Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Co to są europejskie ciastka? Wyglądają np tak: http://img14.imageshack.us/img14/271/20130323101707.png
Każdy się z nimi spotkał ale nie każdy wie, że są one wynikiem wrednego UE. Co gorsza nikt się temu nie chce przeciwstawić i panowie admini z serwisów www posłusznie implementują te gówna i to w sposób coraz bardziej wymyślny i wnerwiający człowieka -- przykład jakilinux.org -- sorry dla ekipy z tego portalu ale trzeba takie zachowanie napiętnować!
Dziś po wejściu na jakilinux.org i ujrzeniu ich popupa, powiedziałem dość! Pod adresem https://github.com/r4vi/block-the-eu-cookie-shit-list jest projekt listy, która blokuje trochę syfu, ale raczej ma niewiele wspólnego z polskimi adresami. Trzeba tę listę uzupełnić. Potrzeba ludzi, którzy zajeli by się tworzeniem wpisów dotyczących europejskich ciasteczek, a następnie by podesłali je np. do mnie, czy wrzucili tutaj na forum. Ja to posortuję, pousuwam duplikaty i zrobię z tego listę, którą wyśle do tego pana z githuba. Chyba, że zrobimy własną listę?
Tworzenie wpisu nie jest skomplikowane. Wystarczy przeglądarka i ewentualnie adblock. W przypadku chrome i adblocka, rzecz jest banalna, gdyż tam adblock potrafi wykryć te popupy, zablokować je i stworzyć odpowiedni wpis. W przypadku opery i ff tak się nie da i trzeba to zrobić ręcznie. Poniżej na filmiku prezentuję jak tworzyć wpisy w oparciu o ff oraz jak eksportować zrobione przez siebie wpisy do pliku txt. Wszelkie kroki można przenieść na dowolną przeglądarkę i system operacyjny.
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=CAgT3Z6Zwlc
Jak widać, odfiltrowanie syfu z jednej strony trwa paręnaście sekund. Jeśli połączymy siły, możemy pokazać fucka EU. Ważne jest by przy zobaczeniu informacji o cookies nie przechodzić obok niej obojętnie -- widzisz, stwórz wpis i podeślij go.
-- E tam dude, przesadzasz, żal ci kliknąć w krzyżyk albo "ok"? -- Nie chcę by przez naszą bierności internet za parę lat wyglądał tak: http://www.youtube.com/watch?v=pn9ug8KLUeo
Jeżeli wnerwia was ideologia robienia z nas skończonych idiotów, do dzieła, zablokujmy ten syf!
właśnie ostatnio zauważyłem to na kilku serwisach. jakiś śmiech na sali. po co mieszają się w internet niech zostawią międzynarodowe standardy w spokoju.
Większość ludzie to i tak idioci ;)
Pretensje raczej powinny być skierowane w stronę twórców stron internetowych.
Nie wiem czemu takie wredne EU w tym przypadku. Sam pomysł IMHO nie jest taki głupi. Polegał na tym, że bez wiedzy użyszkodnika nie powinny być zapisywane ciasteczka. Gorzej z wykonaniem i umieszczaniem tych idiotycznych pytań.
Dziwie się serwisom, które to wdrożyły. a ciasteczka - kto chce może sobie wyłączyć albo je usunąć. to chyba naturalna rzecz. niedługo może niech informują, że favicona mogła zostać scacheowana i czy się na to zgadzamy :P.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-03-23 12:18:51)
Dlatego pisałem o wykonaniu.
Wystarczyło wymusić takie ustawienie na poziomie przeglądarki (każda chyba ma to w opcjach), a nie na poziomie stron.
Ehmm, w przeglądarce jest opcja -- pytaj przed zaakceptowaniem ciasteczka, coś jak w lynxsie. Włącz to sobie, zobaczymy ile minut wytrzymasz. xD
Każdą stronę możesz sobie dostosować. Na prawdę nie widzę potrzeby, by te EU ciastka istniały. Panowie admini są posłuszni, nie chcą zadzierać z prawem, prawo jest i kropka, my umywamy ręce. Nieważne jak głupie prawo ktoś wymyśli, ludzie (poza paroma wyjątkami) się dostosują i zaakceptują bez gadania. Tak jak w przypadku tych EU ciastek
Miałem na myśli co innego.
