Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć paru kwestii
1) Czy jest możliwe przesyłanie dźwięku do innych komputerów w czasie (prawie) rzeczywistym? A także odbieranie mikrofonu?
Serwer, który ma nadawać nie ma karty dźwiękowej (co może być problemem z tego co wiem)
2) Architektura jest serwer i N klientów - każdy może (jeśli punkt 1 jest możliwy) dostawać inny dźwięk (własny dla użytkownika)?
3) Jakiś konkretniejszy poradnik ktoś ma? Bo znalazłem parę i jeśli ktoś zrobił według jednego słusznego, to będzie lepiej (bo przetestowane). No i w teorii bez serwera RTMP (czy jak to tam), bo to chyba jednostronna komunikacja
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-09-09 09:15:51)
Pewnie, ale większość innych i nie wiadomo czy działają - jeden wprowadziłem w życie i nic nie działa (w zasadzie dźwięk się nie przepływa, ale według mplayera - odtwarzanie jest)
Na razie sam nie wiem, bo kiedyś pytałem się na dugu czy jest możliwość przelania z Debiana na telefonie do Androida dźwięku i bez karty dźwiękowej nie było mowy - pytanie czy to faktycznie prawda, czy bez karty dźwiękowej zadziała
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-09-09 09:48:54)
A powiesz co wprowadzałeś w życie czy to Twoja słodka tajemnica? Najprostszej możliwej konfiguracji próbowałeś? Tu masz taki prosty artykulik jak zacząć: [url]http://blog.dhampir.no/content/running-pulseaudio-in-system-mode-with-tcp-listening-on-debian-wheezy[/url]
Przy okazji - jest możliwość przesłania dźwięku z Ubuntu na telefon z Androidem dźwięku bez karty dźwiękowej, ale strasznie naokoło (przez vlc, przy czym vlc na Androidzie jest "lekko" niewygodny). Tym niemniej niech nikt nie twierdzi że nie ma.
A nie powiesz mi że Ubuntu jest mądrzejszy od Debiana :)
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-09 10:03:39)
http://askubuntu.com/questions/28176/how-do-i-run-pulseaudio-in-a-headless-server-installation
Ten używałem
Jeszcze jeden miałem (w paprefs ustawiasz streamowanie, potem jakąś komendą dostajesz dźwiękowy cookie i odpalasz program w SSH - też nie działa)
Oj, nie będzie za ciekawie coś czuję
Fervi
A jak ze względu na cudowne właściwości Pulse wywalisz kompa przez okno, to w następnym kompie, możesz spróbować Jack-audio i cel wysyłania:
jakcd -D net ...
Sznurek:
[url]https://ccrma.stanford.edu/book/export/html/2835[/url]
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-09 11:30:22)
@jacekalex: jakie masz problemy z prawidłowym skonfigurowaniem pulseaudio?
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-09 11:44:05)
[quote=ethanak]@jacekalex: jakie masz problemy z prawidłowym skonfigurowaniem pulseaudio?[/quote]
Problemów to ja nie mam, PA ostatnio mam tylko na jednej karcie, specjalnie do Skype.
Ale jak już taki specjalista pyta, to ja się też zapytam, jak Pulse 5.0 podpiąć do wyjścia dmix i wejścia dsnoop Alsy, zamiast bezpośrednio do karty dźwiękowej?
Wykrywania kart przez udev wyłączone, karta dodana ręcznie.
W ogóle może jakaś poprawa jest, ale dalej w PA widzę błędy nieznane w żadnym innym systemie dźwiękowym, np nie daje się w ogóle zapiąć do wirtualnych urządzeń, typu softvool, wspomniany dmix, itp.
Jest to o tyle dziwne, że programy zgodne z Alsą, np Jack-audio, Mplayer czy Vlc, czy chociażby Skype w wersji poniżej 4.3 nigdy nie miały z tym żadnych problemów.
Po prostu nic więcej od PA nie wymagam, poza tym, żeby był zgodny z Alsą, całkowicie, a nie czasami i w jakimś fragmencie. xD
PA natomiast wcale nie ma być zgodny z Alsą, ma w planie autorów zastąpić Alsę, sprowadzając rolę Alsy tylko do sterowników dźwięku.
