Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kilku dni posiadam urządzenie podane w tytule .
Z zadowoleniem stwierdziłem że jego :firmware" - to Debian ;
WDMyCloud:~# cat
/etc/issue Debian GNU/Linux 7
WDMyCloud:~# arch armv7l
WDMyCloud:~# lsmod Module Size Used by netatop 34936 0 ufsd 571973 0 jnl 35453 1 ufsd pfe 428845 0 fuse 69345 1 WDMyCloud:~#
Czy n a takim urządzeniu i na takim systemie można w ogóle doinstalowywać graficzne programy ?
Próbowałem zainstalować SYNAPTIC ale wywaliło mi tylko problemy z zależnościami ;
WDMyCloud:~# sudo apt-get install synaptic Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done You might want to run 'apt-get -f install' to correct these: The following packages have unmet dependencies: libstdc++6 : Depends: gcc-4.7-base (= 4.7.2-5) but it is not installable synaptic : Depends: libapt-pkg4.12 (>= 0.9.11) but 0.9.7.9 is to be installed Depends: libatk1.0-0 (>= 1.12.4) but it is not going to be installed Depends: libcairo-gobject2 (>= 1.10.0) but it is not going to be installed Depends: libcairo2 (>= 1.2.4) but it is not going to be installed Depends: libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0) but it is not going to be installed Depends: libgtk-3-0 (>= 3.0.0) but it is not going to be installed Depends: libpango-1.0-0 (>= 1.14.0) but it is not going to be installed Depends: libpangocairo-1.0-0 (>= 1.14.0) but it is not going to be installed Depends: libvte-2.90-9 (>= 1:0.27.2) but it is not going to be installed Depends: libxext6 but it is not going to be installed Depends: hicolor-icon-theme but it is not going to be installed Recommends: gksu but it is not going to be installed or kdebase-bin but it is not going to be installed or policykit-1 but it is not going to be installed Recommends: libgtk2-perl (>= 1:1.130) but it is not going to be installed Recommends: rarian-compat but it is not going to be installed E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution). WDMyCloud:~#
Czy na takim Debianie siedzącym na NAS-ie do którego dostaję się poprzez SSH -
powinno się wykonywać polecenie APT-GET UPGRADE ;
WDMyCloud:~# apt-get upgrade Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done You might want to run 'apt-get -f install' to correct these. The following packages have unmet dependencies: libstdc++6 : Depends: gcc-4.7-base (= 4.7.2-5) but it is not installable E: Unmet dependencies. Try using -f. WDMyCloud:~#
Dzięki za wszelkie porady na temat debiana na dysku sieciowym ....
[quote=wlodarek1]Czy na takim Debianie siedzącym na NAS-ie do którego dostaję się poprzez SSH -
powinno się wykonywać polecenie APT-GET UPGRADE ;[/quote]
Gorąco nie polecam Ci tego robić no ale jeśli naprawdę musisz...
mialem to samo napisac hehe ale pomyslalem ze ktos bardziej doswiadczony powinien ci to wybic z glowy ;-)
do puki masz nie wiele plików na takim dysku mozesz ryzykowac ale pewnie po takiej zabawie nastepny post na forum bedzie o tym jak przywrócić orginalny firmvare.
mialem kiedys nas-a ale posypal sie fizyczne wiec zamatowalem sam dysk przez kieszen i okazalo sie ze tez tam siedzi debian ale jakos dziwnie skonfigurowany samych partycji bylo chyba z 7.
obudowa poszla do smieci natomiast dysk jak dysk rzadko ale uzywam do dzis.
Jeśli chodzi o przywracanie firmware - to robuiłem to już w 3 dniu używania urządzenia .
W przeglądarce wyświetlało się " trwa odczytywanie konfiguracji " , i na tym stało .
Krótki 4-sekundowy reset NAS-a nie pomógł .
