2012-11-22 12:51:19

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=piobia78]Komunikat jaki widzę w konsoli po wywaleniu iceweasel to "Błędna instrukcja", a nie "Nieprawidłowa operacja". Pomyłka[/quote]
A faktycznie pisałeś w pierwszym poście, przeoczyłem – sorry. Zobacz w takim razie jeszcze w dmesg, no i nadal polecam aktualizację.

[quote=piobia78]Po próbie instalacji apt-get install ... mam napisane, że wszystkie pakiety są już w najnoweszej wersji.[/quote]
Ta lista co wyskoczyła, to są pakiety które masz zainstalowane spoza repozytorium stabilnej wersji Debiana. Poza Skypem którego pewnie używasz możesz usunąć tamte pakiety. Daj potem jeszcze:

Kod:

aptitude purge ~c

Z ck-list-sessions wynika, że sesja jest aktywna czyli w porządku. Masz zainstalowany pakiet thunar-volman i w opcjach Thunara ustawione automatyczne montowanie?

edycja → preferencje → zaawansowane → włączenie → konfiguruje → itd.[/quote]
[b]EDIT:[/b]

Do automontowania via [deb]thunar[/deb] potrzeba [deb]thunar-volman[/deb], [deb]udisks[/deb], [deb]gvfs[/deb], [deb]policykit-1[/deb], aktywną sesję [deb]consolekit[/deb] oraz odpalonego w tle daemona thunara. Bez daemona w tle będzie działać tylko „automontowanie” na kliknięcie.[/quote]
Zgadza się powyższe u Ciebie?

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#8  2012-11-23 11:19:22

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

Iceweasel wykłada się np. przy wejściu na skrzynkę mail.tlen.pl. Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie. Zaznaczam, że niestabilność występuje u wszystkich użytkowników. Uruchamiając go z konta root mam w konsoli komunikat:

Kod:

Błąd GConf: Failed to contact configuration server; the most common cause is a missing or misconfigured 
D-Bus session bus daemon. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details -  1: Nie można uzyskać 
połączenia z sesją: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the 
message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)

Thunar jest ustawiony zgodnie z tym co napisałeś. Niestety automatycznego montowania brak. W jaki sposób sprawdzić aktywność demona thunara? Po odpaleniu thunara z konsoli widzę komunikat:

Kod:

Thunar: Failed to connect to the D-BUS session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the 
remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout 
expired, or the network connection was broken.

Czy coś Wam to mówi?

Na zakończenie pytanie, które zadaję z lekkim wstydem. Kiedyś interesowałem się mocno Debianem, teraz po prostu go używam i wiele rzeczy wylatuje z pamięci. Pytanie: mam ustawionego nowego użytkownika komputera. W jaki sposób udostępnić mu drukarkę? Oglądałem plik /etc/group ale nie widzę tam grupy związanej z drukarkami.

#9  2012-11-23 20:24:26

P@blo
Nadworny matematyk

[quote=piobia78]Iceweasel wykłada się np. przy wejściu na skrzynkę mail.tlen.pl. Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie. Zaznaczam, że niestabilność występuje u wszystkich użytkowników. Uruchamiając go z konta root mam w konsoli komunikat:

Kod:

Błąd GConf: Failed to contact configuration server; the most common cause is a missing or misconfigured 
D-Bus session bus daemon. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details -  1: Nie można uzyskać 
połączenia z sesją: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the 
message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)

Thunar jest ustawiony zgodnie z tym co napisałeś. Niestety automatycznego montowania brak. W jaki sposób sprawdzić aktywność demona thunara? Po odpaleniu thunara z konsoli widzę komunikat:

Kod:

Thunar: Failed to connect to the D-BUS session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the 
remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout 
expired, or the network connection was broken.

Czy coś Wam to mówi?[/quote]
Generalnie ewidentnie jedno jest powiązane z drugim (przez dbus, tak sądzę). Czytałem co nieco na temat twojego problemu z iceweaselem i generalnie piszą, że upgrade pomaga i takie rozwiązanie polecam.