Albo inny przykład, dlaczego w PA teoretycznie można regulować głośność per/program, ale te ustawienia nie są zapamiętywane, i po restarcie programu trzeba to samo regulować jeszcze raz?
Jakoś w Jack-mixer nie ma tego problemu, jest zapamiętywanie ustawień poszczególnych kanałów.
Pozdro
;-)
tak krótko (więcej będzie jak się dorwę do klawiatury):
w pa nie regulujesz głośności per program (aplikacja) tylko per klient (to co aplikacja zgłasza jako nazwę klienta). owszem, przy aplikacjach które często-gęsto otwierają sobie połączenie z pa jest to nieco upierdliwe... ale pierwszy raz słyszę że alsa ma taką możliwość.
coś przegapiłem?
btw. też mam różne problemy z pa (akurat zupełnie inne niż twoje) - ale nijak się mają do tego, co chce osiągnąć @fervi... twoje zresztą też.
Do przesłania dźwięku przez sieć jest PA albo Jack-audio, powyżej są obie opcje.
Podstawowa różnica miedzy jack-audio a PA jest taka, że Jack-audio miewa różne błędy, ale z Alsą jest zgodny praktycznie w każdym szczególe, i nie próbuje być mądrzejszy od użytkownika, a w PA zgodność z Alsą jest sprowadzona do niezbędnego minimum, a sam serwer jest znacznie "mądrzejszy" od użytkownika.
I proszę mi nie tłumaczyć, że PA nie reguluje per/program tylko per/klient, bo chyba każdy klient włącznie z flashem i Skypem zgłasza się zawsze pod tą samą nazwą, a to, że PA nie potrafi zapisać ani zapamiętać głośności dla klienta o określonej nazwie, to już sukces autorów PA, który pozostawię bez komentarza.
Dla porównania wtyczka PAVC do Alsy napisana przez naszego Kolegę z Forum też zapamiętywała głośność dla programów, choć była bardzo daleka od ideału.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-09 13:50:20)
wciórności...
a alsa to sobie gdzie zapisuje? oczywiście alsa, a nie aplikacja typu mikser.
Alsa nie zapisuje, Jack-mixer zapisuje w konfigu, a o wtyczce PAVC możesz poczytać tutaj:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17368
no to miej pretensje do pavucontrola (który swoją drogą może służyć jako przykład tego, że autor nie spotkał się nigdy ze słowem "ergonomia") a nie do serwera pa.
btw. próbowałeś kiedyś odpaliç alsamixer ze screenreaderem? spróbuj - naprawdę ciekawe doświadczenie.
Czyli można mieć PA tylko dla Skype?
[quote=gnejusz pompejusz]Czyli można mieć PA tylko dla Skype?[/quote]
Na osobnej karcie owszem, jeśli natomiast masz jedną kartę, to albo PA puścisz przez dmix/dsnoop - interfejsy Alsy (u mnie tak nie chciał działać), albo postawić dodatkową kartę wirtualną aaloop czy snd_dummy, i z niej dźwięk wrzucić na główną, ale to gimnastyka troszkę taka, jakbyś się prawą piętą za lewym uchem drapał.
Ja mam Skype na osobnej karcie, także robota była banalna.
Wracając do tematu ;). Jak nie chcesz się bawić w PA albo w Jack-audio, lub chcesz sam pisać program do tego to zainteresuj się gstreamerem.
Ostatnio edytowany przez diabolic (2014-09-09 19:38:16)
Potrzebuję, by klient odbierał dźwięk od serwera (ale nie cały strumień, tylko w zależności od usera) i by nadawał (z mikrofonu) - Bo w PXE nie można dźwięku jakoś przekazać, więc trzeba hacki stosować :D
Fervi
@fervi: Ja nie wiem co Ty tam kombinujesz. Przed chwilą:
a) skonfigurowałem na kompie 192.168.x.x PA do pracy w trybie system (tzn. miałem skonfigurowany wcześniej)
b) skonfigurowałem moduły w /etc/pulseaudio/system.pa
load-module module-native-protocol-unix auth-anonymous=1 load-module module-native-protocol-tcp auth-anonymous=1
i restart pa
c) na drugiej maszynie:
paplay -s 192.168.x.x dupa.wav
d) rozkoszowałem się dźwiękiem dobywającym się z głośników
Tyle w temacie. Gdzie tu jakieś hacki?
