Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, przepraszam ze tak nagle
od dluzszego czasu poszukuje czegos nowego, jakiegos komputera, ktory by w miare mogl sluzyc mi jakies gora trzy lata, tak na liceum, ale zarazem, od czasu do czasu moglbym troszke wiecej z niego wydusic, np obrobka filmow nieskompresowanych w systemie PAL, to juz taki szczyt moich wymagan (jak czytalem do obroki wystarczy tylko P4 1,8Ghz zwyz i dysk z okolo 5000 zwyz obrotow na min, no i troche ramu).
przegladajc allegro natknalem sie wiele razy na Dell'e, te popularne co w biurach staly jako klienty na systemie WinXp w okazyjnej cenie do 600zl z konfiguracja: P4 1,8ghz, Ram od 256Mb do 512Mb, 40Gb HDD, grafika na agp 16Mb/32Mb lub zintegrowana, czasami DVD-ROM czy COMBO, czesciej CD. NIby to takie male, ale jednak cos mi mowi ze moga byc problemy z tym, slyszalem z e jest inny typ (dokladniej wielkosc) kart PCI, takie nisko profilowane oraz napedy so tzw slim czyli jak w lapie.
Problem sie pojawi sie cos cos stanie z samym sprzetem, wtedy znalezc czesci (nie wiem, nie sprawdzalem) moze byc maly problem. Jeszcze to chlodzeni wydaje mi sie takie podejrzane, tzn innego byc nie moze, wyglada to jak odkurzacz umieszczony na procku, i albo wysysa powietrze albo laduje w procek przez radiator
przykladowy produkt: [url]http://www.allegro.pl/item195604895_dell_gx240_1_7ghz_256mb_40gb_dvd_1700_win_xp_pro.html[/url]
pozdr
A nie lepiej tradycyjnego tower'a? Z pl.glowna w standardzie ATX i wiesz co masz i co mozesz jeszcze dolozyc.
Po drugie do obrobki filmow taka obudowa... hmm wg. takie 'desktop'y' [jak ten co podales] to tylko do biura. Film sie nie kompresuje w 10min i kilka/nascie czasasami godzin komp pracuje z 100% uzyciem procesora. Chyba warto zadbac o prawidlowe odprowadzanie zgromadzonego ciepla.
Ja zainwestowalbym w kompa z tradycyjna obudowa.
Pozdrawiam
BlackEvo ma racje, taki zestaw chyba na potrzeby "domowe" nie ma sensu. Ja bym się zainteresował komputerem klasy AMD, już dłuższy czas w swoim zestawie mam Athlona i jestem z niego zadowolony. Poszukaj też na naszym forum, temat ten był już niejednokrotnie poruszany. pozdr.
Do obróbki filmów najlepiej jest wykorzystywać dwurdzeniowy procek z dużym keszem, lecz z uwagi na skromne fundusze polecam procesory AMD. Do tego dobra (czytaj:niezintegrowana!) karta graficzna najlepiej na złącze PCI-E lub AGP 8x (polecam to pierwsze) i trochę więcej RAMu DDR dwukanałowy. Płyta główna wedle uznania i parametrów proca i RAMu - z EPOXa są niezłe i w dobrej cenie. Prędkość obrotowa dysku nie ma tutaj większego znaczenia ale przydałaby się nagrywarka DVD i dodatkowy wentylator w obudowie.
Komputer z Twojego opisu jest naprawde niezłym rozwiązaniem ale dla biura, bo szczerze mówiąc dużo to z niego nie wycisniesz.