[quote=piobia78]Na zakończenie pytanie, które zadaję z lekkim wstydem. Kiedyś interesowałem się mocno Debianem, teraz po prostu go używam i wiele rzeczy wylatuje z pamięci. Pytanie: mam ustawionego nowego użytkownika komputera. W jaki sposób udostępnić mu drukarkę? Oglądałem plik /etc/group ale nie widzę tam grupy związanej z drukarkami.[/quote]
[deb]cups[/deb]? Zależy z czego korzystasz do drukarek. Jeżeli masz hp to [deb]hplip-cups[/deb]?

Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-11-23 20:25:08)

[tt]ThinkPadX220i

#10  2012-11-25 19:05:39

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

[quote=P@blo]Generalnie ewidentnie jedno jest powiązane z drugim (przez dbus, tak sądzę).[/quote]
Mam podobne wrażenie. Usiądę nad tym w przyszłym tygodniu.

[quote=P@blo]Czytałem co nieco na temat twojego problemu z iceweaselem i generalnie piszą, że upgrade pomaga i takie rozwiązanie polecam.[/quote]
Zmieniłem Iceweasela na Chromium. Działa :)

[quote=P@blo][deb]cups[/deb]? Zależy z czego korzystasz do drukarek.[/quote]
W którym miejscu? Przeglądałem panel cups (localhost:631) i nie widzę okna z ustawieniami dostępu do drukarki.

[quote=P@blo]Jeżeli masz hp to [deb]hplip-cups[/deb]?[/quote]
Nie, drukarka do Samsung.

#11  2012-11-25 20:05:34

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ja za bardzo nie rozumiem pytania.

Specjalnie sprawdziłem bo musiałem sobie coś wydrukować.
Utworzyłem nowego użytkownika w systemie.
Zalogowałem się na jego konto i bez żadnego problemu wydrukowałem.

Kod:

adam@debian:~$ groups
adam cdrom audio dip video plugdev netdev

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#12  2012-11-25 20:55:04

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

W takim razie jaśniej: mam dwie drukarki - wcześniej hp, teraz samsung.HP nie usuwałem z systemu, bo może kiedyś będzie potrzebna. Na nowym koncie po otwarciu Libre Office mam widoczną wyłącznie drukarkę HP, samsunga nie widzę. Jutro sprawdze co widze w cupsie na nowym koncie.

#13  2012-11-25 21:07:34

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Najlepiej usuń tę drukarkę i dodaj jeszcze raz jako root.
Powinna być dla wszystkich userów dostępna.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.

#14  2012-11-26 18:39:41

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

[quote=ilin]Najlepiej usuń tę drukarkę i dodaj jeszcze raz jako root.
Powinna być dla wszystkich userów dostępna.[/quote]
Wszystko buntowało się we mnie przeciw tej metodzie. Usunąć, aby działało? Jak w Windowsie? ;P

Nie wiem, jak mogłem to przeoczyć - w panelu CUPS, po wyborze rozwijanej listy administracji drukarką jak byk stoi opcja określenia użytkowników posiadających uprawnienia do drukarki. Problem rozwiązany.

Jeśli ktoś ma pomysł na automatyczne montowanie CD/DVD.

#15  2012-12-08 14:23:20

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

przeszukałem google, przeintalowałem dbus i nic. Jak nie montował, tak nie montuje.

Z innej beczki. W sieci pracują dwa kompy, oba na Debianie. Ani jeden, ani drugi nie łączy się z youtube. Połączenie przez router z firewallem. Wpinam w sieć laptopa z WinXP i youtube jest :). Jakiś pomysł?

#16  2012-12-08 14:49:07

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Co do montowania pokaż

Kod:

dpkg -l | grep gvfs

Co do youtube co zwraca pingowanie.

Kod:

ping -c 4 www.youtube.com
ping -c 4 173.194.70.190

?

#17  2012-12-08 22:36:49

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Odinstaluj iceweasela i zainstaluj to
http://debian.linux.pl/entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-innych-galęziach

#18  2012-12-10 19:00:18

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

[quote=ilin]Co do montowania pokaż

Kod:

dpkg -l | grep gvfs

[/quote]

Kod:

ii  gvfs                                 1.6.4-3                        userspace virtual filesystem - server
ii  gvfs-backends                        1.6.4-3                        userspace virtual filesystem - backends

[quote=ilin]Co do youtube co zwraca pingowanie.

