Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-06-07 17:15:01

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

Compiz w Wheezy

Zainstalowałem z managera pakietów compiz-fusion-bcop. Jak tego compiza uruchomić w gnome3? Co to są poprostu zaawansowane ustawienia systemu i tak się go konfiguruje i sciaga nowe tematy, czy czegoś nie łapie?

#2  2014-06-07 17:19:00

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Compiz w Wheezy

Compiz w Gnome3 - marzenia.

Gnome3 jest dalece niekompatybilne z Compizem właśnie po to, żeby się Compiza pozbyć, podobnie z resztą, jak KDE.
W tej chwili z Compizem nieźle chodzi Mate i Xfce, można też spróbować coś lżejszego, np LXGT lub E18/E19

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2014-06-07 17:41:12

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

Jeśli jestem entuzjastą nowoczesnej estetyki i egronomii, to opłaca mi się migrować z Gnome na xfce/mate by mieć compiza ? Da się uczynić srodowisko xfce dużo ładniejszym od gnome3? Jak może to wpłynąć na wydajność/szybkość sprzętu?

#4  2014-06-07 19:33:29

mati75 - Psuj

mati75
Psuj
Serwis

W Debianie nie ma i nie będzie compiza. Spróbuj się pobawić: [deb]compton[/deb]

[img]https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png[/img]

#5  2014-06-07 21:35:47

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=mati75]W Debianie nie ma i nie będzie compiza. Spróbuj się pobawić: [deb]compton[/deb][/quote]
Przesadzasz ;)

W Mutterze jest z 25% Compiza skopiowane, w Kwinie jakieś 80%,
także ogólnie nie jest źle, Compiz nie zniknął dlatego, że umarł projekt, tylko z powodu wojny wywołanej zawiścią Developerów środowisk graficznych, którzy "też zdolni" i to nawet do wszystkiego. ;P

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-07 22:40:29)

#6  2014-06-08 00:16:20

mati75 - Psuj

mati75
Psuj
Serwis

O compiz sam w sobie mi chodziło. To, że gdzie indziej jest to nic dziwnego. Mareczek i spółka próbuje go coś tam jeszcze reanimować, ale kiepsko im to wychodzi.

#7  2014-06-08 03:40:32

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Mareczek i spółka nawet Upstartu nie potrafili uciągnąć, jak więc mieliby pociągnąć cokolwiek większego? :D
W Compizie największym problemem jest sam Lider projektu, który bardzo chwali Waylanda, ale nie chce na siebie brać odpowiedzialność za kompozytor ekranu który startuje (podobnie jak Xorg) z prawami roota.
W międzyczasie się okazało, że trochę zabawy z Capabilities albo Udevem, trochę z uprawnieniami, i Xorg może chodzić na koncie użyszkodnika, a nie roota, a docelowo biblioteki Waylanda dla obrazu mają działać tak samo, jak biblioteki Alsy dla dźwięku.
Alsa jakoś w ogóle praw roota do niczego nie wymaga.
Wszystkie kompozytory obrazu prawdopodobnie będą startowały z konta użytkownika, albo startując z roota automatycznie zrzucały uprawnienia.
Zrzucanie uprawnień i X-y bez roota, to nie jest czarna magia, nawet w Ubuntu wiedzą, jak to zrobić :D
Sznurki:
http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20140223112426
https://fedoraproject.org/wiki/Changes/XorgWithoutRootRights
https://wiki.ubuntu.com/X/Rootless

Także jeszcze nie wszystko stracone z Compizem, tu raczej kłopot jest z Developerami Debiana i innych popularnych distro, którzy są tak bardzo do przodu, że  często im conieco z tyłu brakuje. :D
W Gentoo i Funtoo Compiz ma się całkiem nieźle, użyszkodnicy nie pozwolili go wywalić z [url=http://gpo.zugaina.org/x11-wm/compiz]drzewka[/url], podobnie,jak do tej pory nie wyleciało Gnome2, chociaż już w drzewku jest Mate. ;)

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-06-08 03:56:21)

#8  2014-06-08 08:18:14

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Wydaje mi się, że jeśli chcesz mieć super słit pulpit to:
- KDE
- E18

I to chyba z naciskiem na KDE

Fervi

#9  2014-06-08 12:18:41

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

KDE - napewno nie. Jest niestabline (plasma crash).
Gnome3 - niewygodne i krytykowane
XFCE - skrajnie prymitywne.

