Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
nie wiem jak was, ale mnie te komunikaty o stosowaniu cookies na stronach internetowych doprowadzają do szału. Jest może jakiś sposób, żeby to blokować tak jak reklamy? Może jakaś wtyczka do Firefoksa?
Jest np zestaw filtrów do Addblocka.
Sznurek: http://lubieciasteczka.net/
Oprócz tego przygotuj się na zabawę Stylishem.
Ooooo...działa jak marzenie. Dzięki!
A Stylishem czemu trzeba się dodatkowo bawić?
A np temu, ze ten filterek nie wszystkie strony łapie, czasem łatwiej w Stylishu dać na diva display:none niż kombinować z Adblockiem.
Np u mnie ciągle rośnie liczba styli z wpisem:
div[id*="fb-root"]{ display:none; }
Na co też znalazł się sposób:
https://gist.github.com/dimkalinux/4526106
Przed chwilą ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-09 07:06:32)
Mógłbyś jaśniej? Jeśli np. na jakiejś stronie skrypt Adblocka nie zablokuje komunikatu to w jaki sposób zablokować go przez Stylish?
Stylish nie blokuje, tylko zmienia styl strony, pozwala zmienić style CSS strony i ukryć różne elementy.
Żeby zobaczyć, co jest do uchwycenia przy pomocy CSS, do FF jest fajny dodatek - Firebug.
Mam w stylach też różne inne poprawki.
A tu jeszcze coś dobrego do FB:
http://facebook.adblockplus.me/en/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-09 07:15:12)
Ja nie mam tego syfu, czasem się trafi gdzieś ale to 2s i znika. Jest coś takiego co się zwie https://adblockplus.org/en/elemhidehelper -- to dodatek do adbloka, on umożliwia zaznaczenie dosłownie każdego elementu strony i jego ukrycie. Klikasz i tylko dostosowujesz przy pomocy W/N (więcej/mniej) i ci wycina kod html. To nie tylko zajebiście blokuje ten syf z ciastkami ale również można wnerwiające elementy stron wyciąć, a ja nie lubię gdy jakiś bar mi na stronie się pląta przy którejś krawędzi ekranu czy coś się zmienia gdy czytam text na stronie. Nigdy nie kliknąłem w tak/nie na tych bannerach, nigdy! I nigdy nie kliknę.
Zamiast pisać tutaj że ci źle, pisz do tych skurwieli z sejmu, bo inaczej to nie zniknie. Ludzie nie protestowali gdy ten syf wprowadzali to teraz mają. Najlepsze jest to, że ludzie to implementują na stronach, normalnie jak bezrozumne bydło... Przyzwyczajajcie się, żaden przedsiębiorca nigdy nie stanie w waszej obronie. To z ciastkami zajebiście to udowadnia xD
Btw. duga zamkną bo chyba nie ma, przynajmniej ja nigdy nie widziałem, ma?. xD
[quote=morfik]Btw. duga zamkną bo chyba nie ma, przynajmniej ja nigdy nie widziałem, ma?. xD[/quote]
Po pierwsze: nie każda strona potrzebuje Wielce Ważnego Komunikatu o Ciachach™. Pewnie z jedna trzecia tych co mają, nie muszą go mieć, dodało tylko dlatego "bo każdy teraz ma". No i przeczytanie ustawy, albo chociaż jakiegoś opracowania, jest taaaakie trudne.
Po drugie: jak już mnie zamkną, to będziecie mi, mam nadzieję, wysyłać paczki do więzienia?
A czy dug nie jest "serwisem internetowym", że ten wymóg go nie dotyczy?
DUG nic nie robi z ciasteczkami, z wyjątkiem utrzymywania informacji samej sesji użytkownika.
Zgodnie z ustawą, obowiązek informacyjny o ciastkach należy do właściciela strony i nie musi to być wyskakujący baner. Te wyskakujące banery to jakaś idiotyzm powielania – inni mają to i ja. Taki baner nie spełnia wymogów ustawy. O ciastkach powinien być informowany odwiedzający witrynę, nie komputer. Z komputera może korzystać kilka osób, jedna osoba skasuje baner i pozostali nic już nie wiedzą o ciastkach.
To z tymi banerami to zachowanie godne bydła i tacy są ludzie w większości, żaden z nich nigdy nie postawi się władzy, będzie robił to co mu każą -- każą zasyfić net tym spamem o ciastkach, zasyfi, byle by tylko uniknąć odpowiedzialności za niewprowadzenie ich, byle by nie być pierwszym w szeregu do bicia przez władze, niech inni pierwsi się postawią, to i ja zrobię ale jak coś nie wyjdzie, to ich władza ukarze przykładnie, a nie mnie. Mi to przypomina ten film o zamachu w wilczym szańcu, jak się zasadzali na hitlera, to też było podobnie, a jak się zamach nie udał to zaraz wszyscy się zaczeli odcinać byle by nie dostać po dupie. xD
Ja pamiętam jak mi jakiślinux.cośtam wyrzucił baner po raz pierwszy w życiu chyba, to zbanowałem sobie tę domenę -- pozdro dla ekipy. Nikt nigdy z moich pc tam już nie wlezie, zablokowana domena na opendns, nawet odpytywanie ip nic nie da -- morfik cenzuruje internet, jak coś szukam pracy! xD. To była pierwsza strona, a że pierwsi dostają po łbie, to tak też i ten serwis dostał u mnie. Bojkot serwisu, któremu tak spieszno było do bycia posłusznym władzy -- nie chcieli dostać po dupie od rządu, powinni dostać po dupie od użytkowników. Dobrze, że google mi banera nie wyrzucił jako pierwszy. xD
Idealny opis: https://www.youtube.com/watch?v=GTV1_1NcHAA
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-01-09 11:06:06)
a niech sobie dodają co chcą na tych stronach i tak większość blokuję, tak jak podał [b]morfik[/b] i [b]Jacekalex[/b] odpowiednio skonfigurowany adblock i na moje mogą sobie wrzucać co chcą ja i tak tego nie widzę to samo z lajkam fb,i javami, flaszami i innymi śmieciami ...opancerzona przeglądarka to podstawa dzisiaj;)
Tylko z doświadczenia wiem że adblock jako dodatek do przeglądarki też korzysta z czasu procesora. Przy sporej ilości filtrów czas na obsługę przeglądarki skraca się proporcjonalnie (do zera?:D). Dlatego osobiście jestem za wycinaniem niechcianych dodatków na poziomie sieci, marzy mi się w ogóle hm, nie wiem co, proxy bodaj to rozwiązuje. Mianowicie taki kontrolowany man-in-the-middle, żądając danej strony klepię w przeglądarkę adres jak zawsze, tyle że zapytanie nie idzie prosto na DNS, tylko na ten_mój_program, program pobiera stronę, kastruje wszystkie divy niedivy (zgodnie z konfigiem) i takiego wymęczonego sucharka zwraca mnie do przeglądarki.
Ofkoz, pewnie są jakieś jaja z sesjami po https i inne cuda, no nie wiem, to dopiero zalążek pomysłu ;)
[b]morfik[/b], popieram podpisując się nogoma i ręcmi :). Tyle że w tym kraju nikt się nie postawi, dopóki nie będzie zamachu na wolność, vide ACTA.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2014-01-12 09:59:40)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00141 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.228.162' WHERE u.id=1 |
0.00095 | UPDATE punbb_online SET logged=1732593444 WHERE ident='3.15.228.162' |
0.00086 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732593144 |
0.00069 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=251045 |
0.00012 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24963 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24963 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00184 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24963 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00099 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24963 |
Total query time: 0.00793 s |