Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tu nie chodzi o odchylane LCD, to jest bajer, choć przydatny. Cały czas sprawa rozbija się o matryce. Pomysł powstania 4/3 polegał na tym, że osiągnięto pewną granicę (fizyczną) której nie szło przeskoczyć. A co robiło 4/3 ? - jest to środkowy wycinek standardowej matrycy wykorzystujący właśnie środek soczewki. Znika winietowanie, znika dystorsja, można robić mniejsze szkła o parametrach tych dużych profesjonalnych - niby same plusy. Co się traci - ano matryca jest 4 x mniejsza - stąd szumy, stąd mniejsza rozpiętość tonalna. Teraz jak wchodzi tanie FF to nawet jak wyjdzie winieta, to jest z czego wyciąć. No ale znowu szkła 4/3 - lekutkie i jaśniejsze od konkurencji. Dźwigaj na wycieczkę 2 kg obiektyw...
Co do mnie - mam wszystkie szkła których mi potrzeba, mam body które będzie sprawne jeszcze kilka lat, a na dokładkę jestem amatorem. Potrafię zrobić dobre makro, landshaft i ślub. Do streetfoto E-400 jest najlepszy jaki istnieje - mały i poręczny.
Tak nawiasem [b]iwo[/b] - na tym ślubie, co fotkę załączyłem część zdjęć też robiłem bez lampy przy iso 400 (ksiądz sobie zażyczył aby na podniesieniu nie robić fotek z fleshem. Też wyszły świetnie. Czyli mogę robić z lampą i bez - dlaczego mam utrudniać sobie życie i robić bez lampy, jak mogę z lampą i mieć lepsze odwzorowanie kolorów i niższe iso pozwalające mi praktycznie dowolnie kadrować.
Czyli musimy liczyć na nowe lepsze (wręcz super) "CMOSy", by mógł choć na chwilę podskoczyć pełnoklatkowcom, lub wszystkim innym, którzy po prostu nową zrobią matrycę większą niż 17.3x13mm, o ile tamci znowu coś nowego nie wymyślą w międzyczasie (co jest bardziej prawdopodobne). Czyli wyżej wała.cha nie podskoczy. Smutne. Wygląda mi to zatem na skazanie się na półkę niższą i średnią, ale nigdy nie na TOP w lustrzankach. Mówię: poczekajmy na te lepsze modele: jak Olek je zrobi, to udowodni, że mu na 4/3 zależy, a nie tylko mami nas liftingiem e-510 (e-520).
Bodzio, i wszyscy, co mieliście zenitha w rękach.
Mam pytanie: jak wyjąć kliszę??
Bo jakoś nie mogę, a nie chcę jej uszkodzić.
poziadany przeze mnie model to zenith 12s.
Tam gdzie się ustawia czułość filmy powinna być korbka do przewijania filmu, a gdzieś koło spustu migawki powinien być przycisk zwalniający mechanizm przewijania filmu/naciągający migawkę tak by można było zwinąć korbką film do kasety. Po zwinięciu pociągnięcie korbką do góry powinno otworzyć pokrywę komory z filmem.
wszystko pięknie czadman, tylko mnie najbardziej rozchodzi się o ten przycisk zwalniający mechanizm przewijania filmu.
Bodzio: no wlasnie o tym mowie ze olek to polka amatorska i semipro. Ale jelsi chodzi o szkla to te naprawde fajne (35-100/2.0, 150/2.0, a teraz 14-35/2.0) to sa monstrualne sumy nieodbiegajace od innych systemow. Wiec cos jest nie tak skoro zalozeniem bylo to ze dzieki 4/3 szkla beda tansze.