Chciałem sobie upodobnić nieco pulpit do OSX , bo jest bardzo ergonomiczny i ekskluzywny. Jakie środowisko do tego się nada (POZA KDE !!!) i jakie narzędzia muszę zainstalować? Nie chcę też by wpływało to ujemnie na bezpieczeństwo.

Ostatnio edytowany przez alfa444 (2014-06-08 12:22:51)

#10  2014-06-08 12:34:56

mati75 - Psuj

mati75
Psuj
Serwis

Najlepsze będzie do tego środowisko TTY.

#11  2014-06-08 12:47:09

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

Jestem za dobry na nie lol 0_o

#12  2014-06-08 13:25:28

ilin - Palacz

ilin
Palacz

[quote=alfa444]KDE - napewno nie. Jest niestabline (plasma crash).
Gnome3 - niewygodne i krytykowane
XFCE - skrajnie prymitywne.

Chciałem sobie upodobnić nieco pulpit do OSX , bo jest bardzo ergonomiczny i ekskluzywny. Jakie środowisko do tego się nada (POZA KDE !!!) i jakie narzędzia muszę zainstalować? Nie chcę też by wpływało to ujemnie na bezpieczeństwo.[/quote]
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=255300#p255300 ?

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#13  2014-06-08 13:29:42

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

O to już coś - czym to zrobić? I jakbym chciał jeszcze aero w pasku narzędzi i niektorych okien i jakieś fantazyjne kolorki i cienie, efekty?:D

#14  2014-06-08 13:45:09

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

KDE -Plasma Crash?
Radziłbym poczekać na KDE-5 - jest przepisane od nowa, Developerzy zliwkidowali w nim bibliotekę kdelibs zastępując ją zestawem kde-frameworks, co znacząco poprawiło szybkość działania.

Poza tym KDE jest obecnie najbardziej zaawansowanym i zarazem najbardziej elastycznym  środowiskiem graficznym.

Z lżejszych na razie  radziłbym spróbować Mate, to proste środowisko na starym Gnome2 - które było proste i zarazem bardzo elastyczne w konfiguracji, i było bezapelacyjnie najlepszym środowiskiem graficznym w Linuxie.

Przy czym w każdym środowisku jest trochę dłubania, i możliwe błędy, jak ten crash Plasmy u Ciebie.

Chociaż używam Gnome-2.32, to mam tu na dyziu KDE-4.12.5
-  i działa, żadnych strasznych crashy nie zauważyłem, chociaż mam tak uzbrojony system, że strach. ;)

Z innych bardzo ładny jest Enlightenment, elegancko da się skonfigurować LXQT oraz Fluxboxa czy OpenBoxa, ale to są rzeczy dużo trudniejsze, niż skonfigurowanie Xfce, które wydaje Ci się prymitywne, bo nawet minuty nie poświęciłeś, żeby się zastanowić, czy da się go skonfigurować wg własnych upodobań i dodać jakieś wodotryski.

Rozbawiłeś mnie przy okazji, bo Xfce i Enlighment są najbardziej podobne do tego, co widziałem w MacOSX 10.6, i co mnie irytowało potężną siermiężnością, i potężnym prymitywizmem MacOS.
W ogóle MacOS jest w porównaniu z Windows czy Linuxem trudny dla tego, że bardzo trudno go skonfigurować w sposób bardziej indywidualny, aniżeli w innych systemach.

PS.Jak Ci coś crashuje, albo nie działa, to napisz dokładnie, jaki sprzęt, jaki system operacyjny, jaka wersja programu się sypie, i najlepiej kawałek loga albo po uruchomieniu z terminala, albo, jak w przypadku Plasmy, błędy powinny być opisane w

Kod:

$HOME/.xsession-errors

I nie licz na to, że jakieś środowisko będzie skonfigurowane i idealne po samym zainstalowaniu, każde trzeba dopiero skonfigurować,
i przeważnie można uzyskać efekt, pryzu którym Aero z Windowsa i MacOS mogą się chować.