P4, w podstawowej wersji, to taka podrasowana 386-stka z udoskonaleniami rodziny Pentium. Stało się tak ponieważ seria P3 była ciut nieudana więc Intel powrócił do starej dobrej architektury.
u mnie AMD X2 3600+ i 2x512 MB ramu na dual channel i filmy i kompilacja śmigają dużo lepiej niż na celeronie 2.4 Ghz, choć celeron mial niby wieksze taktowanie :P pfff intelowi juz podziękowałem
od dluzszego czasu poszukuje czegos nowego, jakiegos komputera, ktory by w miare mogl sluzyc mi jakies gora trzy lata, tak na liceum, ale zarazem, od czasu do czasu moglbym troszke wiecej z niego wydusic, np obrobka filmow nieskompresowanych w systemie PAL, to juz taki szczyt moich wymagan (jak czytalem do obroki wystarczy tylko P4 1,8Ghz zwyz i dysk z okolo 5000 zwyz obrotow na min, no i troche ramu).[/quote]
No pewnie że wystarczy tylko że rendering może zająć nawet dobę, o post produkcji to zapomnij. Swego czasu nieźle się katowałem na 256MbRamu przy postprodukcji i dopiero dokupienie do giga pamięci, pokazało że może to być przyjemne zajęcie( chociaż były sceny, że i to giga nie wystarczało, po prostu chcąc obejrzeć efekt, rendering prowadzony jest w pamięci, to logiczne, a stamtąd jest szybciutko odtwarzany. Przy bardziej skomplikowanych efektach potrzeba naprawdę dużo ramu ).
Do tego dużo wydajność podnosi jak masz dwa dyski, wtedy z jednego odczytujesz a na drugi zapisujesz to co się tam porobiło ;)
przegladajc allegro natknalem sie wiele razy na Dell'e, te popularne co w biurach staly jako klienty na systemie WinXp w okazyjnej cenie do 600zl z konfiguracja: P4 1,8ghz, Ram od 256Mb do 512Mb, 40Gb HDD, grafika na agp 16Mb/32Mb lub zintegrowana, czasami DVD-ROM czy COMBO, czesciej CD. NIby to takie male, ale jednak cos mi mowi ze moga byc problemy z tym, slyszalem z e jest inny typ (dokladniej wielkosc) kart PCI, takie nisko profilowane oraz napedy so tzw slim czyli jak w lapie.[/quote]
No i ta karta za wiele to ona nie pomoże.
No i dysk, film nieskompresowany, o którym piszesz zajmuje ok 15-20Gb, taki godzinny, nawet po skompresowaniu, przydałoby się trochę więcej miejsca, jeśli oczywiście chcesz łączyć ujęcia, dodawać efekty etc.
Problem sie pojawi sie cos cos stanie z samym sprzetem, wtedy znalezc czesci (nie wiem, nie sprawdzalem) moze byc maly problem. Jeszcze to chlodzeni wydaje mi sie takie podejrzane, tzn innego byc nie moze, wyglada to jak odkurzacz umieszczony na procku, i albo wysysa powietrze albo laduje w procek przez radiator
przykladowy produkt: http://www.allegro.pl/item195604895_dell_gx240_1_7ghz_256mb_40gb_dvd_1700_win_xp_pro.html [/quote]
Do domciu o tak o nie jest zły, coś na openoffice zrobić film niewymagający obejrzeć to się sprawdza, ale na coś więcej to może być za mało.
Poszukaj jeszcze może trafisz na jakąś lepszą ofertę za podobne pieniądze.[/quote]
Registered Linux User: #417111
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]Offline
heh, tzn ja tak tylko do celów by móc obsluzyc xfce, eclipse, gimpa etc, ta obrobka filmow to bylo takie naprawde max, sam kiedys obrabialem film na laptopie, to juz byla lekka przesada (konfiguracja P4 2,8Ghz 512Mb dysk 40Gb tyleze windows to zabieral 10Gb) no i byly hece jak zabralem sie za pakowanie tego na dvd 6h roboty i no zdolal skompresowac 2h filmu majac do dyspozycji 6Gb wolnego. ale ta obrobka to takie naprawde MAX,
ale dla mnie taka konfiguracja (w dodatku dysponujac malymi funduszami) za taka cene, no i jeszcze to ze obecnie pracuje na P2 300Mhz (powinno byc 450Mhz) to jest jakas niemala odmiana, nie wiem, ja zawodowa nie pracuje, tak by wystarczylo do poczatku studiow, pozniej to juz sie zobaczy na jaki kierunek sie pojdzie
dzieki za rady
heh, tzn ja tak tylko do celów by móc obsluzyc xfce, eclipse, gimpa etc, ta obrobka filmow to bylo takie naprawde max, sam kiedys obrabialem film na laptopie, to juz byla lekka przesada (konfiguracja P4 2,8Ghz 512Mb dysk 40Gb tyleze windows to zabieral 10Gb) no i byly hece jak zabralem sie za pakowanie tego na dvd 6h roboty i no zdolal skompresowac 2h filmu majac do dyspozycji 6Gb wolnego. ale ta obrobka to takie naprawde MAX,
ale dla mnie taka konfiguracja (w dodatku dysponujac malymi funduszami) za taka cene, no i jeszcze to ze obecnie pracuje na P2 300Mhz (powinno byc 450Mhz) to jest jakas niemala odmiana, nie wiem, ja zawodowa nie pracuje, tak by wystarczylo do poczatku studiow, pozniej to juz sie zobaczy na jaki kierunek sie pojdzie
dzieki za rady[/quote]
Nie, no w takim wypadku, spokojnie Ci wystarczy, jeśli pracujesz na takim sprzęcie jak teraz, to na pewno duża różnica będzie, a już sobie zobaczysz jak będziesz miał nowego kompa u siebie, czy opłaca Ci się na tym zajmować konwersją wideo.