Winieta zawsze byla i bedzie, jedynie male matryca nas rozpasaly a producentom pozwolily na wypuszczanie "kiepskich" szkiel za ta sama cene co szkiel do analogów (FF).
iwo: dokladnie, olek moze walczyc w jakosci matryc, bo male komorki daja mu wieksza ostrosc i przy szklach o wysokiej rodzielczosci daje to bardzo dobra szczególowść. Chętnie zobaczyłbym olka majacego matryce B&W, bo popierwsze 10mpx znaczyloby ze jeden piksel na matrycy to jeden na ekranie, a nie tak jak teraz jest ze na jeden piksel na ekranie sklada sie interpolacja. W sumie dziwie sie ze firma ktora chce byc innowacyjna jeszcze nie wprowadzila wlasnie takich modeli. Wiele osob oczekuje naprawde dobrej cyfrowej lustrzanki do B&W.
Tak jka mowisz e-520 to lifting minimalny plus dziwny troche system kompensacji cieni, pomiar AF poprzez detekcje kontrastu (dodatkowo specjalnie do LV) i to w sumie wszystkie glowne zmiany.
@[b]Kowall_ptk[/b] tam gdzie korbka to chyba znalazłeś, a obok spustu (chyba) jest taki malutki przycisk - ledwo wystaje ponad poziom. I jego trzeba wcisnąć i trzymać wciśnięty podczas korbowania. Strasznie to niewygodne i paluch boli po chwili.
Przegladalem dzis ceny i widze ze canon 40d spadl z ceny i body kosztuje ok.2500 co oznacza, ze za ta cene jest bardzo odbrym wyborem. A przyrownujac do produktów z tej półki cenowej tj. nikon d80 bije go niestety, a moze i stety, na głowę. Czyzby canon zaczynal powoli wprowadzac odpowiednia polityke cenowa?
Na dalsze badania poszedl aparat z ktorym 40d mialo konkurowac, ale wiadomoa jak wyszlo, czyli nikon d300 i tutaj mamy niewielki spadek z ceny, obecnie ok.4500 za body. Przyrównujac że 40d kosztowalo podobnie jak d300 to przy obecnej cenie tego pierwszego jest on bardzo dobrym wyborem, w koncu zniknal glowny argument dyskredytujacy 40d a mianowicie ta sama polka cenowa co d300.
Czas ise przyjzec temu co dzieje sie z olkiem e3 i tutaj najwiecej najtanszych ofert mamy w przedziale 4300-4400 za puszkę. No i cóż można o tym pomyslec. Nikon szedl po okolo 5300-5500 jak go wprowadzono, Canon 4800-4700 a Olympus 4600-4700. Czyzby Olympus sam sie prosil o pozbycie klienteli semi-pro? Cóż na to wyglada. Co prawda d300 odstaje od tej polki i nie chodzi mi bynajmniej o 51polowy AF, ktory przyda sie podczas wyscigow albo jakis rajdow, ale o cala reszte. Pozostaje więc głownie rywalizacja e3 z 40d i tutaj w czasie gdy ceny byl;y zblizone o dominacji e3 nie dalo sie podwazyc. No ale czasy sie zmienily i 40d poszla z cena i wysunela sie przed Olympusa.
Dzisiejszy przegląd rynku utwierdza mnie w przekonaniu ze Olympus zaczyna lapac zadyszki z systemem 4/3 a co gorsza pakuje sie w tworzenie nowego.
Z przecieków:
- Na najbliższej Photokinie nie będzie nawet wspomniane o nowym systemie.
- Nowe m4/3 będzie wprowadzane przez Panasa. Olek nawet nie zająknie się o tym.
- Nowy system, to ratunek dla Panasonica, nikt nie chciał kupować ich matryc. Jak ich projekt wypali, to będą się o nie zabijać.
- Ma być nowa puszka E-x - to pewny przeciek, ale co to będzie - nie widaomo.
