Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-02-03 01:25:41

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Montowanie / skype / instalacje wheezy'ego

Witam!

Jako, że sporo problemów z tym skypem jest, to pomyślałem sobie, żeby:
- zainstalować wheezy'ego x86 na osobnej partycji
- przenieść te dane do katalogu domowego
- stamtąd odpalać skype'a.

Pytanie:
Czy dałoby radę lognąć się na chroot'a w ten sposób? Czy tak odpalany skype będzie działał prawidłowo?

#2  2013-02-03 01:28:25

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Re: Montowanie / skype / instalacje wheezy'ego

Jako, że sporo problemów z tym skypem jest[/quote]
A nie można zwyczajnie zainstalować via multiarch?

Nie słyszałem żeby ktoś miał z tym jakieś problemy.

#3  2013-02-03 01:53:25

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

W ogóle jaka wersja systemu, jaka architektura, jaka wersja Skype'a i jakie problemy z nim masz?

[b]EDIT:[/b] Jeśli chodzi o Squeeze (coś chyba pisałeś o nim dzisiaj), to ten wątek zobacz: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22364

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#4  2013-02-03 07:10:45

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Możliwe, ale zabawy i rzeźbienia bashyzmów  w 3 doopy i jeszcze troszkę.

Najprościej:
Na obecnym systemie:
w [b]/etc/sudoers[/b]

Kod:

pacjent localhost=(root) NOPASSWD:/usr/local/bin/chrootskype

w [b]/etc/bash/bashrc[/b]

Kod:

alias skype='sudo /usr/local/bin/chrootskype'

Skrypt chrootskype?

Kod:

#!/bin/bash
grep '/dev/sda7' /proc/mounts &>/dev/null | grep '/Debian' ||  mount /dev/sda7 /Debian &>/dev/null
grep '/Debian/dev' /proc/mounts  &>/dev/null||  mount -o bind /dev /Debian/dev &>/dev/null
grep '/Debian/proc' /proc/mounts  &>/dev/null ||  mount -t proc /proc /Debian/proc &>/dev/null
grep '/Debian/tmp' /proc/mounts  &>/dev/null ||  mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777  tmpfs /Debian/tmp &>/dev/null
grep '/Debian/var/run' /proc/mounts  &>/dev/null ||  mount -t tmpfs -o noatime,mand,mode=1777 tmpfs /Debian/var/run &>/dev/null

chroot /Debian     /bin/bash  /usr/local/bin/skyperun &

W Wheezym robisz użytkownika "nie roota" z minimalnymi uprawnieniami,
i w tym Wheezym robisz drugiego skrypta, no [b]/usr/local/bin/skyperun[/b]
z zawartością"

Kod:

#!/bin/bash
sudo -u user  env HOME='/home/user' echo login hasło | /gdzie/jest/w/Debianie/skype  --pipelogin &

Nie wyjaśnia to problemu linków z skype na stronach internetowych, ale działa.

U mnie Skype'y od Microsoftu tak się sypią z Alsą 1.0.26, że chyba wylecą do chroota na Wheezym.

Jedna uwaga: numery grup audio i video muszą być takie same na Wheezym, jak na systemie głównym.

U mnie tak to działa, jednak najnowszy Skype, jak na MSszajs przystało, po każdym zamknięciu okna do traya zapomina rozmiaru okna .
Dziwnym trafem, stary Skype 2.2.35 z czasów przedMS, nie gryzie się z alsą i działa prawidłowo, pamięta rozmiar okna, problemów brak, z wyjątkiem niekompatybilności z equalizerem ladspa mbeq_1197, nie umie połknąć tej biblioteki z /usr/lib32 na systemie 64 bit (Gentoo).
Na chroocie  w Wheezym nie sprawdzałem ladspy.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-03 08:06:55)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#5  2013-02-03 17:54:48

Pavlo950
Serwis

@yossarian
Generalnie, używam Squeeze'iego. Wersja pod Ubuntu 10.04 - nie ćwiczy. Wersja pod Ubuntu 12.04 na Ubuntu 12.04 - mimo, że multiarch - nie ćwiczy. To samo przerabiałem już z Wheeze'im.

@Arn
Przeglądałem, nie skorzystałem.

@Jacekalex
Czy mógłbyś wyjaśnić, o co chodzi w pierwszym skrypcie, proszę?

Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-02-03 17:55:08)

#6  2013-02-03 18:02:28

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Montuje automatycznie partycję do chroota, montuje w chroocie /proc  , /dev i kilka innych folderów (tmpfs dla /tmp i /var/run).
To jest do ustawienia we własnym zakresie, w zależności, co tam potrzebujesz.

A potem odpala w chroocie polecenie odpalające skrypt właściwy, podnoszący Skypa.
W jednym skrypcie jednego i drugiego nie udało mi się zakodzić, ale tak nawet działa (u mnie).

Potrzebujesz oczywiście wpuścić tego Skypa do swojego xserwera, to u mnie jest zrobione następująco:

Kod:

xhost local:+

-odpalane w programach startowych  Gnome.

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#7  2013-02-03 18:09:10

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Może ja jestem dziwny, ale takie kombinacje tylko w związku ze Skypem wydają mi się trochę absurdalne. Dlaczego nie chcesz używać na Squeeze wersji z tamtego wątku? Dlaczego nie chcesz używać Wheezy'ego z aktualną wersją? Chodzi tylko o to żeby koniecznie na Squeeze używać najnowszej wersji Skype'a? Starsze wersje normalnie działają na Squeeze 32-bit oraz 64-bit, nowsze wersje normalnie działają na Wheezym 32-bit oraz 64-bit.

[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]

#8  2013-02-03 20:20:02

Pavlo950
Serwis

@Arn
Ten najnowszy ma wsparcie dla MSN, które trochę kijowo (przynajmniej u mnie) wygląda pod Pidginem, a wheezy nie jest jeszcze oficjalnie stabilny.

Okay - dziękuję. Pokombinuję jeszcze.

Stopka forum