Ile jest stron na których sa potrzebne ciasteczka?
Ja mam globalnie wyłączone wszystkie (i o to mi chodziło), a ręcznie włączone dla kilku stron. Skoro już przy tym majstrują, to takie rozwiązanie by wystarczyło.
Natomiast darmozjady muszą się czymś zajmować. W końcu siedzi ich tam tylu ;)
Poczekajcie aż zobaczycie politykę prywatności dla DUG-a, która rodzi się w mojej głowie. ;)
[quote=azhag]Poczekajcie aż zobaczycie politykę prywatności dla DUG-a, która rodzi się w mojej głowie. ;)[/quote]
Oczywiście każdy punkt wymaga osobnej akceptacji kolejnej, bardziej szczegółowej polityki prywatności? :)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-03-23 12:49:44)
Problemem nie jest, że majstrują ale fakt, że ludzie z tym nic nie robią. Pchnięta została kolejna kretyńska ustawa i ludzie przeszli nad tym do porządku dziennego. Jeżeli im będziemy na to pozwalać to w końcu internet będzie wyglądał jak w lynxie :]
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że to jakiś problem z którym trzeba „walczyć”. ;) W sumie to chyba nawet tego nie zauważyłem. :D
Ja nie wiem, czy taka kretyńska ta ustawa.
Jak czasem widzę liste serwisów śledzących zablokowanych przez Ghostery, to się aż dziwię, skąd tego tyle.
Pomijając socialmedia, czyli taka myśl:
ach, "gdyby hitler miał dostęp do bazy facebooka...."
W dodatku da się obejś ciastka na sposób, jaki stosuje gazeta.pl
Sznurek na stopce prowadził do
http://gazeta.hit.gemius.pl/hitredir/id=dvZL_Y9QdMQHQquCawVUh7e_Dta8TKdyBZzfhc36pPn.l7/stparam=vbiscwqpsh/url=http://forum.gazeta.pl/forum/w,89738,142907985,142907985,Popiatek_czy_popiatnik.html
I w takim przypadku można zablokować cache, można wywalić ciasteczka, ale żeby się wywinąć, to trzeba gemius w /etc/hosts na localhosta, i przepisać adres rewritem na tym localhoście.
Z tymi ostrzeżeniami jest trochę zabawy w addblocku/stylishu, ale przynajmniej Ludziska się dowiedzą, co to są te ciasteczka, i przy okazji prywatność w internecie.
Bo Amerykanie już wiedzą, i to nieźle, a w Europie świadomosć problemy prywatności prawie żadna.
Przy okazji tak myśl o UE, - jak nauczą Ludzi przez pomyłkę myśleć, i do tego myślenia przyzwyczają, to będą musieli siedzibę Komisji Europejskiej przeniesć na Marsa.... :DDD
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-23 14:46:01)
morfik: w jaki sposób blokowanie fragmentów strony w przeglądarce klienta ma „pokazać fucka EU”?
Wybacz, ale w swoim świętym oburzeniu wykazujesz się kompletnym niezrozumieniem problemu, jego przyczyn oraz stojących za nim motywacji.
Przede wszystkim: regulacja uznaje domniemaną zgodę na akceptowanie ciasteczek (określając przy tym pewne zdroworozsądkowe warunki, w których jest ona ważna). Nie jest winą UE, że administratorzy polskich stron zdecydowali się pójść najgorszą (?) możliwą drogą i wyświetlać bannery.
Inna rzecz, że ta regulacja mogłaby przejść chociaż przez jakieś konsultacje z ekspertami. Problem jest już na poziomie protokołu HTTP, który nie pozwala klientowi zadeklarować akceptowania ciasteczek (w związku z czym dochodzi do absurdalnej sytuacji, w której informacja o niewyrażaniu zgody na przechowywaniu ciasteczek… przechowywana jest w ciasteczku).