#15  2014-06-08 14:06:47

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

KDE -Plasma Crash?
Radziłbym poczekać na KDE-5 - jest przepisane od nowa, Developerzy zliwkidowali w nim bibliotekę kdelibs zastępując ją zestawem kde-frameworks, co znacząco poprawiło szybkość działania.

Poza tym KDE jest obecnie najbardziej zaawansowanym i zarazem najbardziej elastycznym  środowiskiem graficznym.[/quote]
Miałem kiedyś do czynienia z Kubuntu. Plasma crash pojawiał się w każdej sesji! Było to kilka lat temu. Dziś szukam opinii o debianie z kde i ludzie na anglojęzycznych forach opisują aktualnie podobne doświadczenia...

W tej chwili używam Gnome3 i ANI RAZU nie było crasha ani zawiechy. Tyle że mimo sporej estetyki, ergonomia tego środowiska bardziej nadaje się na tablet aniżeli laptop.

Z innych bardzo ładny jest Enlightenment, elegancko da się skonfigurować LXQT oraz Fluxboxa czy OpenBoxa, ale to są rzeczy dużo trudniejsze, niż skonfigurowanie Xfce, które wydaje Ci się prymitywne, bo nawet minuty nie poświęciłeś, żeby się zastanowić, czy da się go skonfigurować wg własnych upodobań i dodać jakieś wodotryski.[/quote]
Ja się najpierw chciałem dowiedzieć czy to środowisko da sie skonfigurowac, bo czytam żę compiz jest martwy w debianie!

Rozbawiłeś mnie przy okazji, bo Xfce i Enlighment są najbardziej podobne do tego, co widziałem w MacOSX 10.6, i co mnie irytowało potężną siermiężnością, i potężnym prymitywizmem MacOS.
W ogóle MacOS jest w porównaniu z Windows czy Linuxem trudny dla tego, że bardzo trudno go skonfigurować w sposób bardziej indywidualny, aniżeli w innych systemach.[/quote]
Masz rację - widziałem choćby filmy na yt z compizem i dlatego się zainteresowałem tematem. Sprawa z windowsem/macOS polega na tym że one zbajerowane out-of-the-box co przyczynia się do marketingu szczególnie wśród konsumpcyjnych lemingów, wśród których stanowi to o luksusie i poziomie materialnym (gl. OSX).  Oni nie potrzebują raczej nic tam zmieniać, ani nie chcą ani nie umią.

I nie licz na to, że jakieś środowisko będzie skonfigurowane i idealne po samym zainstalowaniu, każde trzeba dopiero skonfigurować,
i przeważnie można uzyskać efekt, pryzu którym Aero z Windowsa i MacOS mogą się chować.[/quote]
Ja licze tylko że srodkowisko DA SIE skonfigurowac na moje potrzeby! Jesli nie compiz to CZYM sie to robi? Chodzi mi o plywające okna, aero, cienie, okrągle krawędzie , 3d, efekt szescianu,

#16  2014-06-08 14:15:32

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

KDE - napewno nie. Jest niestabline (plasma crash).[/quote]
coooo? jaki crash niee coooo?? rozbawiłeś mnie tym tekstem...

XFCE - skrajnie prymitywne.[/quote]
Jak ktoś nie 'umi' sobie skonfigurować środowiska to wszystko będzie dla niego 'skrajnie prymitywne'. Chciałbyś upodobnić pulpit do OSX powiadasz..hm to chyba najlepiej zainstalować sobie oryginalny, po co się taplać w skrajnie prymitywnych i skraszowanych środowiskach linuksowych.. ;)

Swoją drogą chyba mało jeszcze widziałeś co potrafią niektórzy nawet z openboxa czy fluksa wyrzeźbić, tylko trzeba trochę podłubać i poświęcić czasu...w pierwotnej konfiguracji to nic nie wygląda w szczególności na debianie..

Ja się najpierw chciałem dowiedzieć czy to środowisko da sie skonfigurowac, bo czytam żę compiz jest martwy w debianie![/quote]
to jak to jest, pierw gadasz o ergonomi a compizem chcesz się bawić a po co Ci to potrzebne do szczęścia? Jak już ktoś wspominał chcesz mieć świtaśny pulpit to kde ze swoim kwinem bije compiz na łep..

