Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-01-20 20:42:13

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Głośniki do TV - czy warto się pakowac w amplituner?

Witam.

Głośniki w moim Samsungu są podobno "bee" i dostałem zadanie zakupienia dodatkowych ;] (moim zdaniem średnio potrzebny wydatek ale...). Testowo podpiąłem do TV głośniki których używam do kompa - 2.1 też Samsung, podpinałem przez wyjście słuchawkowe - niby wszystko gra, ale znika część "polepszaczy" (albo pogarszaczy - jak kto woli ;] ) dźwięku w stylu "symulacja 3D", "True Voice", bla bla bla.

Z tego co widzę standardowo do TV wszystko powyżej 2.1 da się podpiąć tylko poprzez wyjście cyfrowe (chyba) SPDIF, o ile dobrze rozumiem trzeba by tutaj zastosować amplituner cyfrowy i dopiero do niego podpiąć głośniki - pytanie, czy warto? Będzie jakaś różnica? Czy po prostu iśc w zwykłe głośniczki 2.1/2.0 podpiąć tak jak było i lać na to?

Jeżeli ta druga opcja to myślicie że jakiś zestaw z tych:

http://www.mediamarkt.pl/czestochowa/glosniki-modecom-mc-mhf60u,id-824135

http://www.mediamarkt.pl/czestochowa/glosniki-modecom-mc-msf50,id-681799

http://www.mediamarkt.pl/czestochowa/glosniki-modecom-mc-msf15,id-679053

da radę? Duża różnica po między 180 a 400 zł? Warto przepłacać?

Wiem że jakiś czas temu tworzyłem podobny wątek, ale teraz mowa o głośnikach do TV ;]

Pozdrawiam.

#2  2014-01-21 10:13:58

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Re: Głośniki do TV - czy warto się pakowac w amplituner?

Odnośnie głośników >2.1 (5.1) to myślę (bo sam chciałem coś takiego), że dobrym pomysłem jest Logitech z906:
[img]http://obrazki.elektroda.pl/4519257700_1299669112.jpg[/img]
to chyba idealne rozwiązanie. Problemem jest cena. Około 900zł. Są jeszcze takie na blutacza (listwa 2 + subwoofer 1) ale to też do tanich nie należy... LG takie coś ma samsung też. Tu plusem jest wireless. Jakbyś coś znalazł niedrogiego 5.1 to daj znać :)

Pozdr

Ostatnio edytowany przez P@blo (2014-01-21 10:14:35)

[tt]ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |[/tt]

#3  2014-01-21 10:34:50

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@P@blo:

Tylko problem taki że (o ile tak jak ja chcesz coś do TV) większość tanich głośników jest bez amplitunera - czyli dolicz do ich ceny 300-500 zł :/ dla mnie dać 900 zł za głośniki to jakiś overkill (audiofilem nie jestem), się zastanawiam czy po prostu warto w to inwestować czy realnie różnicy normalny człek nie odczuje... ;]

#4  2014-01-21 11:04:00

P@blo
Nadworny matematyk

Ja z ciekawości chciałem odczuć 5.1 na TV, a że nikt ze znajomych nie ma takiego cuś no to dlatego. No dla mnie to 900zł to też trochę śmieszne bo mieszkanko małe to nawet nie przetestuje tego stąd tak sobie czekam. Podobno czuje się różnice szczególnie przez bas bo w sumie tam ta głębia siedzi, a głóśniczki z TV nie wyrabiają przy tym. Są testy takiego czego (trochę śmieszne, ale w Pani Gadżet ostatnio były takie głośniczki, a wcześniej w Nowy Gadżet).

Nie wiem czy to przeoczenie ale amplituner=amplifier+tuner, a tanie głośniczki muszą mieć jakiś tam wzmacniacz (amp) czyli chodziło ci o tuner (radio), ale to zaś zazwyczaj jest jako aplikacja do TV (np w LG jest TubaFM), więc tylko głośniczków brakuje (+amp oczywiście).

A cena niestety taka a nie inna bo sprzęt zawiera dekoder do, którego wpinasz tylko światłowód digital. A tanie głośniczki mają tylko jacki. Coś za coś :)