Ogólnie: mniej krzyku, mniej emocji a więcej czytania. Wyjdzie to wszystkim na zdrowie.
@Minio
Wyświetlanie baneru to ciężka patologia, ale jak mówili starożytni:
"taka będzie Rzeczypospolita, jak młodzieży chowanie".
Moim zdaniem funkcja NOTRACK z Firefoxa w zupełności by wystarczyła, jako wyrażenie zgody na ciasteczka, a to się ustawia w najtrudniejszy możliwy sposób, czyli myszką w preferencjach, zakładka Privacy (Prywatość).
W innych przegladarkach też albo jest, albo będzie za chwilę, albo można załatwić wtyczką podobne rozwiązanie.
Wystarczy tylko odrobina dobrej woli, żeby był wilk syty i owca cała.
I oczywiscie praktyczne użycie zawartości mózgoczaszki przez tworzących strony,
ale to chyba czasami za duże wymagania. :D
Można też uszanować sytuację, kiedy przeglądarka nie łyka ciastek, ale to już za duże wymagania. :D
Inną opcją byłoby rozdzielenie funckji ustawień strony, i ciastek dotyczących prywatności, zawierających uid, itp.
Wtedy możliwa byłaby zgoda domyślna np na zapisanie wybranego schematu kolorystycznego strony, ale zablokowana opcja śledzenia historii wejść na stronę.
Nie jest to wielka magia, trzeba by łatki na przeglądarki, trochę porzeźbić w kodzie CMSów, ale wykonalne, i byłoby czymś na kształt kompromisu między funcjonalnością a prywatnością.
Problemem może oczywiście być przestrzeganie takiego prawa, ale to sie da zrobić, jeśli użyszkodnik będzie mógł pozwać serwis, który łamie jego prawo do prywatności, tak jak w USA.
Natomiast nie mam ochoty zatrudniać 2 milionów urzędników, którzy będą ręcznie sprawdzali strony, i płacić im pensji. :DDD
@morfik
Jak lubisz protestować, to możesz troszkę "[url=http://autorzygazetypolskiej.salon24.pl/495638,chcesz-sie-leczyc-idz-do-wiezienia]faszystuff[/url]" pognębić. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-23 15:25:16)
[quote=yossarian][quote=azhag]Poczekajcie aż zobaczycie politykę prywatności dla DUG-a, która rodzi się w mojej głowie. ;)[/quote]
Oczywiście każdy punkt wymaga osobnej akceptacji kolejnej, bardziej szczegółowej polityki prywatności? :)[/quote]
Absolutnie. Przecież nie chodzi o to, żeby zgnębić końcowych użytkowników (którym sam jestem), tylko tęgie głowy, które na to wpadły.
Jacekalex, w kwestii „to może nie takie kretyńskie prawo”: jaka jest różnica między „nikt nic nie mówi o ciasteczkach i kto chce, ten szpieguje ile wlezie” a „praktycznie każdy musi mówić o ciasteczkach i w efekcie w powodzi komunikatów nikt nie potrafi ocenić, kto je wykorzystuje do faktycznego szpiegowania”? Pomijając kwestię, że przecież nikt nie wykorzystuje ciasteczek do szpiegowania, tylko do „ulepszania strony™”. ;)
PS Vagla stwierdził, że w świetle nowego prawa na jego stronę wchodzi nie wolno: http://prawo.vagla.pl/node/9949 ;)
[quote=Minio]w jaki sposób blokowanie fragmentów strony w przeglądarce klienta ma „pokazać fucka EU”?[/quote]
Oni myślą, że mogą nam coś narzucić przez swoje rozporządzenia, w tym wypadku musisz kliknąć myszką w określone miejsca, by móc spokojnie net przeglądać — ja nie mam zamiaru tego robić. Gdyby ludzie, bo co tu dużo mówić, jedna osoba nic nie zdziała, ale gdyby ludzie się zorganizowali i zaczeli pisać reguły, po paru tygodniach byśmy stworzyli filtr, który by to całe rozporządzenie EU dawał do kosza i prawdopodobnie by ktoś też o tym w prasie napisał, jako kolejny bubel EU, który wszyscy mają w dupie.