Chodzi mi o plywające okna, aero, cienie, okrągle krawędzie , 3d, efekt szescianu,[/quote]
a czy to jest niezbędne do pracy i brak tych dodatków świadczy o prymitywności danego środowiska? w ogóle po co ci to? Jak już mówiłem kwin ma te wszystkie pływające gówna, wodotryski i co tam tylko dusza zapragnie aż oczy bolą;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-08 14:37:45)

#17  2014-06-08 14:16:34

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Miałeś Kubuntu? to miałeś betę KDE - ostatnio tam jest wersja KDE-4.13 SC z tyloma błędami, że strach patrzeć.
Weź sobie porządnego Linuxa, gdzie Developerzy mają w głowie conieco więcej, niż marketoidalny bełkot Mareczka i spółki.

I nie warto się łapać za wersje testowe, beta i niestabilne,
jak ktoś nie jest developerem czy nerdem, i nie potrafi sobie radzić z niestabilnymi wersjami programów.

#18  2014-06-08 15:46:23

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

Chcąc rozwiązać problem zadałem proste pytanie, które skrótowo można przedstawić:
"Jakie środowisko oraz przy pomocy jakich narzędzi najlepiej nadaje się do skonfigurowania pod własne potrzeby względem ergonomii, estetyki bez negatywnego wpływu na bezpieczeństwo i stabilność".

Można na nie odpowiedzieć bardzo prostu, któtko i szybko. Wystarczy wskazówki podstawić do wzoru:
"Najlepsze środowisko będzie ... Musisz zainstalować .... Ewentualnie możesz spróbować ... " KONIEC!

Wy za to wolicie pisać byle tylko treść wypowiedzi miała jak najwięcej buty, a jak najmniej sensu merytorycznego. Ich celem jest jedynie pokazanie rozmówcy własnej wyższości. Nie pomagacie ani mi ani przyszłym czytelnikom tego wątku.

KDE - a czy przypadkiem w ost. stabiilnej wersji debiana nie ma KDE 4.13? Bo uzywam tylko wersji stabilnych ;)

a czy to jest niezbędne do pracy i brak tych dodatków świadczy o prymitywności danego środowiska? w ogóle po co ci to? Jak już mówiłem kwin ma te wszystkie pływające gówna, wodotryski i co tam tylko dusza zapragnie aż oczy bolą;)[/quote]
O prymitywności środowiska świadczy m.in. jego wygląd, w tym jego detale, jeśli są rodem z windowsa 95! Nie kwestionuje jego stosowności w pewnych okolicznościach ale tak się składa że mojemu gustowi i potrzebom ono NIE odpowiada, a z gustami się nie dyskutuje.
Poza tym miałem na mysli prymitiwizm jako out-of-the-box.

Ostatnio edytowany przez alfa444 (2014-06-08 16:00:34)

#19  2014-06-08 16:01:30

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@Alfa: na boga na Linie 3/4 rzeczy da sie dostosować, tak samo XFCE ma prymitywny wygląd domyślnie, ale można je bardzo ładnie ubrać za pomocą skórek + ew jeśli jesteś detalista, możesz je sam jeszcze poedytować, dołożyć inny zestaw ikon i może wyglądać całkiem znośnie, poza tym akurat skórek a'la OS X jest w cholere i jeszcze kilka... poza tym, może wartałoby się zainteresować pulpitem Elementary, jak ci zależy konkretnie na wyglądzie?

ilin napisał
[i]"DUG to tez moja mała ojczyzna"[/i]

#20  2014-06-08 16:03:43

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ty przypadkiem nie przesadzasz ?

"Jakie środowisko oraz przy pomocy jakich narzędzi najlepiej nadaje się do skonfigurowania pod własne potrzeby względem ergonomii, estetyki bez negatywnego wpływu na bezpieczeństwo i stabilność".[/quote]
Prawie kazde.

Można na nie odpowiedzieć bardzo prostu, któtko i szybko. Wystarczy wskazówki podstawić do wzoru:[/quote]
Ten wygląd macopodobny jest akurat z mate.