Faktycznie ja nie tak bardzo dawno, sprzedałem mniej więcej porównywalny sprzęt za nieco ponad dwa razy tyle ;)
Registered Linux User: #417111
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]
Faktycznie ja nie tak bardzo dawno, sprzedałem mniej więcej porównywalny sprzęt za nieco ponad dwa razy tyle ;)[/quote]
hehe, moj kolega nawet za 400zl nie kupi kompa, uwaza ze to jest po prostu za drogo, a ze moze sobie jeszcze dobudowac kompa prawie za free to zakupil jeszcze tanszego (co rownoznacze jest z mniejsza ilosc ram, dysku, grafiki)
dzieki za wszystko
Żeby zrobić DVD na linie to śmialo wystarczy procek 1Giga 256ramu i 10Giga wolnego dysku.Gwarantuje ze zrobisz to szybciej niż na windzie na dwukrotnie mocniejszym sprzęcie.Zakładajac ze nie będziesz robil jakiegoś wymyślnego authoringu.
Pozdrawiam
heh ja tak myslalem tylko nad zrzutem do 60 minut nieskopresowanego filmu PAL w 2.0ch via przetwornik DV/AV a pozniej albo transfer z powrotem na zewnatrz komputera via DV/AV lub kompresja do MPEG standardowego, ten eksport na zewnatrz np na zewnatrzny recorder stacjonarny jest o wiele peowniejszy i szybszy, gdyz program musi tylko przygotowac "preview" no i streamingowac do DV/AV, samo przygotowanie takiego "previewu" trawalo do 36minut na P4 2,8 i 512Mb ram (aha malo filtrow, tylko nalozone na audio, nie na video)
ale ja jeszcze raz powtarzam do juz taki MAX dlatego komputera, tak tylko chcialem sie upewnic czy dobrze wybieram na przyszle dwa/trzy lata
EDIT:
o wlasnie jeszcze cos, karty sieciowe 3COM sa dobrze (w miare) obslugiwane przez obecna wersje kernela, czy sa jakies z tym problemy?
A jeśli mówimy o streamingu etc to jakie programy mogę użyć do zgrywania strumienia z kamerki DV przez FireWire ?
No i ewentualnie potem jakaś niewielka postprodukcja, może mi ktoś coś polecić?
nie testowalem jeszcze zgrywania pod linuxem, ale moze byc jako takie: dvgrab, jest w repo debiana stable, jak chcesz zrobic podglad to vlc (tak przynajmniej bylo w wersji dla windowsa, nie wiem jak jest w linuxowej, jakos to sie inaczej nazywa) vlc tylko do pogladu z DV,
sam wczesniej uzywalem adobe premiere elements 1.0, ale nie znam narzedi podobnych dla linuxa, wiec tez kieruje takie zapytanie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00124 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.221.114.102' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.221.114.102', 1738428502) |
0.00073 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738428202 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=60926 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8001 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8001 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8001 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00092 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8001 |
Total query time: 0.00616 s |