Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2015-12-17 15:52:00

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Debian na dysku sieciowym WD MY CLOUD 2 TB

Od kilku dni posiadam urządzenie podane w tytule .
Z zadowoleniem stwierdziłem że jego :firmware" - to Debian ;
WDMyCloud:~# cat

Kod:

/etc/issue                                                                                                                                                                                                      
Debian GNU/Linux 7

Kod:

WDMyCloud:~# arch                                                                                                                                                                                                                
armv7l

Kod:

WDMyCloud:~# lsmod                                                                                                                                                                                                               
Module                  Size  Used by                                                                                                                                                                                            
netatop                34936  0                                                                                                                                                                                                  
ufsd                  571973  0                                                                                                                                                                                                  
jnl                    35453  1 ufsd
pfe                   428845  0 
fuse                   69345  1 
WDMyCloud:~#

Czy n a takim urządzeniu i na takim systemie można w ogóle doinstalowywać graficzne programy ?
Próbowałem zainstalować SYNAPTIC ale wywaliło mi tylko problemy z zależnościami ;

Kod:

WDMyCloud:~# sudo apt-get install synaptic
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependencies:
 libstdc++6 : Depends: gcc-4.7-base (= 4.7.2-5) but it is not installable
 synaptic : Depends: libapt-pkg4.12 (>= 0.9.11) but 0.9.7.9 is to be installed
            Depends: libatk1.0-0 (>= 1.12.4) but it is not going to be installed
            Depends: libcairo-gobject2 (>= 1.10.0) but it is not going to be installed
            Depends: libcairo2 (>= 1.2.4) but it is not going to be installed
            Depends: libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0) but it is not going to be installed
            Depends: libgtk-3-0 (>= 3.0.0) but it is not going to be installed
            Depends: libpango-1.0-0 (>= 1.14.0) but it is not going to be installed
            Depends: libpangocairo-1.0-0 (>= 1.14.0) but it is not going to be installed
            Depends: libvte-2.90-9 (>= 1:0.27.2) but it is not going to be installed
            Depends: libxext6 but it is not going to be installed
            Depends: hicolor-icon-theme but it is not going to be installed
            Recommends: gksu but it is not going to be installed or
                        kdebase-bin but it is not going to be installed or
                        policykit-1 but it is not going to be installed
            Recommends: libgtk2-perl (>= 1:1.130) but it is not going to be installed
            Recommends: rarian-compat but it is not going to be installed
E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution).

Czy na takim Debianie siedzącym na NAS-ie do którego dostaję się poprzez SSH -
powinno się wykonywać polecenie APT-GET UPGRADE ;

Kod:

WDMyCloud:~# apt-get upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these.
The following packages have unmet dependencies:
 libstdc++6 : Depends: gcc-4.7-base (= 4.7.2-5) but it is not installable
E: Unmet dependencies. Try using -f.

Dzięki za wszelkie porady na temat debiana na dysku sieciowym ....

System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#2  2015-12-17 17:32:09

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Re: Debian na dysku sieciowym WD MY CLOUD 2 TB

[quote=wlodarek1]Czy na takim Debianie siedzącym na NAS-ie do którego dostaję się poprzez SSH -
powinno się wykonywać polecenie APT-GET UPGRADE ;[/quote]
Gorąco nie polecam Ci tego robić no ale jeśli naprawdę musisz...

#3  2015-12-17 20:12:20

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik
Serwis

mialem to samo napisac hehe ale pomyslalem ze ktos bardziej doswiadczony powinien ci to wybic z glowy ;-)

do puki masz nie wiele plików na takim dysku mozesz ryzykowac ale pewnie po takiej zabawie nastepny post na forum bedzie o tym jak przywrócić orginalny firmvare.

mialem kiedys nas-a ale posypal sie fizyczne wiec zamatowalem sam dysk przez kieszen i okazalo sie ze tez tam siedzi debian ale jakos dziwnie skonfigurowany samych partycji bylo chyba z 7.
obudowa poszla do smieci natomiast dysk jak dysk rzadko ale uzywam do dzis.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
http://przemyslawmamon.com/
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#4  2015-12-18 16:40:54