PS. serwer na Xubuntu 12.04, paplay na Ubuntu 14.04 jeśli komuś ta informacja się przyda
Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-09-09 21:19:47)
Lekki problem taki, że serwer na Jessie jedzie :P
Tzn. może źle zdefiniowałem problem
Jest sobie serwer, użytkownicy (kilkunastu / dziesięciu) za pomocą SSH + X11 dostają streaming pulpitu. Wszystko ładnie i pięknie, jednak przypuszczam, że streaming dźwięku odbywałby się dla jednej osoby (a nie dla wszystkich) [ew. dla wszystkich, ale byłby syf na łączu). I chodzi o to, że gościu co streamuje pulpit - włącza sobie Linphone (SIP) i rozmawia z jakimś kolesiem, co jest kilkaset metrów / kilometrów dalej (architektura sieciowa). Jeszcze poczytam o takim streamingu dźwięku na necie ...
Fervi
no to sobie zainstaluj ubuntu.
debian - słowo z języka swahili oznaczające "nie umiem zainstalować ubuntu".
z czym sobie nie możesz poradzić? napisz szczerze albo nie zawracaj dupy.
Mhm... LTSP - jeśli nie chcesz zagłębiać się w szczegóły jak konkretnemu klientowi zalogowanemu do serwera terminali udostępnić też inne zasoby, to LTSP powinno rozwiązać Twój problem. Skutecznie i prosto da się serwer odpalić czy to na Debianie, Ubuntu czy Cent OS.
a na początek polecałbym poczytanie oficjalnej dokumentacji.
wiem - długie, nudne i jeszcze po angielsku... ale zajebiście się przydaje.
Jest sobie serwer, użytkownicy (kilkunastu / dziesięciu) za pomocą SSH + X11 dostają streaming pulpitu. Wszystko ładnie i pięknie, jednak przypuszczam, że streaming dźwięku odbywałby się dla jednej osoby (a nie dla wszystkich) [ew. dla wszystkich, ale byłby syf na łączu). I chodzi o to, że gościu co streamuje pulpit - włącza sobie Linphone (SIP) i rozmawia z jakimś kolesiem, co jest kilkaset metrów / kilometrów dalej (architektura sieciowa). Jeszcze poczytam o takim streamingu dźwięku na necie ...[/quote]
Eee a co ma piernik do wiatraka? xD To jest dokładnie to samo co przesyłanie obrazu przez siec via ssh — leci do konkretnego odbiorcy. Możesz mieć i 20 ludzi w różnych lokalizacjach a obraz zostanie przesłany do każdego z nich w oparciu o zmienną DISPLAY, która nie wskazuje adresu lokalnego, tylko adres podłączonego klienta — no bo skąd niby ma wiedzieć, gdzie ten obraz przesłać?. xD Podobnie jest z dźwiękiem. Ustawiasz zmienną po zalogowaniu się na zdalnej maszynie i odpalasz jakąś aplikację dźwiękową, pakiety polecą do określonego hosta. A sama zmienna, przynajmniej w przypadku pulse, to:Kod:
PULSE_SERVER=192.168.1.146 amarokTylko na tym hoście w zmiennej musi nasłuchiwać pulse i musi być karta dźwiękowa i głośniki. xD
Morfik - działa, jednak jedno pytanko
Czy można ustawić to PULSE_SERVER na czas sesji dla użytkownika, by wszystkie apki (użytkownika) były przesyłane? Że ustawiam to, a potem sam mplayer wystarczy (czy inna apka)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-09-11 12:04:45)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00019 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.97.133' WHERE u.id=1 |
0.00112 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.97.133', 1732818625) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732818325 |
0.00053 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=275104 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=26378 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=26378 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=26378 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=26378 |
Total query time: 0.00668 s |