Co do kde  to obecnie uzywam i nie ma tam zadnych kwiatków w postaci krashów.
Jakość ubuntu i debiana to dwie różne ligi i nie można tego wrzucać do jednego worka.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#21  2014-06-08 16:12:30

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

[b]alfa444[/b] nikt tu nie pokazuje swojej wyższości i nie ubiera nic w buty po prostu piszesz  jakieś herezje nie wiadomo skąd, że kde jest niestabilne i zawiera jakieś plasma crashe a xfce jest skrajnie prymitywne co jest kompletną bzdurą..

O prymitywności środowiska świadczy m.in. jego wygląd, w tym jego detale[/quote]
tak ale nie wodotryski i inne pierdu pierdu gumowe okna, nie myl estetyki z efekciarstwem, bo to dwie zupełnie odmienne rzeczy..

Spróbuj kde, żadnych plasma crashy tam nie spotkałem osobiście, przynajmniej nie na debianie..a można tam z oknami wszystko zrobić od wybuchów po gumy, jakieś kostki 3D, wywijasy przecudne...chciałoby się rzec, że jeszcze tylko wirtualnej gadającej d..y brakuje do szczęścia...;)

co do wyglądu macopodobnego to praktycznie z każdego środowiska da się to uzyskać wystarczy odpowiednia skórka, ikonki i jakiś dock

proszę bardzo przykład stylizacji na osx, też [url=http://postimg.org/image/tsxx4ecxf/]mate[/url], ale niestety wodotrysków tam nie ma to raczej nie będziesz zainteresowany...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-06-08 16:42:46)

#22  2014-06-08 16:25:41

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Crasze KDE są, ale im wyższa wersja, tym lepiej. Dlatego najlepiej na Testing iść

E18 byłoby ciekawe (najlepiej dorwać paczki, niż na e17 siedzieć), ale to środowisko dość proste (efekty ma oczywiście i jest lekkie, ale wiele rzeczy będzie ci trudno skonfigurować). Ja mam E19 i gdyby nie problem z systray (ikony "koło zegarka") to bym tobie polecił :D

Po prostu Enlightenment na razie jest fajny do dłubania, bo niektóre funkcje tylko tak można uzyskać

Fervi

#23  2014-06-08 16:43:15

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Ja przez rok używałem KDE na testingu i byłyem piekielnie zadowolony, crashy 0, systemik chodził stabilnie, tylko ilość branego od strzału RAMu mnie bolała, temu przeszedlłem na XFCE, ale pod Debianem złapać crasha na KDE, to trzeba być wyjątkowym szczęściarzem (nawet na starym lapku ze słabiiutkim mobilnym radeonem u kumpla śmiga KDE znośnie)

ilin napisał
[i]"DUG to tez moja mała ojczyzna"[/i]

#24  2014-06-09 17:53:14

alfa444 - Użytkownik

alfa444
Użytkownik

Używam debiana gdzieś od marca. Jeśli się mylę w tym co piszę to w wyniku nie wiedzy. Nie upieram się przy tym, więc nie zarzucajcie herezji. Wystarczy mnie sprostować.  Jestem fanem bajerów, bo lubię mięć środowisko maksymalnie dostosowane do swych potrzeb. Jednocześnie zgodzę się że efekciarstwo (lub jego nadmiar) szkodzi, bo męczy umysł nadmiarem bodźców.

Decydując się na KDE muszę doinstalować KWin, tak? Co w przypadku GNOME3 i XFCE. Docelowo interesuje mnie 1 z tych 3.

W obecnie używanym gnome3, mam takie coś jak "cinnamon setings" po doinstalowaniu pakietu "cinnamon". Czy to maximum narzędziu jakie można tu doinstalować do poprawy ergonomii ?

Na ile skomplikowane  jest tuningowanie tego xfce. Czy ono po tuningu może mocniej obciążyć mi sprzęt od gnome3/kde ? Jakie narzędzia należy do niego doinstalować.
Rozważam 1 z tych 3.

Dodam, że to moje pierwsze kroki jeśli chodzi o zabawe z tuningowaniem środowisk graficznych. Dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

#25  2014-06-09 18:57:18

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Jak chcesz efekty graficzne w Xfce4 to Mutter z Gnome

gnome-tweak-tool zawiera większe możliwości ustawień (ale nie dotyczących efektów)

Xfce4 nie powinien mocno zamulać, ale jak przedobrzysz, to wiadomo

Fervi

Stopka forum