To, że grupa kretynów nie wie co to są ciastka, to już ich problem. Ja jakoś się dowiedziałem co to cookies, we własnym zakresie, czemu oni nie mogą? Przez takie durne podejście do edukacji, ten kto wie musi klikać na te wredne popupy. Temu jestem wpieniony. Wnerwia mnie idea robienia ze mnie debila i zrównywania mnie z resztą idiotów co nie potrafią wpisać w google "cookie". :]
Ja ten filter tak czy inaczej napiszę, może mi to zajmie 5 lat, ale przynajmniej na swoich maszynach ten syf zablokuję. Poza tym, jeszcze do wczoraj nie wiedziałem jak się tworzy wpisy w adblocku. xD
Minio, masz w opcjach przeglądarki całą stronę dotyczącą cookies, tak jak i każda inna osoba, która używa przeglądarki.
[quote=azhag][quote=yossarian][quote=azhag]Poczekajcie aż zobaczycie politykę prywatności dla DUG-a, która rodzi się w mojej głowie. ;)[/quote]
Oczywiście każdy punkt wymaga osobnej akceptacji kolejnej, bardziej szczegółowej polityki prywatności? :)[/quote]
Absolutnie. Przecież nie chodzi o to, żeby zgnębić końcowych użytkowników (którym sam jestem), tylko tęgie głowy, które na to wpadły.
Jacekalex, w kwestii „to może nie takie kretyńskie prawo”: jaka jest różnica między „nikt nic nie mówi o ciasteczkach i kto chce, ten szpieguje ile wlezie” a „praktycznie każdy musi mówić o ciasteczkach i w efekcie w powodzi komunikatów nikt nie potrafi ocenić, kto je wykorzystuje do faktycznego szpiegowania”? Pomijając kwestię, że przecież nikt nie wykorzystuje ciasteczek do szpiegowania, tylko do „ulepszania strony™”. ;)
PS Vagla stwierdził, że w świetle nowego prawa na jego stronę wchodzi nie wolno: http://prawo.vagla.pl/node/9949 ;)[/quote]
Różnica jest taka, że na razie domyślnie każda przeglądarka ładuje ciasteczka skad się da, a szeregowy Ludź, który nie jest hakerem ani informatykiem, nie ma o tym pojęcia.
Gdyby wiedział, co jest grane, mógłby się do tego tak czy siak ustosunkować.
Ale jeśli caly proces jest dla oka niewidoczny, to nie kazdy zdaje sobie zniego sprawę.
Oczywiscie na razie to prawo jest ułomne, i zaweira sporo błędów, ale zaczęło dyskusję o poszanowaniu prywatności w internecie, i teraz znacznie trudniej jest wciskać kit pod tytułem "nie ma żadnego problemu, nasz potral szanuje prywatnosc naszych użyszkodników, danych zebranych danych nikomu nie pokazujemy, tylko sprzedajemy za gotówkę".
To się o tyle przyda, ze np zgodnie z prawem unijnym adres email jest chroniony prawem o ochronie danych osobowych, podobnie jak np billing telefonu.
Natomiast od billingu telefonicznego, do danych o odwiedzanych stronach zbieranych przez np google, facebooka czy gemius jest znacznie blizej niż niedaleko.
Przy okazji np SOPA, ACTA czy ostatnio [url=https://action.eff.org/o/9042/p/dia/action/public/?action_KEY=9048&sample_rate=0.1&snippet_name=4015]CISPA[/url] pokazują, że anonimowiosć w sieci, to pojęcie można sobie wydrukować na kartce, i jako onuce w buty schować, bo w rzeczywistosci nie istnieje coś takiego.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-23 16:13:37)
Czy aby na pewno niewidoczny? Ja, np. gdy wgrywam nowe progsy, pierwsze co robię to idę w opcje. Nie wiem kim trzeba być by nie zauważyć opcji cookies w przeglądarce i nie zastanowić się po co to jest — np u mnie w operze jest coś takiego napisane w zakładce cookies :
ciasteczka są niewielkimi plikami przechowywanymi na twoim dysku umożliwiającymi witrynom www zapamiętanie twoich wizyt[/quote]
+ 5 opcji + dostosowanie do każdej witryny. Normalnie myślący człowiek, zacznie zadawać pytania. -> google: ciasteczko wiki -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko — naprawdę, nie trzeba skończyć studiów by nauczyć się myśleć, choć może i trzeba. Aż dziw, że serwisy www nie podają linka do wiki na tych popupach. Czyżby myśleli, że i tak nikt nie kliknie?
