Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Jestem na etapie budowy domu i zastawiam się nad sposobem ogrzewania. Z tego co udało mi się do tej pory ustalić i przemyśleć to zdecyduję się na ogrzewanie gazowe, oraz pompę ciepła ( do ogrzania wody w okresie letnim) Większość sąsiadów ogrzewa gazem z tą różnicą, że do ciepłej wody mają kolektory słoneczne, ale to było parę lat temu i teraz podobno pompa ciepła jest dużo lepszym rozwiązaniem bo pracuje nawet jak jest zachmurzona pogoda, model który mnie interesuje działa już od minus 5 stopni, do tego banalna instalacja, wtyczka do gniazdka i wężownica i jej koszty dużo tańsze. Ale nie o to mi chodzi, ale bardziej o fakt ogrzewania gazem i opłatami z tym związanymi. Obecnie mieszkam w starym budynku gdzie nie ma ogrzewania gazowego więc nie wiem do końca jak to wygląda.
Chodzi mi o to jakie są opłaty za gaz w okresach poza okresem grzewczym, czy jesli powiedzmy od marca do listopada nie będę ogrzewał domu gazem, czy w tym okresie jeśli nie używam gazu to płaci się jakiś stały abonament? Bo jeśli tak to może się okazać, że cały ten pomysł instalacji pompy ciepła się mi nie opłaci bo i tak będę musiał płacić a gaz jeśli go nie używam. Dodam tez, że w kuchni planujemy zainstalować kuchenkę indukcyjną, dlatego poza sezonem grzewczym, w ogóle nie korzystał bym z gazu.
Nie chce się wypowiadać konkretnie bo się na tym nie znam, ale z tego co słyszałem bo paru ludzi to w mojej okolicy założyło ogrzewanie gazowe to potem narzekali.
Ponoć jedno z najdroższych i problemy zimą bo jakieś urządzenia zamarzają.
Ot luźne pogłoski.
Poczekaj jak Putin ceny gazu podniesie to dopiero będzie płacz.
Za dużo podnieść nie może :P Nie na tyle, by się opłacało brać z innych źródeł
Fervi
[quote=fervi]Za dużo podnieść nie może :P Nie na tyle, by się opłacało brać z innych źródeł
Fervi[/quote]
Chyba z zapalniczek.
Gaz w Polsce drożeje, jak go jest za mało, i jak go jest za dużo,
to taki fenomen ekonomiczny Polskiej gospodraki energetycznej.
Napisałbym coś więcej na ten temat (gaz łupkowy i Gazoport),
ale to już polityka.
Najbardziej przewidywalne są ceny paliw stałych, tylko obsługa tych paliw typu węgiel, zboże, jakiś brykiet drzewny czy coś podobnego,
ale jest dość pracochłonna w porównaniu z gazem.
Ja bym radził sprawdzić, ile kosztuje olej opałowy, sytuacja z ropą naftową jest w Polsce dużo lepsza, niż z gazem, Naftoport jest i działa (w przeciwieństwie do Gazoportu), a prawdopodobnie po którychś kolejnych wyborach powstanie rurociąg Brody-Adamowo,
z ropą z Azejbedżanu, albo nawet Iraku.
Produkcja paliw, to też jest względna konkurencja, rafinerii w Polsce jest mimo wszystko kilka, a PGNiG tylko jedno.
Dlatego olej opałowy jest z jednej strony w zasięgu aparatu skarbowego, ale z drugiej jest dalej od monopolu dyktującego taryfy.
Wymaga natomiast zbiornika na posesji, co trochę podraża inwestycję.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-08-07 14:30:00)
Olej opałowy był tani i popularny kilka lat wstecz.
Obecnie już nawet jeździć się na nim nie opłaca.
Na dzień dzisiejszy w modzie jest ekogroszek.
Co będzie za rok dwa trudno powiedzieć.
Widzę, że temat się rozwija, ale w tym momencie interesuje mnie konkretnie, czy ktoś z was ma ogrzewanie gazowe i czy a jeśli tak to ile płaci za gaz w miesiącach poza grzewczych?
Błędnie zakładasz, że każdy ma takie warunki jak Ty
Pompa ciepła powietrze-woda, do ogrzewania c.w.u., to moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż kolektory słoneczne, koszt pompy+montaż około 7000 zł, niestety w niskich temperaturach jej wydajność drastycznie spada, więc c.w.u musisz podgrzać.
