Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Linux bez problemu rozpoznaje cały dysk, czego zresztą jestem żywym dowodem
i pierwsze słyszę jakoby windows potrafił rozpoznać cały dysk, czego kiedyś również doświadczałem :)
Potwierdzam :)
Mój bios w starym kompie pokazuje tylko 40GB a system widzi całość tzn. 200GB
Pod windowsem było 34GB :)
xp bez SP2 widzi dyski max do 137GB ,wiec jak masz dysk 250gb to jego reszta nie zostanie wykorzystana przez system :)
debian umnie pracuje na serwerku podpiety do macierzy z 4 x500GB i działa swietnie :))
sprawdzał ktos system plików ext4 ??
No i teraz to bzdury piszecie!
Nie sądzę aby w grę wchodził limit 32GB. Czyli mówimy raczej o limicie 128GB (w notacji binarnej). Limit polega na tym iż w tym adresowaniu można opisać dysk przy użyciu CHS o maksymalnych wartościach C=65536 H=16 S=256 Daje więc to 268435456 sektorów po 512bitów każdy. Obszar ten został wyznaczony przez pojemność złącza komunikacji AT-Task-file i wynika z maksymalnej rozpiętości zakresu liniowego wynoszącej 28bitów. Aby rozwiązać ten problem powstał rozszerzony adres liniowy do 48bitów (LBA48) składający się z trzech dwubajtowych segmentów LBA-L/M/H.
Tym samym jeśli kontroler/chipset nie będzie w stanie obsłużyć LBA48 (między innymi brak dwupoziomowego rejestru FIFO dla LBA) to żadne rozwiązanie software'owe nie pomoże.
Nie BIOS tylko kontroler/chipset, np. Intel oferował obsługę LBA poprzez instalacje swoich sterowników.
Nie Linux nie będzie widział gdyż jest to ograniczenie sprzętowe, ale część układów mogła obsługiwać LBA48 (np. część inteli). Kwestia jest tego typu czy kontroler hdd który masz może działać w LBA48 i czy drivery Linuxowe dla niego też obsługują LBA48.
To tak jak np. z SSE3, jeśli procesor ma to można to obsługiwać przez odpowiednie adresowanie jeśli nie to co za róznica czy będziesz używał Linuxa, Windowsa, IRIXA, czy jeszcze tam czegoś. Nie da się software'owo obsłużyć/emulować niektórych rzeczy.
(raczej >90% chipsetów Intela będących następcami BX może działać w LBA48 [nie mówie o nowych, tj. generacja P4], problem jest przy BX bo tutaj różnie źródła podają)
No to ja się wypowiem na temat BX-a, bo takowego mam a do tego dysk 160GB. Na BX-ie można używać dysków większych niż 128GB. Kontroler dysku nie robi problemów. Natomiast oprogramowanie już tak. Linux bezproblemowo obsługuje duże dyski, bez żadnych sztuczek w kernelu. Windows 2000 nie widzi powyżej 128GB (nie pamiętam dokładnie, ale od sp4 chyba już widzi resztę) Windowsa XP nie instalowałem. Co ciekawe, Windows NT 4.0 bez sp widział cały dysk!!
PS. Szkoda, że nie mam tu starego pentiumka na VX-ie, to bym sprawdził, czy pod linuxem widzi cały dysk.
PS2. Co do ograniczeń sprzętowych, to jestem jednak sceptykiem, bo na 386 używalem dysku 2GB, mimo iż kontroler NIE OBSŁUGIWAŁ dyskow większych niż 540MB. Oczywiście w biosie nie mogłem ustawić pełnej geometrii dysku, ale pod win95 widziałem całą pojemność i całej używałem.
Odnośnie "ps2", polecam choćby poczytać "Anatomia PC" Piotr Metzger, dobre wprowadzenie do architektury komputerów. A w skrócie to limit 540MB był limitem, który omijało się również np.EZ-Drive, czy innymi które przechwytują obsługę przerwania INT13h.
Wątpię żebyś odpalił dysk który ma więcej niż 32GB na VX-ach, gdyż tutaj jest "bariera 32GB", której nie da się ominąć! Jest to "wada" implementacja Biosów sprzed 1.06.1999 i powoduje wykrzaczenie się POST kiedy dysk był rozpoznawany przez ten mechanizm i wysyłał gemotrię przekraczającą limity CHS (C=65531,H=16,S=63; binarne 31,5GB).
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00115 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.79.214' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.79.214', 1738429157) |
0.00072 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738428857 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=63076 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8273 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8273 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00121 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8273 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8273 |
Total query time: 0.00647 s |