Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jako, że sporo problemów z tym skypem jest, to pomyślałem sobie, żeby:
- zainstalować wheezy'ego x86 na osobnej partycji
- przenieść te dane do katalogu domowego
- stamtąd odpalać skype'a.
Pytanie:
Czy dałoby radę lognąć się na chroot'a w ten sposób? Czy tak odpalany skype będzie działał prawidłowo?
Jako, że sporo problemów z tym skypem jest[/quote]
A nie można zwyczajnie zainstalować via multiarch?
Nie słyszałem żeby ktoś miał z tym jakieś problemy.
W ogóle jaka wersja systemu, jaka architektura, jaka wersja Skype'a i jakie problemy z nim masz?
[b]EDIT:[/b] Jeśli chodzi o Squeeze (coś chyba pisałeś o nim dzisiaj), to ten wątek zobacz: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22364
Możliwe, ale zabawy i rzeźbienia bashyzmów w 3 doopy i jeszcze troszkę.
Najprościej:
Na obecnym systemie:
w [b]/etc/sudoers[/b]
pacjent localhost=(root) NOPASSWD:/usr/local/bin/chrootskype
w [b]/etc/bash/bashrc[/b]
alias skype='sudo /usr/local/bin/chrootskype'
Skrypt chrootskype?
#!/bin/bash grep '/dev/sda7' /proc/mounts &>/dev/null | grep '/Debian' || mount /dev/sda7 /Debian &>/dev/null grep '/Debian/dev' /proc/mounts &>/dev/null|| mount -o bind /dev /Debian/dev &>/dev/null grep '/Debian/proc' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t proc /proc /Debian/proc &>/dev/null grep '/Debian/tmp' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/tmp &>/dev/null grep '/Debian/var/run' /proc/mounts &>/dev/null || mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/var/run &>/dev/null chroot /Debian /bin/bash /usr/local/bin/skyperun &
W Wheezym robisz użytkownika "nie roota" z minimalnymi uprawnieniami,
i w tym Wheezym robisz drugiego skrypta, no [b]/usr/local/bin/skyperun[/b]
z zawartością"
#!/bin/bash sudo -u user env HOME='/home/user' echo login hasło | /gdzie/jest/w/Debianie/skype --pipelogin &
Nie wyjaśnia to problemu linków z skype na stronach internetowych, ale działa.
U mnie Skype'y od Microsoftu tak się sypią z Alsą 1.0.26, że chyba wylecą do chroota na Wheezym.
Jedna uwaga: numery grup audio i video muszą być takie same na Wheezym, jak na systemie głównym.
U mnie tak to działa, jednak najnowszy Skype, jak na MSszajs przystało, po każdym zamknięciu okna do traya zapomina rozmiaru okna .
Dziwnym trafem, stary Skype 2.2.35 z czasów przedMS, nie gryzie się z alsą i działa prawidłowo, pamięta rozmiar okna, problemów brak, z wyjątkiem niekompatybilności z equalizerem ladspa mbeq_1197, nie umie połknąć tej biblioteki z /usr/lib32 na systemie 64 bit (Gentoo).
Na chroocie w Wheezym nie sprawdzałem ladspy.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-03 08:06:55)
@yossarian
Generalnie, używam Squeeze'iego. Wersja pod Ubuntu 10.04 - nie ćwiczy. Wersja pod Ubuntu 12.04 na Ubuntu 12.04 - mimo, że multiarch - nie ćwiczy. To samo przerabiałem już z Wheeze'im.
@Arn
Przeglądałem, nie skorzystałem.
@Jacekalex
Czy mógłbyś wyjaśnić, o co chodzi w pierwszym skrypcie, proszę?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-02-03 17:55:08)
Montuje automatycznie partycję do chroota, montuje w chroocie /proc , /dev i kilka innych folderów (tmpfs dla /tmp i /var/run).
To jest do ustawienia we własnym zakresie, w zależności, co tam potrzebujesz.
A potem odpala w chroocie polecenie odpalające skrypt właściwy, podnoszący Skypa.
W jednym skrypcie jednego i drugiego nie udało mi się zakodzić, ale tak nawet działa (u mnie).
Potrzebujesz oczywiście wpuścić tego Skypa do swojego xserwera, to u mnie jest zrobione następująco:
xhost local:+
-odpalane w programach startowych Gnome.
Pozdrawiam
;-)
Może ja jestem dziwny, ale takie kombinacje tylko w związku ze Skypem wydają mi się trochę absurdalne. Dlaczego nie chcesz używać na Squeeze wersji z tamtego wątku? Dlaczego nie chcesz używać Wheezy'ego z aktualną wersją? Chodzi tylko o to żeby koniecznie na Squeeze używać najnowszej wersji Skype'a? Starsze wersje normalnie działają na Squeeze 32-bit oraz 64-bit, nowsze wersje normalnie działają na Wheezym 32-bit oraz 64-bit.
@Arn
Ten najnowszy ma wsparcie dla MSN, które trochę kijowo (przynajmniej u mnie) wygląda pod Pidginem, a wheezy nie jest jeszcze oficjalnie stabilny.
Okay - dziękuję. Pokombinuję jeszcze.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.105.149' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.105.149', 1732642686) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732642386 |
0.00036 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=223326 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22876 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22876 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22876 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22876 |
Total query time: 0.00481 s |