W związku z tym pytania:
1. Czym zamierzasz ogrzewać dom w zimie?
2. Jakie planujesz ogrzewanie (podłogówka, mieszane, grzejniki, chmm... elektryczne??)
Potem zadam następne pytania dotyczące izolacji podłogi na gruncie, ścian, ew, stropu (nie napisałeś jaki to dom), no i zasadnicze czy masz wentylacje grawitacyjną czy mechaniczną z odzyskiem ciepła...
Co do pytań o koszty za zużycie gazu: Za dwa miesiące c.w.u plus kuchenka gazowa: 60 zł gaz, 9 zł opłata sieciowa stała, 9 zł abonament, 31 zł opłata sieciowa zmienna.
1 Dom w zimie zamierzam ogrzewać gazem, w lecie do ciepłej wody pompa ciepła, z tego co patrzyłem to taka za 8K pracuje już od minus 5 stopni
2 ogrzewanie 2 łazienki podłogówka, reszta grzejniki (tutaj też nie wiem jakie, ale chyba aluminiowe będą najlepszym rozwiązaniem).
Poza tym powierzchnia użytkowa to 250m kwadratowych, ale nie zamierzam ogrzewać piwnic i garażu, w związku z czym powierzchnia do ogrzania to około 200 m kwadratowych. Podłogi będą ocieplane styropianem 5, a dom jest wymurowany z maxa i ocieplony styropianem 12 cm. Wentylacja grawitacyjna.
Czyli rozumiem, że opłaty stałe niezwiązane z ogrzewaniem to 9 zł + 9 zł + 31 zł ?
Najlepiej z panelami słonecznymi.
@tajwan:
Nie baw się w spamera.
Nie bawie się!
Chmm... Na jakim jesteś etapie budowy? Bo do w miarę ekonomicznego ogrzewania gazem, to trochę za mało ocieplenia.
Wg nowych warunków technicznych, z tego roku, ściana powinna mieć współczynnik U <= 0,25 W/(m2*K), a podłoga na gruncie U <= 0,45 W/(m2*K), ściana u Ciebie spełni ten warunek jeśli styropian będzie miał λ<=0,038 W/(m*K), z podłogą gorzej bo musiałbyś dać z 7 cm EPS100 o λ<=0,036 W/(m*K) lub 6 cm o λ<=0,036 W/(m*K) - jest jakiś Swisspor ale ma wytrzymałość na ściskanie 80 kPa, a nie > 100 kPa jak EPS-y 100
Ja proponowałbym Ci inne rozwiązanie zwykły piec na paliwo stałe plus bufor ciepła, warunek?, trzeba mieć miejsce w kotłowni: piec swoje zajmuje no i bufor swoje (tak 1 m x 1 m), piec zwykły bez udziwnień w postaci sterowników, dmuchaw natomiast w kominie regulator ciągu kominowego, bufor żaden oferowany w sklepach, gdyż najczęściej są to wymienniki ciepła, a jeśli nawet któryś z nich przypomina bufor, to ma kiepskie ocieplenie (kilka cm), małą pojemność (bufor powinien mieć ok 1000 l) i kosztuje krocie. W skrócie połączenie tych dwóch elementów ma następujące zalety, w zimie palisz piecem na max wydajność i nagrzewasz wodę w buforze, potem z niego pobierasz bardziej gorącą wodę dla grzejników, chłodniejszą dla podłogówki i i c.w.u (oczywiście woda do c.o i c.w.u się nie mieszają) - maksymalnie wykorzystujesz opał/rzadziej chodzisz do pieca. Ponieważ bufor ma dodatkowe wężownice do podłączenia pieca gazowego/solarów/lub innych źródeł (wszystko od konkretnego zapotrzebowania), to w lecie możesz grzać w nim wodę czym chcesz i co masz dostępne, a potem wykorzystywać do c.w.u. Szczegóły w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a (gdzieś wcięło obrazki, ale mam gdzieś zapisane najważniejsze wycinki tego wątku, gdzieś do str 300, wiec jak chcesz to wyślij na pw e-mail, to wyślę)
Co to znaczy, że trochę za mało ocieplenia? W projekcie mam 5 cm ocieplenia płyty ( płyty mają po 15 cm) a górna (strop pod dachem) ma 12 i jest ocieplona wełną mineralną 20 cm. Kładę dach i musiałem już położyć styropian pod podsibitki.