Eee panasonic na razie trzesie rynkiem kompaktow i ultrazoomów wiec nie wiem czy to ma byc "ratunek" panasonica. A co domatryc to czy przypadkiem Olek ich nie kupuje ;D A no i m4/3 prezentowal też Olek a nie Panasonic :P
A niech Olek wydaje nowa puche TOP, ale moze opatrza na to jak dziala konkurencja, czyli canon ktory 40d ma obecnie tak wypozycjonowanego ze w lustrach w segmencie 2000 - 2500 nie ma konkurencji. Nie ma co sie oszukiwac król tego segmentu czyli nikon d80 zostal zdetronizowany :). Za to segment 4000 - 4500 to nikon d300 (co prawda zaleznie od sklepu albo jest troche ponizej 4500 albo troche wyzej ale to kwestia umocneinia d700 zeby ceny d300 spadly jeszcze troche). No a e-3 jak juz mówilem twardo trwa z cena. No miejmy nadzieje ze najblizszy miesiac ruszy cos w kwestii olka bo jak nie to chyba nawet nie potrwam w systemie 4/3 do czasu przejscia na FF, a zawita 40d.
qluk prośba. Zrobiłęś bardzo ładną analizę cenową, to jeszcze do tego pasowało by dorzucić ceny popularnego szkła. Teoretycznie przechodzę na D40 i ile mnie będzie kosztowało makro, standard i tele po cropie = 600 mm przeliczone na FF
Bodzio: d40 czy 40d ? ;]
Iwo,dziekuje za aprobate.
Wiesz,nie wybieram sie chyba bo nie mam zbytnio z kim a samej w tłumie studentów mi sie siedzieć nie chce.
PŁ wspolpracuje z moją szkołą(A raczej moje LO z PŁ)więc w ciągu roku szkolnego czytam takich oogłoszeń na szkolnych tablicach ok.10
Od szkoły do PŁ mam rzut beretem,i chyba juz mam dość biorąc pod uwage perspektywe studiów:)
Ps.zapomniałam że jesteś z Łodzi:x
A na zdjeciu z Królową Marysią widać mnie tylko w szybie:P
Ostatnio edytowany przez Trin (2008-08-11 21:39:35)
nie ma czegos takiego jak d40d jest d40x ---d40-stki nie maja srubokreta pamietajcie o tym
40d - moja wina, źle odczytałem
pink: a gdzie ktos napisal d40d? jest d40 i 40d oba to inna klasa przy czym to pierwsze to total shit, a to drugie w obecnych cenach... brac, brac i tylko brac :)
d40x jest discontinued ;)
Bodzio: nie wiem czy sie wyrobie na dzis z tym ale najpozniej do piatku zrobie przeglad sloikow :)
A powiedz mi cos konkretnie bo wspominales ze tego metaz'a mozna tez podpiac do innego systemu. Jak to sie dokladnie robi i ile kosztuje ewentulanie taka zabawa bo bym byl zdecydowane na tego metz'a :)
chodzi ci o canona 40d, na temat canonow sie nie wypowiadam - nikon only(i w obecnych cenach ma wiele do zaoferowania)
d200 bije na glowe 40d a mozna w podobnej cenie kupic
eeee d200 jest beee, a po drugie kosztuje 1000 wiecej (w najtanszej ofercie ) niz 40d.
Taka troche postawa fanboy :P
Ostatnio edytowany przez qluk (2008-08-12 21:32:55)
myslalem o uzywanym d200
Mój pierwszy zachód słońca - nie ulepszany, taki wyszedł z aparatu.
[img]http://bodzio.dug.net.pl/fotki/p8130532i.jpg[/img]
Proszę bardzo
http://bodzio.dug.net.pl/hel/p8130532a.jpg
nieźle :)
tylko ta klapa od śmietnika (czy co to jest) na dole, jest nie bardzo :)
Kurcze, fakt - ale masz oko. Muszę to wykadrować. Oj wstyd.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.29.190' WHERE u.id=1 |
0.00106 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.29.190', 1736497457) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1736497157 |
0.00069 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=96544 |
0.00066 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=10723 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=10723 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.04166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=10723 ORDER BY p.id LIMIT 700,25 |
0.00170 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=10723 |
Total query time: 0.04836 s |