[quote=Minio]w związku z czym dochodzi do absurdalnej sytuacji, w której informacja o niewyrażaniu zgody na przechowywaniu ciasteczek… przechowywana jest w ciasteczku[/quote]
Hah idealnie oddaje to kuriozum całej sytuacji.
[quote=Jacekalex]Przy okazji np SOPA, ACTA czy ostatnio [url=https://action.eff.org/o/9042/p/dia/action/public/?action_KEY=9048&sample_rate=0.1&snippet_name=4015]CISPA[/url] pokazują, że anonimowiosć w sieci, to pojęcie można sobie wydrukować na kartce, i jako onuce w buty schować, bo w rzeczywistosci nie istnieje coś takiego.[/quote]
W praktyce w Polsce to wygląda trochę lepiej. Widziałeś kiedyś co się dzieje na stronach *.onion? ;)
Tak na marginesie powiem odcinając się od teorii "śledzą nas, inwigilują podglądają itd...za pomocą ciasteczek"; wchodzę na różne strony, używam Chromium, wcześniej Firefox i nigdy, never, nigdy nie tykałem ustawień dotyczących ciasteczek. Czy miałem przez choćby najmniejszy problem? - Nie a ułatwienia jeśli chodzi np. o logowanie wiele. Chociaż kilka lat temu u kuzyna miałem sytuację gdzie w panelu Plusa zamiast swojej historii połączeń itd.. miałem całkowicie inną osobę, ale to chyba nie przez ciasteczka.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-03-23 16:55:33)
Kto chce być niewidzialny w sieci, będzie, kto chce zachować prywatność, zachowa. Ja np. mam 5 profili firefoxa, 4 opery i póki co jeden chrome, na co mi to? Przecie równie dobrze, mógłbym jechać na jednym profilu. xD Kiedyś miałem pogodzone na tym samym profilu opery konto do gmaila i inne konto do yt ale to było dawno, poza tym, nie da się tego zrobić bez manipulowania plikami cookie.
[quote=morfik][quote=Minio]w jaki sposób blokowanie fragmentów strony w przeglądarce klienta ma „pokazać fucka EU”?[/quote]
Oni myślą, że mogą nam coś narzucić przez swoje rozporządzenia, w tym wypadku musisz kliknąć myszką w określone miejsca, by móc spokojnie net przeglądać[/quote]
Teraz pokaż mi paragraf w rozporządzeniu UE lub ustawie Prawo telekomunikacyjne, który określa kto gdzie ma klikać myszką.
Ustawa (polska) mówi tyle, że umieszczanie informacji na urządzeniach użytkowników (oraz ich późniejsze pobieranie) musi odbywać się po ich poinformowaniu oraz za ich zgodą; dopuszcza się przy tym odpowiednie ustawienia przeglądarki jako sposób wyrażenia woli.
Rozwiązanie takie jak na [url=http://www.number10.gov.uk/]stronie Premiera Wielkiej Brytanii[/url] (widoczny odnośnik w główce kierujący do strony informującej o sposobie używania ciasteczek) jest w pełni akceptowalne z punktu widzenia zarówno prawa, jak i większości użytkowników.
Po prostu — oskarżając UE, a nie administratorów stron które odwiedzasz, kierujesz swoje pretensje w kompletnie złym kierunku. Potwierdza to tylko, że mógłbyś się trochę więcej dowiedzieć, zanim zaczniesz krzyczeć.