[tt]ThinkPadX220i

#5  2014-01-21 13:04:42

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Moim skromnym zdaniem, jeśli chodzi o muzykę, TV i wydobycie dobrego [ bo nie super ] dźwięku to jestem zdania że dobre kolumny podłogowe nie zastąpią nawet najlepszych małych zestawów. Osobiście nie mam 5.1 ale 2.0. Mieszkałem w małym mieszkaniu i dobre ustawienie po prostu zwalało miękkim basem z nóg ( nawet przy niskiej głośności ) podczas filmów. Nie doradzę zbytnio jaki model konkretnie kupić bo audiofilem też nie jestem, ale porównań kilka już miałem i mogę tylko dodać, że moje kolumny to Tonsil i membrana jest piankowa. Rozchodzenie basu jest o wiele lepsze niż przy membranach gumowych ( te marketowe głośniki to słabizna  raczej ). Jeśli konstrukcja takiej kolumny będzie na tyle dobra, że grać będą niskimi i czysto wysokimi tonami to efekt będzie o wiele lepszy jak przy tych małych "zestawach". Oczywiście trzeba mieć wzmacniacz, amplituner....ale ja kupiłem używkę po regeneracji i nie żałuję. Jak będę miał kasę i potrzeby, to zainwestuję w coś nowszego, mocniejszego, jakościowo lepszego. Na chwile obecną, te tonsile grają lepiej niż sprzęt szwagra za 1k ( też kolumny podłogowe i w dodatku 5.1 ) a swoje lata już ma.
Dodam jeszcze tylko, że rodzice mają 5.1 SONY ( cienkie długie głośniki + SUB ). Może i tony wysokie są czysto zagrane ale niskie....bez komentarza ;)

Pozdrawiam

[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]

#6  2014-01-21 13:16:26

P@blo
Nadworny matematyk

To mam fajne kolumienki Kody, ale nie mam do tego wzmacniacza. Nie chce kupować czegoś strasznie wielkiego. Co najwyżej wielkości starej diory. Widziałem jakieś polskie wynalazki na allegro za 100zł ale boje się to kupować. Może ktoś coś poleci?

Tylko jak to wpiąć do TV? Przez jack'a? Złłłooo... Poza tym chciałbym mieć możliwość przełączenia w tv... Ehh.. :(

[tt]ThinkPadX220i

#7  2014-01-21 13:31:56

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Z zagranicznych polecam onkyo z rodzimych stare radmorki (trochę duże, ale sprzęt jest nie do zajechania, solidny i ładnie wykonany, nie to co te dzisiejsze japońskie plastiki;), sam mam takiego staruszka...
Z podpięciem nie ma żadnego problemu w każdym porządnym sklepie elektronicznym masz kable din-czincze din-euro czy din-jack itd, przekładki jak wolisz czy co tam będzie Ci potrzebne, od wyboru do koloru;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-21 13:35:52)

#8  2014-01-21 13:43:30

P@blo
Nadworny matematyk

[quote=menel]Z zagranicznych polecam onkyo z rodzimych stare radmorki (trochę duże, ale sprzęt jest nie do zajechania, solidny i ładnie wykonany, nie to co te dzisiejsze japońskie plastiki;), sam mam takiego staruszka...[/quote]
Rzeczywiście bydle. Dla mnie za duże coś 4x... Wole nie mieć nic...
[quote=menel]Z podpięciem nie ma żadnego problemu w każdym porządnym sklepie elektronicznym masz kable din-czincze din-euro czy din-jack itd, przekładki jak wolisz czy co tam będzie Ci potrzebne, od wyboru do koloru;)[/quote]
Czyli na stałe? To trochę lipa. Zawsze gdy bym włączył TV to do tego to bydle? Coś nie tak...

[tt]ThinkPadX220i

#9  2014-01-21 13:53:51

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

ja mam wszystko puszczone na kompa (wzmak i monitor hd)...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-21 13:54:49)

#10  2014-01-21 15:58:58

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

A moim zdaniem jeśli jesteś zjadaczem chleba, nie ma sensu pakować się cokolwiek. Ot, gra.
Jeśli jednak zależy Ci na lepszej jakości muzyki, to oczywistym jest że z piszczków telewizora nie wyciśniesz konkretnego dźwięku. Ja osobiście całe audio w pokoju mam routowane na wieżę. Analogowymi kablami jack-chinch, do tego wieża została rozbudowana o dodatkowe wejścia, w sensie przełączam na magnetofon- dźwięk idzie z Playstation. Niedroga modyfikacja, a jak cieszy :)
Sprzętu audio na bluetooth niestety nie polecam- choć ja mam dane z epoki BT2.0. Przepustowość takiego łącza wymusza kompresję, stratną niestety, co odbija się na jakości. Spłycenie basu to pierwsze co można usłyszeć na gołe ucho. Dodatkowo dochodzi okołopółsekundowy lag między źródłem dźwięku a jego emisją. Przyznam że wypowiadam się na podstawie doświadczeń z kokosłuchawkami na Bluetooth.

#11  2014-01-22 00:03:23

rafi - Użytkownik

rafi
Użytkownik

Kolumny w układzie stereo kiepsko oddają efekty specjalne w jakie obfitują nowoczesne filmy. Dla kinomaniaka lepszym wyborem będzie zestaw 5.1 w rodzaju Logitecha na zdjęciu powyżej. Melomanowi 5.1 nie daje praktycznie żadnych korzyści.

Furie terribili!
Circondatemi,
Sequidatemi
Con faci orribili!