Kod:

ping -c 4 173.194.70.190

?[/quote]
Ale numer.... Jak to wyjaśnić:

Kod:

64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=1 ttl=59 time=16.0 ms
64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=2 ttl=59 time=15.3 ms
64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=3 ttl=59 time=15.9 ms
64 bytes from 213-241-87-49.ip.netia.com.pl (213.241.87.49): icmp_req=4 ttl=59 time=27.8 ms

--- youtube-ui.l.google.com ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 3003ms
rtt min/avg/max/mdev = 15.374/18.818/27.829/5.211 ms

[b]Yampress[/b] - dziękuję powalczę. Żona nie umie przestawić się na Chromium. Tylko zajmie to chwilkę - komputer znajduje się u niej w pracy, jestem raz raz na kilka dni.

#19  2012-12-10 19:46:49

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ja mam

Kod:

root@debian:/home/adam# dpkg -l | grep gvfs
ii  gvfs:i386                                         1.12.3-2                           i386         userspace virtual filesystem - GIO module
ii  gvfs-backends                                     1.12.3-2                           i386         userspace virtual filesystem - backends
ii  gvfs-common                                       1.12.3-2                           all          userspace virtual filesystem - common data files
ii  gvfs-daemons                                      1.12.3-2                           i386         userspace virtual filesystem - servers
ii  gvfs-fuse                                         1.12.3-2                           i386         userspace virtual filesystem - fuse server
ii  gvfs-libs:i386                                    1.12.3-2                           i386         userspace virtual filesystem - private libraries

Co do pingów to obciąłeś polecenie i nie wiemy co pingowałeś.

#20  2012-12-11 19:02:46

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

[quote=ilin]Co do pingów to obciąłeś polecenie i nie wiemy co pingowałeś.[/quote]
Pingowałem youtube.com:

Kod:

W jaki sposób gvfs łączy się z automatycznym montowaniem CD/DVD?

#21  2012-12-11 23:51:57

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

[quote=piobia78]Po weekendzie zainstaluję wersję dla testing, zobaczymy jak będzie.[/quote]
Nowszy Iceweasel jest w backportach dla stable oraz [url]mozilla.debian.net[/url] dla stable, nie musisz nic z testinga instalować.

gvfs do automontowania z thunara jest potrzebny, różnice w nazwach pakietów wynikają pewnie z tego, że w Wheezym gvfs został podzielony na kilka mniejszych pakietów. Co do błędu związanego z dbusem przy odpalaniu thunara z konsoli, który przytoczyłeś w poście 8: to jest ze zwykłego użytkownika czy z roota? Sprawdź czy dbus przekręca się ładnie:

Kod:

/etc/init.d/dbus restart

I jeszcze jedno: nie masz zainstalowanych jakichś innych programów związanych z automontowaniem, ewentualnie HAL-a itp.?

#22  2012-12-12 12:14:59

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Gvfs montuje tak.
Nie mam xfce4 ale fluxboxa i thunara jako menadzera plików.
[url=http://ompldr.org/vZ252aQ][img]http://ompldr.org/tZ252aQ[/img][/url]

Co do youtube spróbuj zmienic dnsy bo cos przekierowuje,
Np na [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS]opendnsy[/url] albo [url=http://www.dobreprogramy.pl/Google-uruchamia-serwery-DNS,Aktualnosc,15608.html]dnsy google[/url]

#23  2012-12-14 21:47:58

piobia78 - Użytkownik

piobia78
Użytkownik

Zaktualizowałem Iceweasel-a na aktualnego w stable. Wciąż jest niestabilny - logowanie do poczty tlen.pl wystarczy do wywalenia aplikacji. Czyli pozostaję wciąż przy Chromium. Odnośnie tego ostatniego - wyświetla bez problemu youtube.com. Czyli problem też tkwi w Iceweasel?

Z automontowaniem dalej walczę, za jakiś czas odniosę się do ostatnich Waszych sygestii (kiedy tylko dotrę do pracy żony).

#24  2012-12-14 21:50:11

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Co do iceweasela to radziłbym przetestować na czystym konfigu.

#25  2012-12-14 22:04:06

einsam - Użytkownik

einsam
Użytkownik

Ale nie zrobiłeś tego co proponował Yampress?
Ja od dawna używam najnowszego firefoxa.
Tylko nie mam tak profesjonalnie zrobione: w katalogu /opt...
Siedzi sobie rozpakowany w domowym.

Stopka forum