Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
freebsd amd64
debian i386
lukaz PAE więc chyba może obsłużyć
[quote=dominbik]lukaz PAE więc chyba może obsłużyć[/quote]
To jednak pozostanę przy 32bit.
[quote=mati75]Tylko masochiści w tej chwili się w 32 bit bawią.[/quote]
A to czemu? Przedstaw argumenty.
procesor musi wspierać PAE
64 bierze o wiele więcej pamięci...
Dawniej był problem z niedziałającymi aplikacjami pod 64 a teraz jak to jest.
Teraz jest tak że jak nie potrzebujesz klikunasto procentowej wydajności i lepszego wsparcia w masowych obliczeniach przetwarzania danych to przy normalnym użytkowaniu i pożerania wiecej ramu to jak najbardziej polecam 64bity. Jeśli nie macie dużo ramu to 32.
[quote=lukaz1987]Dawniej był problem z niedziałającymi aplikacjami pod 64 a teraz jak to jest.[/quote]
Teraz zaczyna być na odwrót ;)
Dzięki wszystkim za pomoc. Jednak spróbuję zainstalować wersję 64bit.
I to dobry wybór. Na teraźniejsze komputery tylko 64bit. Czasem jest z tym mniej problemów niż przy x86
Jak coś nie będzie działać pod 64 to zawsze mogę zrobić chroota do 32.
Teraz jest multiarch, więc chroot nie powinien być potrzebny. Wystarczy zainstalować 32-bitowe biblioteki.
To dobrze wiedzieć że jest taka możliwość.
ja mam 4GB a i tak uzywam 386, które zjada mi z 1G
marnotrastwo zasobów.
[quote=Yampress]ja mam 4GB a i tak uzywam 386, które zjada mi z 1G
marnotrastwo zasobów.[/quote]
Racja, marnują się całe 3 GB ;)
prócz tego jeszcze jest kwestia jakiś tam instrukcji procesora itd... kiedyś o tym czytałem i ram to tylko wierzchołek góry lodowej. ale nie mam informatycznego wykształcenia, więc więcej nie wiem
Ja używam i386 mimo, że mój procesor jest 64-bitowy. I na razie nie zamierzam tego zmieniać. Mam spore problemy z miejscem na dysku twardym, a nie dość że aplikacje w architekturze 64bit zajmują więcej miejsca, to chyba jeszcze wymagane są biblioteki 32-bitowe (ktoś używa "czystego" 64bit?).
W domowych zastosowaniach raczej nie zauważę różnicy działania pomiędzy tymi architekturami. W Wheezy domyślnie kernel skompilowany jest z opcją pae więc obsłuży więcej pamięci niż 4GB...
a ile masz tego dysku? Mi 64bit dużo aplikacji desktopowych Arch Linux zajmuje ~4.4GB to chyba nie dużo na dzisiejsze komputery
Ja przy i386 mam zajęte prawie 7,5GB mimo że /var/cache/apt/archives wyrzuciłem na /home... ;) A jako że partycja z systemem ma ok. 9 GB, to okazuje się odrobinę za mała.
Następnym razem nie będę zakładał partycji pod system mniejszej niż 15GB. Taka nauczka na przyszłość.
to dość dużo a jakie środowisko?
Zawsze można zrezygnować z pakietów polecanych/sugerowanych (ten wątek aptitude śmieci - linka nie mogę dać, bo pisze z komórki).
Z drugiej strony, przy dzisiejszych pojemnościach dysków można dać te 12 - 15GB (co i tak przy wymaganiach Windowsa jest śmiesznie mało) i mieć spokój.
Ja zazwyczaj mam zajęte 4 - 5GB.
U mnie tylko paczki 64bit. Zajęte na systemowej 4,04GB. Xfce + fluxbox, nie mam wyłączonej instalacji sugerowanych i polecanych (czasem coś tam usunę/przyblokuję co zupełnie mi się wydaje zbędne). W sumie jest ok.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.124.123' WHERE u.id=1 |
0.00103 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.124.123', 1732441512) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732441212 |
0.00064 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=230277 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=13324 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=13324 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00434 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=13324 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=13324 |
Total query time: 0.0096 s |