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Jeśli chodzi o przywracanie firmware - to robuiłem to już w 3 dniu używania urządzenia .
W przeglądarce wyświetlało się " trwa odczytywanie konfiguracji " , i na tym stało .
Krótki 4-sekundowy reset NAS-a nie pomógł .
Długi 40-sekundowy reset który powoduje podobno reinstalację systemu na NAS-ie ,
też nie pomógł . Zacząłem googlować  , ale porady które znalazłem były dośœć trudne do wykonania .Sam więc doszłem do takiego sposobu ;
ze strony producenta ściągnąłem oficjalne firmware która ma postać pliku .DEB
Na szczęście miałem cały czas dostęp do katalogu PUBLIC w Nas-ie
Skopiowałem więc tam  plik z firmware , zaogowałem się w konsoli na Nasa poprzez SSH
Dałem polecenie ; DPKG -I nazwa pliku .deb
Instalowało się z pół godziny , ale po tym już panel konfiguracyjny NAS-a ukazał się prawidłowo .
[url=http://pokazywarka.pl/ihn5am/]Zdjęcia[/url]
Okazało się ku mojej radości że pliki w udziałach użytkowników i Public są nienaruszone .
Tak że odzyskiwanie systemu na urządzeniu WD MYCLOUD 2TB już przerobiłem .....
O - zobaczcie - tak wygląda plik FSTAB na NAS-ie ;

Kod:

proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0

## found that Access DLNA can sometimes temporarily use up to 70M of the /tmp space
## increasing to 100M maximum
## setting number of inodes to 20K
tmpfs /tmp tmpfs rw,size=100M,nr_inodes=20K 0 0

/dev/md0 / ext3 defaults,noatime,nodiratime,data=writeback,barrier =0 0 0

Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2015-12-18 16:57:44)

#5  2015-12-18 17:27:45

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

[quote=wlodarek1][...]
Na szczęście miałem cały czas dostęp do katalogu PUBLIC w Nas-ie
Skopiowałem więc tam  plik z firmware , zaogowałem się w konsoli na Nasa poprzez SSH
[...][/quote]
A co jeśli nie będziesz się mógł zalogować po SSH, nie będziesz miał dostępu do dysku? Nie twierdzę, że od razu się tak stanie ale może się stać bo i taki przypadek już przerabiałem no i koniec końców to twoje urządzenie i twoje dane na nim.

#6  2015-12-18 18:20:47

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Skullman - proszę napisz w kilku słowach jak sobie w takiej sytuacji jaką miałeś - poradziłeś ? I jeszcze taka sprawa ; dlaczego NAS mieli dyskiem  w chwili gdy nikt w domu z niego nie korzysta ?

#7  2015-12-18 19:52:30

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

To nie był mój, ja mam MyBook Live 1TB (swoją drogą to też go WD swoimi update'ami załątwiło), tamtego kumpel sobie poprawiał i tak poprawił, że przyszedł z tym do mnie, że coś może we dwóch wygłówkujemy, Nie wygłówkowaliśmy, nie było żadnego dostęp do maszyny i jakoś go wymienił na gwarancji ale dane poszły w boski niebyt. Tak jeszcze zauważyłem, że MyCloud pomimo, że jest nowszy od mojego, to jest ponad połowę wolniejszy (nie wiem czy ma to związek z CPU- PowerPC kontra ARM). Co do drugiego problemu nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje ale po ostatniej aktualizacji firmware'u mój też czasami się włącza i sobie coś tam robi.

#8  2015-12-18 23:15:45

thalcave - prawie jak admin

thalcave
prawie jak admin

Może defragmentuje się?

linux register user: 484281
"[i]It's great to be here. It's great to be anywhere[/i]"
[b]Keith Richards[/b]

#9  2015-12-19 09:31:47

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Mój wcześniej tego nie robił, dopiero po ostatniej aktualizacji zaczął sam bez powodu się wybudzać ale kiedyś udostępniłem FTP to dysk prawie w ogóle się nie usypiał bo jakieś "spece" próbowali włazić mi na niego. Poszukałem w logach dysku i routera o co chodzi wyłączyłem FTP i znowu był spokój.

#10  2015-12-21 00:48:52

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik
Serwis

moze robi backup sprawdź jak masz w ustawieniach.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
http://przemyslawmamon.com/
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#11  2015-12-21 02:31:57

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Przegrzebałem ustawienia z dziesięć razy i na pewno nie.

#12  2016-01-15 08:47:40

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Miele dyskiem bo pewnie ma 256 ramu jak mój i bez słopa to nie je robota :). Ja żeby swojego NASa przerobić na max energooszczędnego musiałem wywalić /var/log na pendrive'a, bo wiecznie coś skrobał.
Poza tym, przy uwaleniu FW dysku (przynajmniej ja) mam takie magiczne czetry piny i serial converter, którym loguję sie do U-Boot'a i mogę czarować :)

Stopka forum