Długi 40-sekundowy reset który powoduje podobno reinstalację systemu na NAS-ie ,
też nie pomógł . Zacząłem googlować , ale porady które znalazłem były dośœć trudne do wykonania .Sam więc doszłem do takiego sposobu ;
ze strony producenta ściągnąłem oficjalne firmware która ma postać pliku .DEB
Na szczęście miałem cały czas dostęp do katalogu PUBLIC w Nas-ie
Skopiowałem więc tam plik z firmware , zaogowałem się w konsoli na Nasa poprzez SSH
Dałem polecenie ; DPKG -I nazwa pliku .deb
Instalowało się z pół godziny , ale po tym już panel konfiguracyjny NAS-a ukazał się prawidłowo .
[url=http://pokazywarka.pl/ihn5am/]Zdjęcia[/url]
Okazało się ku mojej radości że pliki w udziałach użytkowników i Public są nienaruszone .
Tak że odzyskiwanie systemu na urządzeniu WD MYCLOUD 2TB już przerobiłem .....
O - zobaczcie - tak wygląda plik FSTAB na NAS-ie ;
proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 ## found that Access DLNA can sometimes temporarily use up to 70M of the /tmp space ## increasing to 100M maximum ## setting number of inodes to 20K tmpfs /tmp tmpfs rw,size=100M,nr_inodes=20K 0 0 /dev/md0 / ext3 defaults,noatime,nodiratime,data=writeback,barrier =0 0 0
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2015-12-18 16:57:44)
[quote=wlodarek1][...]
Na szczęście miałem cały czas dostęp do katalogu PUBLIC w Nas-ie
Skopiowałem więc tam plik z firmware , zaogowałem się w konsoli na Nasa poprzez SSH
[...][/quote]
A co jeśli nie będziesz się mógł zalogować po SSH, nie będziesz miał dostępu do dysku? Nie twierdzę, że od razu się tak stanie ale może się stać bo i taki przypadek już przerabiałem no i koniec końców to twoje urządzenie i twoje dane na nim.
Skullman - proszę napisz w kilku słowach jak sobie w takiej sytuacji jaką miałeś - poradziłeś ? I jeszcze taka sprawa ; dlaczego NAS mieli dyskiem w chwili gdy nikt w domu z niego nie korzysta ?
To nie był mój, ja mam MyBook Live 1TB (swoją drogą to też go WD swoimi update'ami załątwiło), tamtego kumpel sobie poprawiał i tak poprawił, że przyszedł z tym do mnie, że coś może we dwóch wygłówkujemy, Nie wygłówkowaliśmy, nie było żadnego dostęp do maszyny i jakoś go wymienił na gwarancji ale dane poszły w boski niebyt. Tak jeszcze zauważyłem, że MyCloud pomimo, że jest nowszy od mojego, to jest ponad połowę wolniejszy (nie wiem czy ma to związek z CPU- PowerPC kontra ARM). Co do drugiego problemu nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje ale po ostatniej aktualizacji firmware'u mój też czasami się włącza i sobie coś tam robi.
Może defragmentuje się?
Mój wcześniej tego nie robił, dopiero po ostatniej aktualizacji zaczął sam bez powodu się wybudzać ale kiedyś udostępniłem FTP to dysk prawie w ogóle się nie usypiał bo jakieś "spece" próbowali włazić mi na niego. Poszukałem w logach dysku i routera o co chodzi wyłączyłem FTP i znowu był spokój.
moze robi backup sprawdź jak masz w ustawieniach.
Przegrzebałem ustawienia z dziesięć razy i na pewno nie.
Miele dyskiem bo pewnie ma 256 ramu jak mój i bez słopa to nie je robota :). Ja żeby swojego NASa przerobić na max energooszczędnego musiałem wywalić /var/log na pendrive'a, bo wiecznie coś skrobał.
Poza tym, przy uwaleniu FW dysku (przynajmniej ja) mam takie magiczne czetry piny i serial converter, którym loguję sie do U-Boot'a i mogę czarować :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.146.152.147' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.146.152.147', 1732287457) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732287157 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=294415 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=27999 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=27999 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00190 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=27999 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=27999 |
Total query time: 0.00629 s |