Nie chodziło mi o ocieplenie stropu, a głównie o ocieplenie podłogi na gruncie, co prawda tam straty są około 5%, ale 5 cm styropianu powoduje, że podłoga nie spełni wymagań nowych warunków technicznych budynku co do wartości [s]U <= 0,45 W/(m2*K)[/s], ERRATA powinno być U <= 0,30 W/(m2*K) podobnie masz ze ścianami gdzie musisz uważać by zastosować "cieplejszy" styropian o λ<=0,038 W/(m*K).
Jeszcze jedno, dopiero zauważyłem, że masz piwnice... pod całym domem czy tylko w części? jeśli w części to nad piwnicami nieogrzewanymi U wynosi <= 0,25 W/(m2*K)
Tak naprawdę to przydałaby się analiza energetyczna budynku, wtedy mógłbyś wiedzieć ile wydasz na ogrzewanie i co zmienić aby mniej zapłacić... (na forum muratora, ponoć solidnie robi user asolt), wtedy można przyjąć odpowiednie rozwiązania ogrzewania. Liczenie mocy grzejników do 1m3 ogrzewanej kubatury, bez znajomości strat, jest zwyczajnie bezsensowne.
W uproszczeniu możesz wyliczyć miesięczny koszt ogrzania 1m2 z wzoru na stronie http://eko.org.pl/energia/poradnik/poradnik.php?dzial=2&kat=21&art=39 , masz wzór i tabele podstawiasz Ek z projektu i masz orientacyjny wynik.
PS. Ostatnio miałem spotkanie z "fachowcem" w dziedzinie ogrzewania, cytat "wie Pan, Pan chce podłogówkę w całym domu, ale ja proponuję w salonie i w sypialnych dać na wszelki wypadek grzejniki, nie musi Pan ich montować, ale jak będzie za zimno to Pan sobie dokupi..." I drugie podejście innej firmy: trzeba podać przekroje ścian, stropu, podłogi na gruncie, ścian fundamentowych, rodzaj wykończenia podłogi w poszczególnych pomieszczeniach, wykaz okien, oczywiście trzeba załączyć rzuty plus współczynniki U i λ., oraz zakładaną temperaturę pomieszczeń. Potem robiony jest projekt instalacji z rozmieszczeniem przewodów, odstępów między nimi, itd.
Hmm piwnica jest pod całym domem , poza garażem. Hmm co do ocieplenia podłogi to tak mam w projekcie, nie znam się na tym, ale zarówno projektant, jak i kierownik budowy stwierdzili ze to standardowego ocieplenie i nie potrzeba nic więcej, piwnice mają wysoskośc 2,8 i do 2,5 są w ziemi i są ocieplone jeszcze steropianem 8 cm, wszystko zgodnie z projektem. Poza tym warto wspomnieć, że na podłogi przyjdzie przecież wylewka a na to dopiero panele, folia i tam jest jeszcze taka mata czy coś takiego, więc to też dodatkowe ocieplenie.
Dopytam jeszcze, jakie są lepsze grzejniki są lepsze do ogrzewania gazem, aluminiowe czy stalowe?
Zarówno projektant, jak i kierownik budowy nie będą ogrzewać Twojego domu, oni wyłącznie opierają się na projekcie, aby spełnić minimalne wymagania budynku, zgodne z czasem rozpoczęcia budowy.
Co do grzejników nie jest ważne z czego zbudowane, ani czym ogrzewasz, ale to z jakiego masz materiału układ zasilania, tak aby nie następowała korozja elektrochemiczna "układ zasilania-grzejniki". Oczywiście jest niezbędne dobranie mocy poszczególnych grzejników i kotła do zapotrzebowania energetycznego budynku... Ale to trzeba obliczyć, a nie zgadywać...
Dla przykładu Ek projektowe mojego domu to 113 kW/(m2/rok), po zmianach ok. 50 kW/(m2/rok)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.15.22' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.15.22', 1732418088) |
0.00026 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732417788 |
0.00060 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=272762 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26224 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26224 AND t.moved_to IS NULL |
0.00029 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00116 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26224 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26224 |
Total query time: 0.00588 s |