[quote=Minio]Po prostu — oskarżając UE, a nie administratorów stron które odwiedzasz, kierujesz swoje pretensje w kompletnie złym kierunku. Potwierdza to tylko, że mógłbyś się trochę więcej dowiedzieć, zanim zaczniesz krzyczeć.[/quote]
Gdyby EU powiedziała — "przydałoby się, żeby była jakaś informacja, ale nie jest to wymagane" — wtedy nie miałbym do niej pretensji — miałbym za to do adminów jakby mi taki banner jak jakilinux.org wyświetlili.
Nie narzekałem na ciastka póki się za nie EU nie wzięła. Więc czemu mam narzekać na serwisy? Niech się EU odwali od ciastek i będzie ok.
jakilinux.org##DIV[id="cookie-compliance-bottom"] plus.pl##DIV[id="cookies-info"][class="cookies-info"] tlen.pl##DIV[id="cookieMonsterWrapper"] www.netia.pl##DIV[id="cookie_div"] www.pb.pl##DIV[id="cookies-agreement-box"] www.pcworld.pl##DIV[id="cookie-info"] www.telepolis.pl##DIV[id="div-cookie-komunikat"][class="komunikat cookies"] www.tvp.pl##DIV[id="cookieControl"] www.ubuntu.com##DIV[class="cookie-policy"] www.wp.pl##DIV[id="WP-cookie-info"]
Ja tu widzę ciekawy wzór. xD Może będzie można z automatu to zablokować, dając jedna regułę. Ale potrzebuję jeszcze popatrzeć.
[quote=morfik]Gdyby EU powiedziała — "przydałoby się, żeby była jakaś informacja, ale nie jest to wymagane" — wtedy nie miałbym do niej pretensji — miałbym za to do adminów jakby mi taki banner jak jakilinux.org wyświetlili.
Nie narzekałem na ciastka póki się za nie EU nie wzięła. Więc czemu mam narzekać na serwisy? Niech się EU odwali od ciastek i będzie ok.[/quote]
A tak masz pretensje do UE za to, że powiedzieli „słuchajcie administratorzy, macie informować użytkowników że wasze strony używają ciastek oraz w jakim celu to robią; jak konkretnie ich poinformujecie, zależy już od was”.
Zrozum, że UE wymusiła informowanie, ale nie wymusiła [b]sposobu[/b] informowania. Można zrobić osobną podstronę albo punkt w regulaminie. Można jebnąć baner na całą stronę. Decyzja zawsze należała do administratorów. To, że niektórzy z nich nie potrafią lub nie chcą zrobić tego w nienatarczywy sposób, nie jest winą legislatora.
Brukselscy urzędnicy nad tym pewnie ciężko pracowali i wzięli pewnie niemałe wynagrodzenia za to.
Ja się pytam co to zmieni ?
Przecież każdy o tym wie ,że strony używają ciasteczek.
Mnie to się kojarzy z tym
http://zwierzeta.wm.pl/92211,Unia-zaplacila-musi-byc-tabliczka-na-bocianich-gniazdach-Absurd.html#axzz2ONxTWn7M
Minio, aż dziw, że ja się czegokolwiek dowiedziałem i nauczyłem bez "wymuszonego przez EU informowania" mnie...
Ciekawe kiedy wprowadzą politykę uświadamiania ludzi jakie to zagrożenia niosą ze sobą czynności takie jak np. kliknięcie w aktywator przeglądarki. Może EU też powinna o to zadbać? Albo dorobić popupy w polu adresu:
"Szanowny użytkowniku swojej ulubionej przeglądarki, pisz uważnie bo literówki mogą cię przekierować na strony na które nie chcesz wejść, kliknij ok, że rozumiesz"[/quote]
i tak za każdym razem gdy wpisujesz nowy adres. xD
Edit:
Lepiej by było:W historii twojej przeglądarki nie odnaleziono wpisanego adresu, czy na pewno chcesz przejść pod wskazany adres?[/quote]
xDOstatnio edytowany przez morfik (2013-03-23 19:00:35)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.198.147' WHERE u.id=1 |
0.00058 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.198.147', 1732420898) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732420598 |
0.00027 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=228369 |
0.00030 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=23203 ORDER BY posted |
0.00040 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=23203 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00117 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=23203 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00283 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=23203 |
Total query time: 0.0075 s |