#12  2014-01-22 06:50:40

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Chyba niestety z dowolnym zestawem 5.1/7.1 będzie ciężko - już nawet nie patrząc na cenę - przecież żeby realnie efekty słyszeć tak jak trzeba, należało by odpowiednio rozstawić sprzęt oraz siedzieć w "środku" figury którą takie rozstawienie tworzy -  u mnie niewykonalne ;] nie dość że TV stoi "bokiem" (znaczy siedząc zwykle ogląda się go pod jakimś kątem) to jeszcze pomieszczenie nie jest na tyle duże żeby komfortowo zmieścić tam 5 czy 7 głośniczków. Dlatego wydaje mi się że sensu nie ma (choć przyznam że jeszcze nigdy nie słyszałem realnie 5.1/7.1, zawsze tylko symulacje w postaci EAX czy A3D, na stereo).

Może zmieniając trochę temat - czy ktoś użytkował/słyszał któreś z głośniczków które podałem w pierwszym poście? Brzmi to jakoś w miarę (z tego co pamiętam z poprzedniego wątku, ktoś z chwalił Modecon'y ale nie wiem czy te konkretnie).

#13  2014-01-22 08:14:44

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

@rafi, polecam posłuchać modułów np OpenModplugTracker'a (natywnie obsługuje tyle niezależnych kanałów dźwiękowych, ile dostarcza sterownik) :P. In fact, to ekstremum, bo żyjemy w czasach w których na słowo 'tracker', ludziom kojarzy się 'traktor', a tym bardziej obeznanym 'the pirate bay' :P
Wiadomo, mozna za pomocą sztuczek (przynajmniej pod Windowsem) uprzestrzennić dwukanałowy dźwięk, ale to nie to samo co ściezka z filmu 5.1 :)
@huk- zdzwiłibyś się jak niewiele potrzeba do uzyskania przestrzennego dźwięku.Satelity-tył rozmieszczasz w rogach-tył pokoju, -przód z -przodu, center gdzieś pomiędzy satelitami z przodem i nawet znajdując się powiedzmy przy lewej krawędzi pomieszczenia słyszysz, że dźwięk dochodzi z tyłu-przodu.
Nawet teraz mając udźwiękowione biurko (mam przymocowane do boków biurka emitery dźwięku- dwudrożne kolumy z wieży jako dźwięk 'na wprost z opcją basu' plus na tym satelitki z jakiegoś kina domowego grające w-górę-po-skosie-do-słuchacza), a samemu leżąc w łózku tak, że dźwięk mam po lewej stronie, jestem w stanie określić z którego kanału dochodzi muzyka. Także 'przestrzenność' dźwięku uzyskasz nawet w pozornie nielogicznym układzie, mózg odwali kawał roboty i usłyszysz to na czym Ci zależy :) Podejdź z większynm dystansem do siedzenia w punkcie przecięcia półprostych wychodzących z głośnikow- balansem lewo-prawo i przód-tył skompensujesz swoją pozycję względem 'sceny' i zawsze będziesz 'w środku'.
Co do zestawu- nie używałem, ale wypowiem się. Jeśli chodzi o akcesoria komputerowe, Logitech zawsze reprezentował sobą od dołu średniej półki w górę- więc mając walutę nie martwiłbym się, że coś będize pierdzieć przy głośniejszym odsłuchu. To samo Creative, tymczasem Modecom... Ten sam co od zasilaczy pedoFeel? E-e, ja postoję. Jeżeli zależy Ci na jakości, to nie szukaj oszczędności i idź w sprawdzone marki i nie ryzykuj chińczyka '500 Watt P.M.P.O' , bo srogo się rozczarujesz. No i jesli masz możliwość, to ja znowu polecę opcję wieży od Philipsa w górę- to wąskospecjalizowane RTV, w Soniaczach wiem że opcja 4 kolumny+cyfrowy korektor graficzny z presetami umiały nadac dźwiękowi smaku. Technics i Yamaha to klasa sama w sobie, oj na temat producentów moznaby pisać eseje:)

Tylko, jak ktoś kiedyś słusznie zauwazył, mamy dwoje uszu i najlepiej dźwięk odbiera się ze słuchawek stereło, toteż zawsze będę optował za opcją wieża bądź zestaw 2.1. Moja panna ma jakiś zestaw 2.1 od Twórczego; ja mam ucho do dźwięku i przyznam szczerze, zaskoczony byłem że niedbałe ustawienie odbiorcy 'gdzieśtam' miedzy głośnikami dawało pełen efekt stereo, plus sok płynący z subwoofera.

Także inwestując w sprzęt o klasę lepszy niż 'manufactured for Jeronimo Martins- Biedronka sp z.o.o' , nastaw się na pozytywne wrazenie odsłuchowe.
Obiektywnie twierdząc, 5.1 w zupełności wystarcza, wynalazki 7 czy 9,1 to marketing, bo w natłoku źródeł dźwięku mózg zrobi z tego kaszanę i efekt będzie daleki od oczekiwanego. Mowa lektora płynąca z centera plus przelot helikoptera zza kamery nad horyzont ukoją płacz portfela :)

Stopka forum