Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=ciastek1981]Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.[/quote]
Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? [url=https://cougartron.com/blog/why-does-stainless-steel-rust/]Każda stal rdzewieje[/url] w zależności od warunków.
Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: [url=https://multistal.pl/oferta/stal-narzedziowa-do-pracy-na-zimno/nc11lv-1_2379]NC11LV (1.2379)/K110/D2[/url
[quote=Bodzio]Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.[/quote]
Tak zwany gównolit :D
[quote=Bodzio]Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.[/quote]
Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)
Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?
[quote=Bodzio][...]pokazywał jak przecina nim gwoździe i potem kroi pomidora. Mama to kupiła (komplet). [...][/quote]
Wbrew pozorom batonowani nie jest to aż tak trudne. Gwoździe przeważnie nie są hartowane i nóż, który ma HRC w wyższym zakresie da sobie z tym radę. Oczywiście wiele zależy od grubości krawędzi tnącej.
Nie koniecznie taki nóż będzie kroił dobrze ale ma w sobie spory potencjał jeśli go dobrze naostrzyć
Offline
[quote=urbinek][quote=Bodzio]Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.[/quote]
Tak zwany gównolit :D[/quote]
Podoba mi się :)
[quote=urbinek][quote=Bodzio]Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.[/quote]
Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)
Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?[/quote]
Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D
Offline
[quote=urbinek][quote=ciastek1981]Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.[/quote]
Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? [url=https://cougartron.com/blog/why-does-stainless-steel-rust/]Każda stal rdzewieje[/url] w zależności od warunków.
Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: [url=https://multistal.pl/oferta/stal-narzedziowa-do-pracy-na-zimno/nc11lv-1_2379]NC11LV (1.2379)/K110/D2[/url][/quote]
Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.
Na marginesie mam kolegę, który odpowiada właśnie za zakupy m.in. stali w swojej firmie, ale o metalurgii zero pojęcia (w jego komórce nie ma w ogóle kogoś kto się na tym zna.). To samo, jest u niego ze znajomością wykresu żelazo-węgiel (kto po zarządzaniu zna?), no ale jest dyrektorem i z nim nie pogadasz ;)
Offline
[quote=Bodzio]Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D[/quote]
To moja już tak się przyzwyczaiła, że jak jedzie do rodziców i gość musi pokroić (jakaś impreza rodzinna, grill itp) to bierze nóż z domu bo jak stwierdziła "nawet gdyby chciała to nie była by się w stanie zabić tymi nożami" xD[quote=ciastek1981]Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.[/quote]
Niestety, spektrometry są ku****ko drogie i trzeba po prostu mieć zaufanie do swojego dostawcy.
Ja osobiście kupuje prosto od producenta i jeszcze mi się nie zdarzyła wpadka
Ostatnio edytowany przez urbinek (2018-07-27 11:37:23)
Offline
Znalazlem ciekawe info, to wklejam.
https://tiny.pl/g6bgf
Offline
Z większością tego artykułu się nie zgadzam :) Przykładowo ja na nóż kuchenny daje MAX 17-18 stopni
A dzisiaj spędziłem 5h robiąc sam szlif z surowego kształtu :D
[img]https://nginx.urbinek.eu/_photos/knive/mk20-yanagiba/IMG_0084.JPG[/img]
Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.54.136' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.54.136', 1733248108) |
0.00075 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733247808 |
0.00064 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=320674 |
0.00285 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=30547 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=30547 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00138 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=30547 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=30547 |
Total query time: 0.00878 s |